Noi probleme pe autostrăzile Sebeş – Turda şi Sibiu – Orăştie: alunecări de terasament şi taluzuri pe trei loturi FOTO

Noi probleme au fost semnalate săptămâna trecută pe două loturi din Autostrada Sebeş - Turda, dar şi pe lotul 3 al Autostrăzii Orăştie - Sibiu, potrivit surselor ECONOMICA.NET. Este vorba despre alunecări de versant şi de taluzuri, după cum se observă în imaginile de mai jos. Constructorii au confirmat că există acele alunecări, dar că astfel de fenomene se întâmplă des pe şantiere şi că ele nu afectează proiectele în sine.
Anemona Andone - Dum, 13 mai 2018, 20:34
Noi probleme pe autostrăzile Sebeş - Turda şi Sibiu - Orăştie: alunecări de terasament şi taluzuri pe trei loturi FOTO

Pe lotul 1 al Autostrăzii Sebeş – Turda s-a produs săptămâna trecută o alunecare de versant la km 16+500, spun sursele noastre. Contractul pentru construirea celor 17 kilometri ai acestui lot a fost atribuit Asocierii Impresa Pizzarotti& C. S.p.A.& Pomponio Constructii SRL, pentru 541 de milioane de lei

Contactaţi de către Economica.net, reprezentanţii constructorului au confirmat că „alunecarea de teren a avut loc în timpul nopţii, respectiv între 09 şi 10 mai 2018, şi s-a produs pe dealul din dreptul km 16+500”. (foto jos)

Aceştia au precizat că fenomenul se referă la o zonă destul de limitată a dealului şi este monitorizat constant, aparent neavând impact asupra proiectului. Antreprenorul ar fi la curent în permanenţă cu situaţia expusă şi ar avea sub control actiunile ce se impun.

„Antreprenorul (constructorul) a informat imediat Beneficiarul (CNAIR) lucrării despre existenţa acestei situaţii. În prezent, se desfăşoară supravegheri asupra acestui fenomen, în vederea determinării cauzelor care au stat la baza alunecării de teren, şi pentru a stabili măsurile care vor trebui puse în aplicare”, au mai spus reprezentanţii Asocierii Impresa Pizzarotti & C. S.p.A. & Pomponio Constructii.

De asemenea, ei au menţionat că în zona respectivă nu a fost pus în operă material, ci a fost executată doar activitatea de săpătură, în vedera realizării profilului taluzelor conform proiectului, deoarece autostrada, pe tronsonul respectiv, este în debleu. „Axul Autostrăzii este cu mult în aval faţă de alunecarea de teren”, au explicat reprezentanţii constructorului.

Lucrările pe acest lot sunt realizate în proporţie de 44,50% şi urmează să fie finalizate până în noiembrie 2019, conform celor mai recente date de pe site-ul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Tot săptămâna trecută, pe lotul 4 al Autostrăzii Sebeş – Turda, au fost semnalate probleme cu alunecări de taluz între km 58 şi km 59 (foto jos).

Contractul pentru construirea celor 16,3 kilometri ai acestui lot a fost atribuit în urmă cu patru ani austriecilor de la Porr, pentru 470 de milioane de lei.

Contactat de către Economica.net, şeful Porr Construct România a confirmat că există acele alunecări, dar a menţionat că acestea reprezintă un fenomen obişnuit pe şantierele de autostrăzi.

„Ultima ploaie a generat nişte alunecări de suprafaţă între kilometri menţionaţi, dar acestea nu afectează construcţia autostrăzii finalizate sau siguranţa traficului, dacă aceasta ar fi deschisă circulaţiei. Lucrările în legătură cu aceste alunecări nu vor întârzia data recepţiei”, a spus pentru Economica.net Klaus Bleckenwegner, CEO-ul Porr Construct România.

Potrivit lui, de-a lungul ultimilor trei ani de lucrări la Autostrada Sebeş – Turda, lotul 4, au fost înregistrate peste 30 de alunecări de taluzuri, în diferite zone. „Fiecare dintre ele a fost analizată şi expertizată”, a dat asigurări şeful Porr Construct România.

Lucrările pe acest lot sunt realizate în proporţie de 99% şi urmează să fie finalizate luna aceasta, conform datelor CNAIR.

Probleme de alunecare taluz au fost semnalate săptămâna trecută şi pe lotul 3 al autostrăzii Orăştie – Sibiu, după „zona scufundată” spre Sebeş. Acest lot a fost dat în folosinţă în 2014 de către actualul director general al CNAIR, Ştefan Neaga, deşi lucrările nu erau finalizate integral.

„Orăştie – Sibiu este emblematică pentru tentaţia de a recepţiona autostrăzi fără să ţii cont de problemele de execuţie. Lotul 3 Orăştie – Sibiu continuă să aibă probleme”, spun sursele Economica.net.

Tot pe autostrada Orăştie -Sibiu lot 3 au mai apărut recent fisuri paralele

Lotul 3 al autostrăzii Orăştie – Sibiu, situat între localităţile Sălişte şi Cunţa, a fost redeschis pe 10 octombrie 2016, după ce a stat închis timp de un an pentru lucrări de reparaţii în zona unde s-a surpat şi a fost demolat.

Lucrările de reparaţii au fost efectuate în regie proprie de către CNAIR, după ce contractul cu firma de construcţii a fost reziliat. Problemele de pe acest lot sunt departe de a fi rezolvate. Pentru remedierea acestora şi finalizarea lucrărilor, şefii de la Drumuri estimau că mai e nevoie de încă 181 milioane de lei. Valoarea iniţială a contractului semnat cu constructorul italian Salini Impregilo se ridica la 604 milioane de lei.
Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...