Operatorii telecom continuă modificările tehnice ale reţelelor pentru tranziţia la noile frecvenţe

Cosmote, Orange România, RCS&RDS şi Vodafone România continuă, în zilele următoare, operaţiunile tehnice de modificare a reţelelor pentru tranziţia către benzile de frecvenţă câştigate la licitaţia din iunie 2012, potrivit Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/.
Economica.net - mar, 01 apr. 2014, 08:02
Operatorii telecom continuă modificările tehnice ale reţelelor pentru tranziţia la noile frecvenţe

Operatorii care au obţinut resurse de spectru în urma licitaţiei organizate de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) în anul 2012 efectuează, începând din 31 martie, modificările necesare în reţelele proprii pentru a trece la utilizarea benzilor de 900 MHz şi 1.800 MHz.

Licenţele de utilizare a acestor frecvenţe radio alocate de ANCOM celor patru operatori mobili (Cosmote, Orange România, RCS&RDS, Vodafone România) intră în vigoare la data de 6 aprilie 2014 şi sunt valabile până la 5 aprilie 2029.

Potrivit sursei citate, în perioada care precede data de intrare în vigoare a licenţelor, operatorii fac modificările tehnice ale reţelelor necesare pentru a asigura tranziţia către resursele de spectru adjudecate la licitaţia din anul 2012, conform unor planuri de migrare comune.

Schimbările efective ale benzilor utilizate vor avea loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie, între orele 00,00 şi 4,00 pentru banda de 1.800 MHz, urmând ca, pentru banda de 900 MHz, să fie stabilită o altă dată în cursul acestei săptămâni, care va fi anunţată.

Intervalul orar ales este cel în care operatorii înregistrează de obicei cel mai redus trafic, iar pe parcursul procesului de tranziţie este posibil ca, pe durate scurte, să apară pierderi de semnal, ton de ocupat sau alte erori tehnice, similare celor întâlnite în cazul reviziilor tehnice uzuale ale reţelelor.

Operatorii au informat Autoritatea că au luat toate măsurile pentru a asigura o tranziţie rapidă şi eficientă, iar modificările ce vor fi efectuate vor avea un impact minim asupra furnizării serviciilor către utilizatorii finali.

Prin echipele sale tehnice fixe şi mobile, ANCOM va monitoriza în permanenţă modul de desfăşurare a acestei tranziţii şi va susţine operatorii pentru asigurarea succesului întregii operaţiuni.

În a doua jumătate a anului 2012, Autoritatea a organizat licitaţia prin care au fost acordate drepturile de utilizare a frecvenţelor radio în benzile de 800, 900, 1.800 şi 2.600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii mobile – voce şi date, până în anul 2029.

Pentru prima dată în România, licenţele de spectru s-au acordat printr-o procedură de selecţie competitivă. Preţul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi a fost stabilit prin hotărâre de Guvern, taxele de licenţă stabilite în urma licitaţiei având o valoare totală de 682.136.036 euro.

În urma licitaţiei, cantitatea de spectru disponibilă pentru comunicaţii mobile a crescut cu 77%.

Fiecare titular al licenţelor acordate de ANCOM are obligaţia de a încheia acorduri de roaming naţional pentru furnizarea accesului la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 cu ceilalţi titulari ai licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio, astfel încât apelurile către numărul unic de urgenţă să poată fi efectuate chiar şi atunci când utilizatorul nu se află în aria de acoperire a reţelei la care este abonat.

Te-ar mai putea interesa și
Acord la nivelul celor mai importante instituții din UE cu privire la interzicerea distrugerii hainelor nevândute
Acord la nivelul celor mai importante instituții din UE cu privire la interzicerea distrugerii hainelor nevândute
Parlamentul European şi statele membre UE au ajuns marţi la un acord vizând interzicerea distrugerii articolelor de îmbrăcăminte nevândute şi de asemenea au convenit să transforme produsele......
TikTok va investi 12 miliarde de euro în Proiectul Clover pentru securizarea datelor utilizatorilor săi din Europa
TikTok va investi 12 miliarde de euro în Proiectul Clover pentru securizarea datelor utilizatorilor săi din Europa
Platforma TikTok a anunțat recent că va investi peste 12 miliarde de euro în următorii zece ani pentru a susține Proiectul ...
O nouă avarie la reţeaua de termoficare din Bucureşti, după cea de ieri. Un sfert din blocurile din Capitală sunt acum afectate
O nouă avarie la reţeaua de termoficare din Bucureşti, după cea de ieri. Un sfert din blocurile din Capitală sunt acum ...
Un sfert din blocurile din București primesc în această seară apă caldă și căldură sub paramtetri, după o nouă ...
Ministrul bulgar de Interne se declară optimist cu privire la intrarea țării sale în Schengen în acest an. Ce spun olandezii
Ministrul bulgar de Interne se declară optimist cu privire la intrarea țării sale în Schengen în acest an. Ce spun olandezii
Ministrul bulgar de Interne Kalin Stoianov a declarat marţi, pe marginea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne de la ...