1EUR = 4.8736 RON | Bucureşti 8 º

News

Oferta Electrica, pe înţelesul micilor investitori

Oferta Electrica este prima prin care statul cedează pachetul majoritar și reprezintă o oportunitate pentru micii investitori de a debuta pe piața de capital prin câștiguri cu mult peste dobânda bancară. Specialiștii Tradeville explică și care sunt avantajele participarii la oferta Electrica pentru micii investitori.

19 iun, 2014 | ECONOMICA.net

În prezent, Electrica este deținută 100% de statul român și reunește sub umbrela sa trei filiale de distribuție– Muntenia Nord, Transilvania Nord și Transilvania Sud -, fiind cel mai mare distribuitor de energie electrică din țară, cu o cotă de piata de 39% în 2013, când a distribuit 16,1 TWh.

Oferta primară de vânzare de acțiuni (IPO) constă în majorarea capitalului social existent de peste două ori, astfel încât statul român să dețină la încheierea ofertei 49% din noul capital social, iar 51% să fie deținut de acționari privați.

E important de înțeles că statul român nu își vinde nicio acțiune deținută în prezent, iar acțiunile care vor fi scoase la vânzare reprezintă acțiuni nou emise. Banii de pe aceste acțiuni rămân la dispoziția companiei Electrica pentru modernizare și dezvoltare și nu sunt bani care vor merge la bugetul de stat.

Cumpărând acțiuni în cadrul ofertei Electrica, veți participa la dezvoltarea companiei și veți deveni beneficiar al profiturilor viitoare ale liderului național de distribuție a energiei electrice. „Pentru a putea subscrie acțiuni în IPO Electrica, trebuie sa luați legătura cu un intermediar autorizat.

Una dintre cele mai accesibile și mai transparente căi este să subscrieți printr-o societate de brokeraj care are platformă online de tranzacționare, prin intermediul căreia veți putea vedea în timp real gradul de subscriere", menționează Victor Stănilă, director de comunicare la Tradeville.

INTREABĂ-NE ORICE DESPRE OFERTA ELECTRICA. CLICK AICI

De ce merită să cumpărați acțiuni în cadrul ofertei Electrica?

În primul rând, pentru că vorbim de cea mai mare companie de distribuție de energie electrică din țară, ale cărei profituri sunt reglementate prin lege – tarifele Electrica sunt stabilite astfel încât să se obțină un profit operațional de 8%-10%. Este ca și cum devenim parte într-o companie ale cărei câștiguri sunt asigurate prin lege.

Aceste profituri se vor distribui către acționari în fiecare an sub formă de dividende, legea prevăzând ca minimum 50% din profit să meargă anual către acționari.

În 2013, Electrica a obținut un profit brut operațional (EBITDA) de 749 milioane lei, în creștere cu 16% față de anul precedent. Practic, deși profitul net a scăzut la 243 milioane lei, în special pe fondul reducerii unor venituri din investițiile in sucursale, important este că Electrica și-a îmbunătățit profitul operațional. "Pentru a avea o imagine cât mai clară a avantajelor participării la o ofertă publică a unei companii de stat, cei care au subscris și primit acțiuni la IPO Nuclearelectrica și IPO Romgaz – în cote egale – au până în prezent un randament brut agregat de circa 10%, luând în calcul atat dividendele, cat și discountul oferit la subscriere. Practic, în doar 9 luni, câștigul obținut prin participarea la cele două oferte în cote egale depășește de peste două ori câștigul pe un an întreg din dobânda de la orice bancă", adaugă Victor Stănilă.

Așadar, oferta Electrica este o bună oportunitate atat de a obține câștiguri cu mult peste dobânda bancară, cât și pentru a deveni parte la câștigurile viitoare ale celei mai mari companii de distribuție de energie electrică.

Pentru detalii legate de procesul de subscriere, CLICK AICI. 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO