1EUR = 4.7537 RON | Bucureşti 20 º

News

Noi solicitări la legea RCA: Altfel de tarife de referinţă, fără contracte pe o lună şi condiţii pentru închirieri de maşini

Toate propunerile de modificare a proiectului de lege al asigurării auto obligatorii au ajuns pe masa parlamentului. Dintre acestea, spicuim: un nou mod de calcul al tarifului de referinţă propus de asociaţiile transportatorilor, stabilirea de către BAAR a unui prag maxim al costului poliţei RCA pentru cei cu o rată şi frecvenţă a daunei foarte ridicată, respingerea prevederilor legate de tehnologia telematică şi excluderea contractelor fracţionare (RCA încheiat pe perioade mai mici de şase luni).

Asociaţiile transportatorilor au propus un nou mod de calcul al tarifelor de referinţă pentru piaţa de RCA. Prin această formulă însă, IBNR, adică rezeva de daune întâmplate şi neavizate, care trebuie luată în calcul în stabilirea primei RCA nu are voie să depăşească 5%, în condiţiile în care cheltuilile cu acest tip de rezereve de dauna sunt de minimum 30%, 25% fiind rezervele în contul vătămărilor corporale şi deces, unde procesele sunt mai lungi şi despăgubirile plătite mult mai mari.

O altă limitare introdusă de noua formulă de calcul este legată de cheltuielile asigurătorului la maxim 10% din valoarea primei brute, în condiţiile în care numai comisioanele plătite de asigurători către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), BAAR şi Fondul de Garantare al Asiguraţilor sunt de circa 8%. Deci ar rămâne un maximum de 2% pentru cheltuieli de distribuţie, de marketing şi publicitate şi cheltuieli cu salariile celor implicaţi în vânzarea directă de poliţe RCA.

O altă modificare a proiectului de lege este solicitată de ASF tocmai pentru a echilibra balanţa de Bonus Malus luată în calcul de asigurător în momentul în care are de-a face cu şoferi la care frecvenţa şi valoarea daunei este mult mai mare decât media pieţei. „pentru asigurări RCA cu tarife de primă ridicate - asigurări RCA pentru care valoarea raportului dintre tariful de primă ofertat de un asigurător și valoarea tarifului de primă minim practicat de acel asigurător pentru aceeași categorie de riscuri omogene și clasă de bonus/malus este mai mare decât valoarea unui prag; valoarea pragului va fi determinată de către BAAR"spune amendamentul adus de ASF. Tot BAAR, după stabilirea tarifului de primă pentru şoferii cu daune mari şi frecvente va împărţi aleatoriu clientul către unul din asigurători.

UNSAR, UNSICAR ŞI ASF au cerut scoaterea din proiectul de lege a prevederii conform căreia poliţa RCA poate fi încheiată şi pe o lună sau pe durata utilizării autovehiculului pe motiv că în codul rutier nu este prevăzută nici o instituţie care să se ocupe cu suspendarea voluntară a înmatriculărilor de autovehicule. Din acest motiv, cele trei entităţi au cerut păstrarea formulei actuale a poliţelor RCA pe durată de 6 sau 12 luni.

UNSAR a mai propus şi o limitare a costurilor de rent a car pentru cei care doresc maşină la schimb pe durata reparaţiilor. Astfel, valoarea despăgubirii pentru închirierea unui vehicul nu va depăşi 2%/zi din valoarea reparaţiei. Asigurătorul nu are obligaţia de despăgubire pentru lipsa de folosinţă a vehiculului în cazurile de daună totală.

Piaţa asigurărilor din România a fost dominată, în 2016, de criza asigurărilor auto obligatorii, declanşată de către transportatori din cauza creşterii exponenţiale a tarifelor, criză care a dus la emiterea unei Ordonanţe de Guvern care prevede plafonarea preţurilor RCA pe o perioadă de şase luni. Noile tarife au intrat în vigoare începând cu data de 18 noiembrie 2016 pentru o perioadă de şase luni. De atunci OUG 54/2016 şi proiectul de lege RCA îşi urmează drumul prin parlament. Ambele acte legislative au ajuns la comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor.

 

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO