Noul terminal al Aeroportului Iași, primul din România cu parc fotovoltaic, va fi gata la sfârșitul anului – constructor

Finalizarea lucrărilor la Terminalul 4 al Aeroportului Internațional Iași este preconizată pentru sfârșitul acestui an, au spus pentru ECONOMICA.NET reprezentanții constructorului STRABAG. De asemenea, în august 2024 compania vrea să finalizeze și lucrările la Aeroportul Târgu Mureș.
Ion Dobreanu - mar, 31 oct. 2023, 09:36
Noul terminal al Aeroportului Iași, primul din România cu parc fotovoltaic, va fi gata la sfârșitul anului - constructor

Lucrările din cadrul proiectului „Dezvoltarea Aeroportului International Iași” sunt preconizate a se finaliza la sfârșitul acestui an, ne-au declarat reprezentanții constructorului. Potrivit acestora, după finalizarea proiectului și realizarea Terminalului T4, Aeroportul Internațional Iași va avea al doilea cel mai mare terminal din țară, după Aeroportul Internațional Henri Coandă.

„Complexitatea proiectului vine în primul rând din sistemele de securitate și sistemul de transport bagaje, sisteme care, împreună vor asigura funcționalitatea Aeroportului Internațional Iasi”, ne-au mai spus experții STRABAG.

Aceștia au precizat că realizarea parcului fotovoltaic face parte din proiectul „Dezvoltarea Aeroportului Internațional Iași”, urmând să asigure aproximativ 20% din necesarul de energie al aeroportului. De altfel, Aeroportul Internațional Iași urmează sa fie primul aeroport din România care dispune de un parc fotovoltaic.

La data publicării materialului, în cadrul proiectului „Dezvoltarea Aeroportului Internațional Iași” sunt implicați aproximativ 600 de muncitori, au menționat reprezentanții constructorului.

După finalizarea lucrărilor la noul terminal, primii pasageri vor trece pragul în primăvara anului viitor, potrivit reprezentanților aeroportului. Aceștia au precizat că Aeroportul Iași va putea procesa 3,5 milioane de pasageri anual, urmând să devină al doilea aeroport ca mărime din țară.

Noul terminal, construit pe trei niveluri (subsol, parter, etaj), va avea șapte porți de îmbarcare, trei airbridge-uri, patru porți pe Sosiri, cinci filtre control securitate + 1 VIP, 20 de birouri check-in și opt sisteme self-check-in. Termenul de predare a proiectului este luna decembrie, conform contractului de execuție.

În scurt timp, la jumătatea lunii noiembrie, întreaga parcare de 600 de locuri urmează să fie deschisă pentru public. În același timp, parcul fotovoltaic, parte din proiectul T4, e gata și ar putea fi pus în funcțiune chiar la sfârșitul acestei luni, au mai spus reprezentanții Aeroportului Iași.

Contractul pentru extinderea Aeroportului Iași a fost atribuit STRABAG în mai 2022, valoarea acestuia ridicându-se la 328 milioane de lei.

Lucrările la Aeroportul Târgu Mureș, gata în august 2024

Compania derulează în România și lucrări la Aeroportul Târgu Mureș, pe care preconizează să le finalizeze în august 2024. În cadrul proiectului modernizarea Aeroportului „Transilvania” Târgu Mureș, compania execută în prezent lucrări la terminal – excavații fundații independente, turnare beton egalizare, turnare fundații terminal, rerutări rețele existente, fabricare structură metalică extindere terminal și efectuează comenzi pentru echipamente, potrivit specialiștilor constructorului.

Printre lucrările deosebite prevăzute de proiectul de la Târgu Mureș, profesioniștii STRABAG au menționat execuția sistemului de balizaj cale de rulare Charlie și platforma parcare aeronave, sistemele de securitate și sistemul HBS de transport bagaje. Numărul maxim de muncitori implicați în execuția proiectului va fi între 150 – 200, au estimat reprezentanții constructorului.‬‬

Aceștia au mai explicat pentru ECONOMICA.NET că proiectele de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare, spre deosebire de proiectele de dezvoltare a infrastructurii rutiere sau de cale ferată, se desfășoară pe un amplasament mult mai compact, logistica pentru un proiect de dezvoltare aeroportuară fiind in strânsă legătură cu traficul pasagerilor care tranzitează aeroportul. Nu in ultimul rând, echipamentele care asigură funcționalitatea unui aeroport sunt mult mai complexe, iar proiectarea si achiziția acestora reprezintă un proces mai elaborat decât achiziția materialelor necesare realizării autostrăzilor, au conchis specialiștii STRABAG.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...