Nouă poduri feroviare vor fi construite peste râul Mureş pe 141 de kilometri; lucrările sunt în desfăşurare

Nouă poduri feroviare vor fi construite peste râul Mureş pe cei 141 de kilometri cuprinşi în programul de modernizare a infrastructurii şi suprastructurii feroviare între km 614 şi Simeria, cu o valoare financiară totală de 7,5 miliarde de lei, a declarat, duminică, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA, Oana Brânzan. 
Economica.net - Dum, 04 nov. 2018, 15:00
Nouă poduri feroviare vor fi construite peste râul Mureş pe 141 de kilometri; lucrările sunt în desfăşurare

Lucrările sunt în desfăşurare la ora actuală pe toate cele patru subtronsoane: (2a) – km 614 – Bârzava, (2b) – Bârzava – Ilteu, (2c) – Ilteu – Gurasada şi (3) – Gurasada – Simeria şi termenul de finalizare estimat fiind anul 2022, pentru toate cele patru tronsoane. 

„Pe tronsonul feroviar km 614 – Simeria se execută lucrări la podurile peste Mureş. Proiectul de modernizare al acestui tronson este prevăzut cu 169 de poduri şi podeţe, din care 9 poduri se construiesc peste râul Mureş”, notează, duminică, Ministerul Transporturilor, pe pagina sa de Facebook. 

Tronsonul feroviar km 614 – Simeria are 141 de kilometri. 

Potrivit datelor CFR SA, remise la solicitarea AGERPRES, pe subtronsoanele (2a) km 614 – Cap Y Bârzava şi (2b) Bârzava (cap Y) – Ilteu (cap Y), de 78 de kilometri, sunt prevăzute lucrări de terasamente şi consolidări pe întreaga distanţă, construirea/modernizarea a 28 poduri (dintre care patru peste râul Mureş) şi a 64 de podeţe, construirea unui tunel de 603 metri lungime, lucrări civile în 11 staţii de cale ferată (inclusiv halte şi puncte de oprire), lucrări de electrificare şi energoalimentare, precum şi lucrări de implementare a sistemului de siguranţă a traficului ERTMS (ETCS nivel 2 + GSMR). Antreprenorul care execută lucrări pe cele două subtronsoane( 2a şi 2b) este Asocierea Astaldi S.p.A., FCC Construccion SA, Salcef Construzioni Edili e Ferroviarie S.p.A. şi SC Thales Systems România SRL. 

Pe subtronsonul (2c) Cap Y Ilteu – Gurasada, de 22,34 kilometri, se vor executa lucrări de terasamente şi consolidări pe întreaga distanţă, construirea a 15 poduri (dintre care două peste râul Mureş), 17 podeţe, un pasaj superior, trei pasaje inferioare, două tuneluri, lucrări civile în patru staţii de cale ferată (inclusiv halte comerciale/puncte de oprire), lucrări de electrificare şi energoalimentare, precum şi lucrări de implementare a sistemului de siguranţă a traficului ERTMS (ETCS nivel 2+GSM-R). Lucrările sunt executate de Asocierea Aktor SA, Alstom Transport SA şi Arcada Company SA, denumită „Asocierea RailWorks”. 

Tronsonul 3 Gurasada-Simeria, de 40,88 kilometri, va beneficia de lucrări de terasamente şi consolidări pe întreaga distanţă, construirea a 17 poduri (dintre care trei peste râul Mureş), 27 de podeţe, patru pasaje superioare, trei pasaje inferioare, lucrări civile în nouă staţii de cale ferată (inclusiv halte comerciale/puncte de oprire), lucrări de electrificare şi energoalimentare, precum şi lucrări de implementare a sistemului de siguranţă a traficului ERTMS (ETCS nivel 2+GSM-R). Antreprenorul acestor lucrări ce vor fi efectuate pe tronsonul 3 este Asocierea FCC Construccion SA, Astaldi S.p.A şi Contratas y Ventas SA. 

Lucrările în execuţie pe toate cele patru şantiere vizează terasamente pe traseele existente, dar şi variantele noi de traseu (lucrările pe variantele noi de traseu au început pe întreg sectorul la finalul lunii mai 2018, când au fost emise autorizaţăiile de construire), consolidarea terenului în zonele inundabile ale Mureşului, printr-o tehnologie nouă în România numită „jet grouting”. În plus, se execută ziduri de sprijin din beton armat sau palplanşe pentru protejarea căii ferate. 

De asemenea, proiectul mai presupune: forarea coloanelor la fundaţia podurilor peste Mureş, lucrări la pasaje inferioare, stabilizarea terenului prin metoda jet-grouting construirea peroanelor noi şi a clădirilor pentru centralizarea electronică. De asemenea, se execută umpluturi pe aproape toată lungimea şantierului, lucrări la poduri şi la viitoarele supratraversări rutiere ale căii ferate. 

„Vorbim despre lucrări complexe de infrastructură şi suprastructură pe toţi cei 141 de kilometri, construcţii de noi lucrări de artă şi aici putem menţiona cele nouă poduri peste râul Mureş, tunelurile noi care impun lucrări de o complexitate ridicată, pasaje rutiere superioare şi inferioare, treceri la nivel modernizate şi dotate cu semnalizare acustică şi luminoasă, dar şi cu bariere automate. Nu trebuie omis faptul că pe întreg traseul se va implementa sistemul ERTMS nivel 2, sistem tehnic european de management al traficului şi control al vitezei trenului, o soluţie modernă de realizare a interoperabilităţii în sistemul de transport feroviar european în condiţii de siguranţă. Estimăm ca termen de finalizare anul  2022 pentru toate cele patru tronsoane, al căror traseu acoperă şi zone forestiere importante, zone dificile de relief, dar şi zone cu situri arheologice mari, clasa de risc A”, a menţionat Oana Brânzan. 

Lucrările pe toate cele patru şantiere au început la sfârşitul anului 2017. 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Vîlceanu: Comisia Europeană s-a arătat îngrijorată că România ar putea cere renegocierea PNRR
Vîlceanu: Comisia Europeană s-a arătat îngrijorată că România ar putea cere renegocierea PNRR
Posibilitatea ca România să ceară renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă a ridicat semne de îngrijorare ...
UE a sesizat Organizația Mondială a Comerțului în legătură cu practicile economice adoptate de China împotriva Lituaniei
UE a sesizat Organizația Mondială a Comerțului în legătură cu practicile economice adoptate de China împotriva Lituaniei
Uniunea Europeană a introdus joi, în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), o cauză împotriva Republicii ...
ANPC a controlat trei magazine Kaufland, Mega Image şi Carrefour din Sectorul 5. Toate unitățile au fost amendate
ANPC a controlat trei magazine Kaufland, Mega Image şi Carrefour din Sectorul 5. Toate unitățile au fost amendate
Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au continuat controalele la operatorii economici, trei ...