NBG vinde Finansbank pentru a-şi acoperi deficitul de capital

Cel mai mare grup bancar elen, National Bank of Greece (NBG), a decis să-şi vândă întreaga participaţie deţinută la subsidiara sa profitabilă din Turcia, Finansbank, pentru a-şi acoperi deficitul de capital relevat în urma publicării testelor de stres, transmite site-ul ekathimerini.com.
Economica.net - mie, 04 nov. 2015, 11:58
NBG vinde Finansbank pentru a-şi acoperi deficitul de capital

Analiştii estimează că în urma tranzacţiei NBG, care deţine 99,8% din Finansbank, ar putea obţine peste trei miliarde de euro.

Necesarul de capital al băncilor din Grecia se ridică la 14,4 miliarde de euro (15,9 miliarde de dolari), potrivit scenariului negativ al testelor de stres anunţate sâmbătă de Banca Centrală Europeană şi la 4,4 miliarde de euro, conform scenariului de bază. National Bank of Greece are un deficit total de capital de 4,6 miliarde de euro, din care 1,6 miliarde de euro în cazul scenariului de bază.

‘NBG intenţionează să acopere deficitul de capital stabilit conform ambelor scenarii pe cât posibil cu fonduri din sectorul privat şi prin emiterea de acţiuni, având ca obiectiv limitarea ajutorului de stat, care ar majora povara datoriei Greciei’, a afirmat duminică directorul general Leonidas Fragiadakis.

NBG intenţionează să-şi majoreze capitalul cu 1,6 miliarde de euro până la sfârşitul lunii şi se aşteaptă să obţină 780 milioane de euro în urma unor ‘debt swaps’ (conversia unor datorii mai vechi în acţiuni sau participaţii la capital). Restul de 2,3 miliarde de euro (potrivit scenariului negativ) va fi acoperit de Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) – principalul acţionar al băncilor elene – prin obligaţiuni convertibile contingente (CoCos).

În următoarele zile, NBG va transmite planul privind majorarea capitalului către Mecanismul European de Supervizare Bancară (SSM).

Printre instituţiile financiare interesate de achiziţionarea Finansbank se află grupurile turceşti Yapi Kredi, Garanti Bank şi Fiba Bank, precum şi Qatar National Bank (QNB) şi Societe Generale (Franţa), susţin sursele.

Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) – principalul acţionar al băncilor elene – va desfăşura licitaţia pentru vânzarea Finansbank – sub coordonarea Comisiei Europene.

Finansbank are 658 de sucursale şi 12.884 de angajaţi.

În octombrie 2003, grupul financiar National Bank of Greece (NBG) a cumpărat pachetul majoritar de la Banca Românească, deţinând în prezent 99,279% din capitalul social al acesteia. Cu un capital social de peste 700 de milioane de lei şi o reţea naţională de sucursale în majoritatea oraşelor importante ale ţării, Banca Românească are 22 de ani de activitate pe piaţa bancară din România.

Finansbank a contribuit cu 100 milioane de euro (108 milioane de dolari) la profitul NBG din 2014.

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...