Orice medic va putea trimite şoferii din evidenţa sa la evaluare psihologică. Li se va retrage permisul dacă sunt declaraţi inapţi psihologic

Medicii indiferent de specialitate vor fi obligaţi să trimită la psiholog şoferii aflaţi în evidenţa ori îngrijirea lor, atunci când constată că au simptome care pot sugera că sunt inapţi psihologic. Şoferul va fi obligat să se prezinte la psihologul cu drept de liberă practică în specialitatea psihologia transporturilor în trei zile de la data la care a primit bilet de trimitere la acest specialist. Dacă şoferul e declarat inapt de către psiholog, i se retrage permisul în termen de o zi lucrătoare de la data evaluării psihologice, reiese dintr-un proiect de OUG analizat de Economica.net.
Cristina Şomănescu - lun, 01 apr. 2024, 13:31
Orice medic va putea trimite şoferii din evidenţa sa la evaluare psihologică. Li se va retrage permisul dacă sunt declaraţi inapţi psihologic

Guvernul a pregătit un proiect de OUG care introduce reguli noi şi mai aspre pentru şoferi.

În acest material scriem despre procedura reglementată în proiectul de OUG, prin care şoferilor declaraţi inapţi psihologic li se retrage permisul de conducere.

Orice medic, atunci când constată că o persoană, titulară a unui permis de conducere, aflată în evidența sau îngrijirea sa, prezintă simptome care pot afecta capacitățile psihologice necesare pentru a conduce, este obligat să-i emită bilet de trimitere, în care enumeră simptomele constatate, către un psiholog cu drept de liberă practică în specialitatea psihologia transporturilor, conform proiectului de OUG consultat de Economica.net.

Titularul permisului de conducere este obligat să se prezinte la psiholog, pentru evaluare, în termen de trei zile de la primirea biletului de trimitere. Şoferul poate primi acest bilet de trimitere prin orice mijloace de comunicare.

Psihologul transmite, în termen de o zi lucrătoare de la data evaluării, rezultatul evaluării psihologice prin care şoferul este declarat inapt psihologic pentru a conduce:

  • poliției rutiere,
  • medicului trimițător,
  • titularului de permis de conducere declarat inapt psihologic.

Poliția rutieră retrage permisul de conducere al persoanei respective îndată ce primeşte evaluarea psihologului, conform căreia şoferul e inapt psihologic. Măsura dispusă i se comunică de îndată titularului de permis de conducere. Titularul permisului de conducere retras nu mai are dreptul de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie începând cu data comunicării măsurii retragerii.

Dacă şoferul este declarat apt psihologic, psihologul comunică rezultatul evaluării către medicul trimițător în termen de 15 zile de la constatare, se mai arată în proiectul de OUG consultat de Economica.net.

Important

Dacă, în termen de 30 de zile de la data la care i-a transmis şoferului biletul de trimitere către psiholog, medicul trimițător nu este înștiințat de către psiholog asupra rezultatului evaluării psihologice, acesta este obligat să comunice de îndată această informaţie poliției rutiere pe a cărei rază teritorială acesta își desfășoară activitatea, precum și numele, prenumele și codul numeric personal sau codul unic de identificare al titularului permisului de conducere.

În termen de 5 zile de la data la care poliția rutieră primeşte aceste informaţii de la medic, instituţia solicită şoferului să dovedească faptul că s-a prezentat la evaluarea psihologică. Dacă nu prezintă această dovadă, i se retrage permisul.
Rezultatul evaluării psihologice poate fi contestat, la solicitarea și pe cheltuiala părții interesate, în termen de 30 de zile, la Comisia centrală medicală și psihologică în siguranța transporturilor, se mai arată în proiectul de OUG consultat de Economica.net.

Important

Medicii şi psihologii care încalcă prevederile anunţate mai sus sunt pasibili de amenzi, reiese din proiectul de OUG consultat de Economica.net.

Pe larg despre noutăţile aduse de proiectul de OUG în privinţa retragerii permisului de conducere al şoferului inapt psihologic

În prezent, OUG 195/2002 actualizată prevede că permisul de conducere al persoanei care este declarată inaptă psihologic pentru a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se retrage de către poliția rutieră și poate fi redobândit numai după încetarea motivului pentru care s-a luat această măsură.

