1EUR = 4.7536 RON | Bucureşti 23 º

Extern

Obama va cere Congresului american 3,2 miliarde de dolari pentru finanţarea luptei împotriva Statului Islamic

Preşedintele Barack Obama intenţionează să ceară vineri aleşilor americani un fond suplimentar de 3,2 miliarde de dolari pentru finanţarea luptei împotriva grupării Statul Islamic (SI) în Irak şi Siria, au declarat joi oficiali americani, relatează AFP.

07 noi, 2014 | Agerpres

Aceşti bani vor contribui la finanţarea bombardamentelor lansate de coaliţia internaţională, condusă de Statele Unite ale Americii, şi la antrenarea şi înarmarea soldaţilor irakieni, au precizat responsabilii americani sub rezerva anonimatului, scrie Agerpres.

Raidurile aeriene din Irak şi Siria, care potrivit experţilor americani ar putea dura ani de zile, costă 8,3 milioane de dolari pe zi, conform Pentagonului. Însă, conform analiştilor independenţi, costurile reale ale operaţiunii militare sunt mult mai mari.

Ministerul american al Apărării a anunţat că operaţiunea 'Determinare absolută', lansată la începutul lunii august, a costat deja 580 de milioane de dolari până la 16 octombrie.

Solicitarea pe care preşedintele Obama se pregăteşte să o facă intervine după declaraţiile sale de miercuri când a afirmat că va cere Congresului să autorizeze noi cheltuieli de război. Anterior, Casa Albă a afirmat că nu este necesară implicarea Congresului în acest gen de dosar.

Cererea de finanţare suplimentară va fi prezentată sub forma unui amendament la bugetul pentru operaţiunile de urgenţă în străinătate (Overseas Contingency Operations, OCO). Separat de bugetul de bază al apărării, acest fond este 'cardul de credit' folosit pentru a acoperi costurile războaielor purtate de Statele Unite ale Americii.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO