OMV Petrom a investit 5 milioane euro într-un centru pentru testarea calităţii carburanţilor la Petrobrazi

Compania OMV Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud - estul Europei, a anunţat miercuri că a inaugurat un centru modern de analize pentru controlul calităţii carburanţilor la rafinăria Petrobrazi, modernizarea acestuia necesitând investiţii de aproximativ 5 milioane de euro, inclusiv pentru relocarea echipamentelor de laborator din clădirea veche.
Economica.net - mie, 14 iun. 2017, 08:34
OMV Petrom a investit 5 milioane euro într-un centru pentru testarea calităţii carburanţilor la Petrobrazi

În cadrul centrului de analize de la rafinăria Petrobrazi, se testează în permanenţă cei mai importanţi parametri de calitate ai carburanţilor, arată un comunicat emis miercuri de companie.

Noul centru de analize dispune de trei laboratoare pentru produse petroliere, la care se adaugă un laborator de ape-mediu.

„Benzina şi motorina reprezintă de fapt amestecuri formate din sute de tipuri de hidrocarburi şi zeci de alţi compuşi, după reţete precise. Din fericire, România nu are o problemă cu calitatea carburanţilor”, a declarat Neil Anthony Morgan, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea Downstream Oil.

El spune că, pentru ca benzina şi motorina să ajungă la nivel înalt de calitate, sunt necesare investiţii de miliarde de euro şi laboratoare în care se fac mii de analize pentru a verifica produsele care ies din rafinărie.

„Circa 150.000 de teste de laborator se efectuează anual în centrul de analize de la Petrobrazi”, adaugă reprezentanţii OMV Petrom.

Cei mai importanţi parametri de calitate ai carburanţilor sunt verificaţi în cadrul laboratoarelor, cum ar fi cifra octanică în cazul benzinei, respectiv cifra cetanică în cazul motorinei, spun oficialii companiei.

De asemenea, în cadrul centrului se efectuează şi teste ale cifrei octanice tip motor, care testează benzina în condiţii mai apropiate de cele din realitate.

Alte teste de calitate a carburanţilor efectuate în cadrul laboratoarelor vizează verificarea conţinutului de apă, conţinutului de sulf şi alte metale, gume, sau temperatura de filtrabilitate a motorinei, care arată temperaturile minime până la care motoarele diesel vor funcţiona fără problem.

După privatizare (2005-2016), investiţiile la rafinăria Petrobrazi au însumat 1,2 miliarde euro, din care circa 600 milioane euro au fost investiţi pentru programul de modernizare care s-a desfăşurat în perioada 2010-2014.

Cu o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual, Petrobrazi poate procesa intreaga producţie de ţiţei a OMV Petrom din România.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 64 milioane bep în 2016. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW şi un parc eolian de 45 MW.

Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a 783 benzinării, la sfârşitul lui 2016, sub două branduri, OMV şi Petrom.

OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 12,57%, iar 15,79% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...