Nu poţi construi garduri în jurul ideilor

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, declara relativ recent că Ministerul a convenit cu reprezentanții industriei pharma ca prețurile medicamentelor ale căror patente au expirat să fie reduse cu 35%. Adică cu mai mult de o treime.
Ionuţ Bălan - lun, 08 mai 2017, 10:26

Fără să fie nevoie să intrăm în alte detalii, din asta rezultă, simplu, economic, care sunt costurile patentării, adică ale întregului sistem de protecție a așa-numitei proprietăți intelectuale, ce include costurile reglementărilor menite să asigure această protecție și ale măsurilor de aplicare ale respectivelor reglementări. Adică ale impunerii unui monopol legalizat într-o organizare socială ce pretinde că îmbrățișează economia de piață.

Exemplul medicamentelor este doar cel mai flagrant și ne ajută să înțelegem de ce costurile sistemelor de sănătate sunt acolo unde sunt.

Se pot da și exemple mult mai puțin serioase, dar la fel de semnificative. Protestele împotriva OUG 13 de modificare a Codurilor Penale au impus pe Internethashtagul #REZIST. Întrucât, din păcate, societatea noastră crede în proprietatea intelectuală, este foarte posibil să asistăm la un proces în justiție pe această temă. Asta pentru că niște cetățeni cu spirit antreprenorial-politic l-au înregistrat la OSIM ca marcă pentru a-l transforma în nume și siglă a unui partid. Iar alți cetățeni, cu spirit antreprenorial-oengist, revendică paternitatea ideii și îi amenință cu tribunalul pe cei care atentează la puritatea apolitică a acesteia.

Conceptul de proprietate intelectuală înseamnă de fapt să ai pretenția să te îmbogățești și să trăiești toată viața de pe urma unei idei bune și de succes pe care ai avut-o și ai pus-o în practică la un moment dat. Este de fapt o formă de asistență socială disimulată sub o mască antreprenorială. Artiștii pop-rock ai zilelor noastre se revoltă împotriva site-urilor de file sharing în timp ce încasează ani de zile redevențe de la cluburile unde li se difuzează muzica, deși acestea au plătit pentru a le achiziționa albumele.

Să nu mai spunem că aproape toate elementele constitutive ale dispozitivelor mecanice sau electronice, de la cele mai simple și mai de larg consum până la cele mai complexe instalații industriale, sunt protejate de sisteme întregi de mărci și patente. Să nu ne mai mirăm atunci că inovativitatea e în declin, devreme ce lumea pare să fi uitat că progresul înseamnă copiere și îmbunătățire.

De altfel, e bine să ne dăm seama că aceeași obsesie de a fetișiza și proteja originalitatea stă și la baza marelui scandal românesc al doctoratelor plagiate. Ca și cum fiecare profesionist al unui domeniu ar trebui să aibă și vocația de a fi cercetător inovativ în acel domeniu. Iar totul se reduce, bineînțeles, la acuratețea cu care respecți regulile de citare a contribuțiilor altora, simulând totodată noutatea.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...