Olanda speră să obţină 15 mld. euro din privatizarea ABN Amro

Guvernul olandez speră să obţină până la 15 miliarde euro din privatizarea băncii ABN Amro, faţă de o investiţie de 21,7 miliarde euro a statului, astfel rezultând o posibilă pierdere de 6,7 miliarde euro pentru contribuabili.
Economica.net - Dum, 25 aug. 2013, 11:24
Olanda speră să obţină 15 mld. euro din privatizarea ABN Amro

Banca va avea la dispoziţie un termen de aproximativ un an pentru a pregăti privatizarea, a declarat într-un comunicat ministrul olandez al Finanţelor, Jeroen Dijsselbloem, potrivit Bloomberg.

Guvernul olandez va evalua apoi dacă sunt îndeplinite condiţiile de vânzare şi ar putea efectua privatizarea în trei tranşe, a adăugat oficialul.

ABN Amro a înglobat în 2008 operaţiunile bancare şi de asigurări din Olanda ale grupului Fortis, ajuns în colaps.

Dijsselbloem a precizat că statul a investit 21,7 miliarde euro până în prezent la ABN Amro. Vânzarea băncii cu o pierdere semnificativă, de 6,7 miliarde euro, va fi o chestiune delicată din punct de vedere politic în Olanda, unde populaţia este deja nemulţumită de creşterea taxelor şi măsurile de austeritate.

„Dacă Parlamentul va fi de acord, prima oportunitate pentru o listare va fi prima jumătate a anului 2015. Planurile ministrului reprezintă primul pas spre trecerea în proprietate privată”, a comentat într-un comunicat preşedintele ABN Amro, Gerrit Zalm.

Guvernele vest-europene care au fost nevoite să salveze băncile cu bani publici în timpul crizei, devenind acţionari, analizează posibilităţi de privatizare a participaţiilor preluate la instituţiile de credit. Marea Britanie se pregăteşte să-şi reducă participaţia de peste 41% deţinuită la grupul bancar Lloyds, în timp ce privatizarea Royal Bank of Scotland, unde statul deţine peste 80% din acţiuni, este încă o perspectivă îndepărtată.

În Olanda, activele industriei financiare depăşesc de peste 4 ori Produsul Intern Brut, în pofida declinului înregistrat în urma crizelor din ultimii ani. Guvernul olandez a cheltuit iniţial 16,8 miliarde euro pentru a prelua operaţiunile Fortis, însă costul bailout-ului a crescut ulterior, fiind necesare noi intervenţii pentru stabilizarea băncii.

Olanda a sprijinit companiile financiare cu peste 95 miliarde euro începând din 2008, sumă care include garanţii de stat şi infuzii de capital. În luna februarie a acestui an, guvernul a investit 3,7 miliarde de euro şi a naţionalizat SNS Reaal, a patra bancă din ţară, ajunsă în pragul colapsului din cauza pierderilor generate de credite şi investiţii imobiliare.

O comisie parlamentară a apreciat anul trecut că preţul plătit de guvern pentru stabilizarea sistemului financiar în urma colapsului Fortis a fost prea ridicat şi nu este justificat de valoarea economică creată.

Te-ar mai putea interesa și
Şeful BVB: Prin programul „Made in România” încercăm să ajutăm antreprenorii să crească şi să vadă toate soluţiile pe care le au pe masă
Şeful BVB: Prin programul „Made in România” încercăm să ajutăm antreprenorii să crească şi să vadă ...
Programul ''Made în România'' are o importanţă foarte mare în strategia Bursei de Valori Bucureşti şi, prin acesta, încercăm să ajutăm antreprenorii să crească şi să vadă toate......
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că nu va avansa recrutarea militară obligatorie şi a subliniat că pentru ...
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Operatorul de transport feroviar de călători Astra TransCarpatic a achiziționat un tren nou de la compania chineză CRRC ...
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației Ruse, moștenitoarea vechiului URSS
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației ...
Declarația guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, se referă strict la tezaurul României transportat în timpul celui de-al ...