1EUR = 4.7340 RON | Bucureşti 30 º

Finanţe şi bănci

Noul Cod Fiscal: Benzina şi motorina se vor ieftini cu cel puţin 53-54 de bani pe litru, la 1 ianuarie 2016

Accizele la carburanţi vor fi scăzute cu circa 20%, de la 1 ianuarie 2016, moment în care şi cota de TVA va scădea la 20%. Ca urmare a acestor măsuri, carburanţii se vor ieftini cel puţin 53 de bani.

18 feb, 2015 | ECONOMICA.net

Reducerea accizelor, alături de scăderea cotei de TVA, măsuri anunţate de Guvern pentru 1 ianuarie 2016, vor conduce la o diminuarea semnificativă a preţurilor la carburanţi. Astfel, acciza pentru 1.000 de litri de benzină fără plumb, acciza scade de la 2.035 de lei, la 1.656 de lei. Aşadar, un minus de circa 38 de bani pe litru. Cum sistemul de impozitare a carburanţilor presupune introducerea de TVA pe acciză, iar TVA scade cu patru puncte procentuale, de la 24% la 20%, ieftinirea unui litru de benzină va fi de mai mare amploare: 54 de bani pe litru. Un nivel care atenuează scumpirea din primăvara trecută, când efectul introducerii celor 7 cenţi pe litru s-a văzut într-o creştere a preţurilor la pompă de circa 50 de bani pe litru.

La motorină, acciza scade de la 1.897 de lei pentru 1.000 de litri, la 1.518 lei. Adică 37 de bani pe litru. Dacă socotim şi impactul scăderii TVA, scăderea de preţ la motorină va fi de 53 de bani pe litru.

Ieftinirea va fi şi mai accentuată, din cauza scăderii TVA de la 24% la 20% la tot preţul, dar nu se poata avansa o cifră de acum valabilă la 1 ianuarie, pentru că nu se poate avansa un preţ al carburanţilor la finalul anului. Totuşi, pe baza preţurilor de azi de la pompă, scăderea TVA ar aduce o ieftinire suplimentară de circa 9 bani pe litrul de benzină şi motorină. În total, grosier, preţurile ar putea scădea cu peste 60 de bani pe litru, dar luând în calcul cotaţiile de azi.

Accizele la carburanţi au scăzut ca urmare a scăderii consumului şi în special pentru a contracara fenomenul de alimentare cu combustibil de către transportatori în alte state membre cum ar fi Ungaria şi Slovenia - unde se restituie o parte din accize sau Bulgaria care are un nivel redus de taxare.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO