Nica: Listarea Romtelecom este prioritară şi poate fi duală, la Bucureşti şi Londra sau Frankfurt

Listarea acţiunilor Romtelecom este o prioritate în procesul de vânzare a acţiunilor deţinute de stat la Romtelecom şi este luată în calcul o listare duală, la Bucureşti şi Londra sau Frankfurt, a declarat marţi ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica.
Economica.net - mar, 22 oct. 2013, 08:10
Nica: Listarea Romtelecom este prioritară şi poate fi duală, la Bucureşti şi Londra sau Frankfurt

„Privatizarea Romtelecom va fi un succes. Până la mijlocul lunii noiembrie contractul cu viitorul consultant financiar va fi semnat. Vrem să listăm la bursă acţiunile Romtelecom şi ţinem la acest aspect. Poate fi o listare duală, Bucureşti – Londra sau Bucureşti – Frankfurt”, a spus Nica.

Ofertele pentru serviciile de consultanţă privind finalizarea privatizării Romtelecom vor fi deschise în 7 noiembrie, iar unul dintre criteriile pentru viitorii participanţi este o cifră de afaceri medie de un miliard lei în ultimii trei ani, potrivit Ministerului pentru Societatea Informaţională.

MSI va aloca, din propriul buget, două milioane de lei pentru plata contractelor de consultanţă în procesul de privatizare a Romtelecom, suma reprezentând partea fixă a onorariului consultantului, la care se va adăuga o componentă variabilă, conform unui act normativ adoptat în prima parte a lunii septembrie.

La finele lunii iulie, MSI a anunţat că statul va angaja un consultant financiar specializat pentru a vinde întreaga participaţie minoritară pe care o mai deţine la Romtelecom, reprezentând 45,99% din capitalul social.

Opţiunea principală a Guvernului este ca acţiunile să fie vândute prin listare la Bursa de Valori Bucureşti, dar aşteaptă şi opinia consultantului financiar care urmează să fie angajat, astfel încât profitul statului din această operaţiune să fie cât mai mare.

O hotărâre adoptată de Executiv în luna iulie prevede selectarea de către MSI a unui consultant specializat, respectiv o bancă de investiţii sau un consorţiu format dintr-o bancă de investiţii şi consultant juridic, care să aibă capacitatea de a presta şi servicii de investiţii financiare pe piaţa de capital, în vederea finalizării privatizării Romtelecom.

Consultantul juridic al MSI în acest proces va fi casa de avocatură Bulboacă şi Asociaţii, care a câştigat licitaţia organizată în acest send de minister. Valoarea contractului a fost estimată între 128.000 şi 500.000 lei (fără TVA) în următoarele 24 luni.

La licitaţie s-au mai înscris casele de avocatură David şi Baias, Borza şi Asociaţii, Salans FMC SNR Denton Europe – Tudor şi Asociaţii şi Boştină şi Asociaţii.

Potrivit caietului de sarcini, câştigătorul licitaţiei va acorda asistenţă juridică pentru MSI în procesul de elaborare a actelor normative necesare pentru vânzarea pachetului de acţiuni deţinut de stat şi va analiza şi elabora opinii juridice cu privire la documentele realizate de consultantul financiar selectat de minister.

Statul a mai încercat, în 2005 şi 2008, să vândă titlurile deţinute la Romtelecom, dar ambele iniţiative au eşuat.

Pachetul majoritar de acţiuni al Romtelecom este controlat de grupul elen de telecomunicaţii OTE, care deţine 54,01% din capital din anul 2001.

OTE a devenit acţionar la Romtelecom în 1998, când a preluat 35% capitalul social al companiei şi a primit dreptul de uzufruct pentru încă 16% din acţiuni pentru 675 milioane de dolari. Grupul elen a devenit acţionar majoritar la operatorul român în 2003, sporindu-şi participaţia la 54,01% din capital, contra sumei de 273 milioane de dolari.

Romtelecom este acţionar la Cosmote România, al treilea operator local de telefonie mobilă, cu o participaţie de 30%, şi la NextGen Communications, o companie care activează pe piaţa telecom din 2008, unde deţine toate acţiunile. NextGen furnizeză servicii de internet, televiziune prin cablu şi telefonie fixă în peste 120 de localităţi urbane şi rurale.

Datele ministerului de resort privind situaţia financiară a Romtelecom în ultimii trei ani relevă că în 2010 a fost înregistrată o pierdere de 232,02 milioane de lei la o cifră de afaceri de 3,02 miliarde de lei. În 2011, pierderea companiei a urcat la la 884,64 milioane de lei la o cifră de afaceri de 2,8 miliarde de lei, în timp ce în 2012 a fost înregistrat un profit de 312,63 milioane de lei la o cifră de afaceri de 2,73 miliarde de lei.

La finele anului 2012, Romtelecom avea 6.850 de salariaţi. Principalii concurenţi ai companiei sunt RCS&RDS şi UPC România.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...