Olguţa Vasilescu: Administraţiile locale se vor întinde cât le e plapuma. Se vor gândi dacă le trebuie acelaşi număr de oameni

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, luni, la Antena 3, că grila de salarizare pentru administraţia publică locală prevăzută în Legea salarizării va determina consiliile locale şi judeţene să analizeze dacă mai au nevoie de numărul de angajaţi din prezent sau dacă pot menţine aceleaşi salarii, Vasilescu estimând că administraţiile locale ”se vor întinde cât le este plapuma”, potrivit News.ro.
Economica.net - lun, 22 mai 2017, 19:04
Olguţa Vasilescu: Administraţiile locale se vor întinde cât le e plapuma. Se vor gândi dacă le trebuie acelaşi număr de oameni

Lia Olguţa Vasilescu a precizat că proiectul Legii salarizării în sectorul public a luat în considerare o decizie a Curţii Constituţionale din anul 2010 în care se spunea că sunt permise diferenţele de salarizare pentru funcţii similare între diversele unităţi administrativ-teritoriale, cu condiţia să existe o limită minimă şi o limită maximă, scrie News.ro.

„Cea minimă este, în mod evident, salariul minim pe economie, iar limita maximă este salariul viceprimarului sau vicepreşedintelui de consiliu judeţean. Nu există acum primărie în România unde primarul să aibă cel mai mare salariu şi nu este în regulă. Salariaţii trebuie să fie într-o anumită grilă şi asta am încercat să corectăm”, a precizat ministrul Muncii.

În condiţiile în care unităţile administrativ-teritoriale vor putea să stabilească singure nivelul salarizării, cu respectarea limitelor prevăzute de Legea salarizării, Vasilescu nu a exclus ca unele primării sau consilii judeţene să recurgă la disponibilizări sau la diminuarea unor salarii. „După apariţia acestei legi, dat fiind că coeficientul din administraţia publică locală este destul de urcat, sunt absolut convinsă că foarte mulţi primari sau preşedinţi de consilii judeţene sau consilii locale şi consilii judeţene vor analiza foarte bine dacă mai au nevoie de acelaşi număr de oameni în administraţie. Asta sunt convinsă că se va întâmpla şi cred că asta este temerea, de fapt”, a declarat Vasilescu.

Ea a arătat că în România sunt comune care, în momentul de faţă, nu pot să îşi plătească salariaţii din veniturile proprii. „Nu mai vorbim că nu mai pot să construiască un drum, nu mai pot să renoveze o grădiniţă pentru că trebuie să dea salariile. Ei bine, toate aceste administraţii se vor întinde de acum înainte cât le este plapuma. Îşi permit să dea salarii, le vor da. Nu-şi permit, le vor diminua”, a declarat ministrul.

Olguţa Vasilescu a afirmat că înţelege temerile sindicaliştilor legate de numărul de angajaţi sau de nivelul salarizării în administraţia publică locală, însă este necesar ca aceasta să capete dreptul de a se gestiona din punct de vedere financiar, ca un prim pas către descentralizare.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la Braşov, referitor la protestele anunţate de către sindicaliştii din administraţia publică, nemulţumiţi de proiectul Legii salarizării unitare, că acesta necesită încă nişte îmbunătăţiri şi că nu poate fi lăsată salarizarea oamenilor, în special a celor din administraţia publică locală, „aşa, undeva în aer”.

„Abordarea pe care am văzut-o în Parlament cred că necesită încă nişte îmbunătăţiri. Nu poţi să laşi salarizarea oamenilor, în special a celor din administraţia publică locală, aşa, undeva în aer. E vorba de funcţia publică ce trebuie tratată sustenabil, serios, la nivel naţional, şi aici sindicaliştii au dreptate dacă sunt îngrijoraţi. Eu cred că se va înţelege această îngrijorare şi se va corecta proiectul legii salarizării, altfel nu poate avea prea multă valoare pentru administraţia publică locală”, a declarat, luni, la Braşov, preşedintele Klaus Iohannis.

Sindicatele din administraţia publică au anunţat grevă şi organizarea unui miting în Capitală, miercuri, când va fi dezbătut proiectul Legii salarizării în plenul Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor, angajaţii din administraţie fiind nemulţumiţi de proiectul Legii salarizării unitare şi de lipsa unei grile de salarizare.

Te-ar mai putea interesa și
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia rusă în Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră în Europa, o perioadă caracterizată de ostilitate, consideră premierul polonez Donald Tusk, transmite......
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază ...
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse au atacat vineri dimineaţa obiective de infrastructură critică din districtul Kamianske, în apropierea ...