Nouă obligație pentru toți furnizorii mari de energie electrică, la cererea clientului

Marii furnizori de energie electrică au obligația să trimită, la cererea clienților, oferte de furnizare de energie electrică cu prețuri dinamice, informează ANRE
Mihai Nicuţ - vin, 24 mart. 2023, 11:44
Nouă obligație pentru toți furnizorii mari de energie electrică, la cererea clientului

ANRE a publicat pe pagina de internet lista furnizorilor de energie electrică cu mai mult de 200.000 de clienți, sub forma unui tabel. Sunt șase: Electrica Furnizare,  E.ON Energie România, Enel Energie, CEZ Vânzare, Enel Energie Muntenia și Hidroelectrica.

“Furnizorii prevăzuţi în tabel au obligaţia, conform dispoziţiilor legale în vigoare, să încheie cu clientul care are montat contor integrat într-un sistem de măsurare inteligent (SMI) contract de furnizare a energiei electrice cu preţuri dinamice, la solicitarea acestuia, arată ANRE.

Acești furnizori trebuie să publice și ofertele de energie electrică cu prețuri dinamice.

“Furnizorii prevăzuţi în tabel au obligaţia de a publica oferta/oferte cu preţuri dinamice pe pagina proprie de internet şi în aplicaţia „Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice“ şi să transmită oferta/ofertele clienţilor în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la o solicitare primită în acest sens”, mai arată ANRE.

Definiția prețului dinamic și posibilitatea de a se încheia un contract de acest fel este în legislația românească de câțiva ani. Iată definiția:

“Contract de furnizare a energiei electrice cu prețuri dinamice – contractul de furnizare  a  energiei electrice între  un  furnizor  și  un client final care reflectă variația de preț pe piețele spot, inclusiv pe piețele pentru ziua următoare și intrazilnice, la intervale cel puțin egale cu intervalul de decontare a pieței”.

Majoritatea covârșitoare a ofertelor de furnizare de energie electrică pentru populație au prețuri fixe: se oferă un preț fix al energiei electrice, exprimat în bani/kWh, eventual cu un abonament zilnic, în baza unui contract pe o perioadă determinată, de regulă un an sau doi, în care furnizorul își asumă să nu modifice prețul energiei active. Așadar, prețul rămâne fix pentru o perioadă.

Contractele cu prețuri dinamice exact asta modifică: caracterul fix al prețului. Vi se oferă un contract cu un preț variabil, spre exemplu, de la la lună la lună, prețul energiei active pentru dvs. fiind calculat după formula prețul mediu al pieței spot (Piața Pentru Ziua Următoare) din luna precedentă plus o marjă fixă, să zicem cinci bani/kWh. Dar acesta este doar un exemplu.

Furnizorii de energie electrică ce vor veni cu un astfel de mecanism de preț trebuie să informeze clienții asupra lor și, evident, asupra riscurilor, principalul fiind expunerea la volatilitatea pieței spot. În actualele condiții în care prețurile finale sunt plafonate, pentru toți clienții și toți furnizorii, acest risc este totuși diminuat, cel puțin până în 2025.

Evident, un astfel de contract nu poate fi încheiat decât de clienții care au instalate contoare inteligente.

Obligația pentru furnizorii cu peste 200.000 de clienți de a oferi clienților care au contor inteligent posibilitatea de a încheia contracte cu prețuri dinamice este trecută într-o directivă europeană, care a fost transpusă în legislația națională – regulamentul 944.

Te-ar mai putea interesa și
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% au fost comise de grupuri de crimă organizată, reiese din datele unei......
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...