Un cultivator de lavandă italian vrea să planteze aluni în România. A cumpărat 140 de hectare în Timiş pentru jumătate de milion de euro

Cea mai mare tranzacţie cu teren arabil de anul acesta, pentru care s-a obţinut acceptul părţilor, va fi făcută de un cultivator de lavandă din Italia. Acesta se alătură grupului de investitori italieni care au înfiinţat în judeţul Timiş cea mai mare plantaţie de aluni din România.
Economica.net - mie, 16 mai 2018, 21:01
Un cultivator de lavandă italian vrea să planteze aluni în România. A cumpărat 140 de hectare în Timiş pentru jumătate de milion de euro

Cetățeanul italian Alessandro Tondelli, cultivator de lavandă în țara natală, va cumpăra prin compania SC Nocciolandia SRL, pe care o administrează,  aproximativ 138 de hectare de teren în comuna Bara, județul Timiș, pe care ar dori să înființeze o plantație de aluni. Compania, care are și un acționar român, va plăti pentru cele trei loturi de teren preluate de la SC Jatoweins SRL aproximativ 2,3 milioane de lei (500.000 de euro), după ce, timp de aproximativ un an, le-a exploatat în arendă, potrivit avizului de acceptare publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii.

Nocciolandia a fost înființată, potrivit termene.ro, în decembrie 2017 și are ca acționari un offshore din Luxembourg, Magritt SA (80%), SA Investment SRL (15%) și un acționar persoană fizică, Gîrbovan Cristina (5%).

„Probabil că vom planta alune. Lângă terenul pe care urmează să îl achiziționăm există o altă plantație de 700-800 de hecatre de aluni a altei societăți și intenționăm să facem o plantație similară. Alunele sunt produse care se caută”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Cristina Gîrbovan, cea care l-a atras pe Tondelli în primul său business agricol din România.

Aceasta explică însă că proiectul, primul de această amploare în care a investit, este unul pe termen lung, având în vedere că va dura aproximativ șapte ani până ce plantația va rodi.  „Planul este ca anul acesta să cumpărăm terenul, după care vom face un proiect pe fonduri europene. Estimăm că va dura aproximativ doi ani, timp în care vom curăța și vom pregăti terenul. Este o investiție de viitor, pentru 7-8-10 ani, așa că nu am decis încă dacă vom lucra în regie proprie sau pe bază de prestări servicii’, mai povestește Gîrbovan. „Cu domnul Tondelli lucrez pe o altă societate, iar dânsul deține o altă firmă ce face parte din compania Nocciolandia”, mai spune Gîrbovan care, potrivit termene.ro, figurează ca administrator al SC Jatoweins SRL, compania care a vândut terenul.

De asemenea, din datele termene.ro, Tondelli este reprezentant asociat persoană juridică la Tondelli Gruppo Immobiliare SRL, o companie ce se ocupă de achiziții imobiliare înființată tot în 2017.

Cât despre plantația de aluni vecină cu ce a lui Tondelli, aceasta aparține unui grup de 28 de italieni cu afaceri în industria producției de ciocolată și este cea mai mare din țară.

Plantația de alun este o investiție ce merită făcută în România, și-a zis un grup de 28 de asociați din Italia care au reușit să înființeze în județul Timiș cea mai mare plantație comercială de alun de la noi din țară. Acasă, investitorii străini dețin mai multe fabrici de ciocolată, astfel că alunele produse în România sunt folosite în producția de bomboane de lux așa cum sunt cunoscutele Ferrero Rocher sau Raffaello.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz, care intenționează să construiască o primă centrală pe gaze în parteneriat cu firma GSP Power la Halânga, anunță că a schimbat modul de derulare a proiectelor de acest fel....
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea perioadei de rambursare
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea ...
Lichiditatea de pe piaţa bancară şi dezechilibrul dintre depozite şi credite determină băncile să găsească noi metode ...
Biden vrea să retragă trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021
Biden vrea să retragă trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021
Joe Biden a decis ca trupele americane să rămână în Afganistan dincolo de data de 1 mai prevăzută într-un acord cu ...
UPDATED Intra Bucureștiul în carantină? Noi reguli de carantinare a orașelor mari
UPDATED Intra Bucureștiul în carantină? Noi reguli de carantinare a orașelor mari
Ministerul Sănătății a publicat în Monitorul Oficial de azi un Ordin care schimbă regulile pe baza cărora orașele ...