Obama: O reformă a imigrării în SUA este „la îndemână”

Preşedintele american Barack Obama a afirmat marţi că o reformă a sistemului de imigrare în Statele Unite este "la îndemână", prezentând principiile sale pentru a permite unui număr de 11 milioane de persoane să "iasă din umbra" clandestinităţii, relatează AFP.
Economica.net - mie, 30 ian. 2013, 07:59
Obama: O reformă a imigrării în SUA este

„Întrebarea este simplă. Suntem dispuşi ca şi popor, ca şi naţiune, ca şi guvernare să depăşim această problemă? Eu cred că da”, a afirmat preşedintele în timpul unui discurs la Las Vegas (Nevada, vest).

„Cred că suntem în sfârşit într-un moment în care o reformă completă este la îndemână”, a adăugat acesta, la o zi după o prezentare realizată de opt senatori, republicani şi democraţi, a unui plan de reevaluare a sistemului de imigrare a ţării.

Aceşti aleşi au evocat obiectivul adoptării până în vară a unui proiect pe această temă, însă Obama, care a supus deja la vot în Congres fără succes o asemenea reformă în 2010, a avertizat marţi faţă de opoziţia care nu va lipsi să se manifeste.

„Cu cât ne vom apropia (de o reformă) cu atât dezbaterea va stârni reacţii puternice”, a remarcat acesta. „Puţine lucruri sunt mai importante pentru noi, ca societate, decât a spune cine (…) poate deveni cetăţean al Statelor Unite ale Americii”.

„Când vorbim în mod abstract, discuţia se orientează uşor către «noi» şi «ei». Iar în timp ce se întâmplă asta, mulţi oameni uită că majoritatea dintre «noi» am fost «ei»”, a mai subliniat preşedintele, prevenind de asemenea că dacă aleşii din Congres nu vor ajunge la un acord ei înşişi, el le va trimite propunerile sale şi „(va) insista asupra unui vot imediat”.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...