Procedura reglementată prin care şoferii sunt declaraţi inapţi psihologic în urma evaluării psihologului

La articolul 22 din OUG 195/2002 actualizată se introduc noi alineate:

alineatul 8^1 – Orice medic, atunci când constată că o persoană, titulară a unui permis de conducere, aflată în evidența sau îngrijirea sa, prezintă simptome care pot afecta capacitățile psihologice necesare pentru a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie, este obligat să emită bilet de trimitere, în care se menționează simptomele constatate, către o formă independentă de exercitare a activității de psiholog cu drept de liberă practică în specialitatea psihologia transporturilor.
Biletul de trimitere se comunică titularului permisului de conducere. În baza biletului de trimitere, în termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea acestuia, titularul permisului de conducere este obligat să se prezinte în vederea realizării evaluării psihologice.

alineatul 8^2 – În vederea realizării evaluării psihologice prevăzute mai sus, psihologul cu drept de liberă practică în specialitatea psihologia transporturilor poate solicita și opinia unui psiholog cu drept de liberă practică în specialitatea psihologie clinică.
alineatul 8^3 – Rezultatul evaluării psihologice, prin care titularul de permis de conducere este declarat inapt psihologic pentru a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie, se comunică de către psihologul care a efectuat-o, în termen de o zi lucrătoare de la data evaluării, poliției rutiere în a cărei rază teritorială își desfășoară activitatea, medicului trimițător, precum și titularului de permis de conducere declarat inapt psihologic. În cazul în care titularul este declarat apt psihologic, psihologul comunică rezultatul evaluării către medicul trimițător, în termen de 15 zile de la constatare.

alineatul 8^4 La data primirii comunicării prevăzute mai sus, poliția rutieră retrage permisul de conducere al persoanei respective, făcând mențiune despre aceasta în evidența permiselor de conducere reținute și a sancțiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie. Măsura dispusă i se comunică, de îndată, titularului de permis de conducere. Titularul permisului de conducere retras nu mai are dreptul de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie începând cu data comunicării măsurii retragerii.

alineatul 8^5 În cazul în care, în termen de 30 de zile de la data comunicării biletului de trimitere medicul trimițător nu este înștiințat de către psiholog asupra rezultatului evaluării psihologice, acesta este obligat să comunice de îndată poliției rutiere pe a cărei rază teritorială acesta își desfășoară activitatea această informație, precum și numele, prenumele și codul numeric personal sau codul unic de identificare al titularului permisului de conducere.

alineatul 8^6 În termen de 5 zile de la data comunicării datelor de identificare prevăzute la alineatul 8^5, poliția rutieră solicită titularului permisului de conducere să înainteze dovada prezentării la evaluarea psihologică prevăzută la alineatul 8^1. În cazul în care titularul permisului de conducere nu comunică dovada în termenul stabilit de poliție rutieră, prevederile alineatului 8^4 se aplică în mod corespunzător.

alineatul 8^7 Permisul de conducere retras în condițiile alineatului 8^4 sau 8^6 se predă poliției rutiere în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data comunicării măsurii retragerii, până la încetarea cauzelor pentru care s-a luat această măsură.

alineatul 8^8 Rezultatul evaluării psihologice poate fi contestat, la solicitarea și pe cheltuiala părții interesate, în termen de 30 de zile, la Comisia centrală medicală și psihologică în siguranța transporturilor prevăzută în Ordinul ministrului transporturilor și infrastructurii și ministrului sănătății nr. 1151/1752/2021 pentru aprobarea cadrului general privind examinarea medicală și psihologică a personalului cu atribuții în siguranța transporturilor.

Măsurile prezentate de Economica.net în acest articol fac parte dintr-un proiect de OUG. Ca să intre în vigoare, proiectul trebuie adoptat de executiv şi publicat în Monitorul Oficial.

Te-ar mai putea interesa și
A treia săptămână de proteste în Georgia: Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc împotriva demonstranţilor
A treia săptămână de proteste în Georgia: Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc împotriva demonstranţilor
Poliţia georgiană a folosit forţa marţi împotriva manifestanţilor de la Tbilisi, unde mii de persoane s-au adunat pentru a treia săptămână ca să protesteze împotriva unui proiect de lege......
4.000 de polițiști de frontieră, prezenți la datorie în minivacanța de 1 Mai și Paști
4.000 de polițiști de frontieră, prezenți la datorie în minivacanța de 1 Mai și Paști
Aproximativ 4.000 de poliţişti de frontieră vor desfăşura activităţi de supraveghere şi control a frontierei de stat ...
Apartamentele din patru orașe sunt mai scumpe decât cele de la București
Apartamentele din patru orașe sunt mai scumpe decât cele de la București
După ce și apartamentele din Brașov au devenit mai scumpe decât cele de la București, alte două orașe au surclasat ...
Schimbări majore pentru toți șoferii, în Parlament. Cele mai mari modificări din istoria legii RCA: Nu mai poți repara la orice service, nu mai primești mașină la schimb decât în anumite condiții
Schimbări majore pentru toți șoferii, în Parlament. Cele mai mari modificări din istoria legii RCA: Nu mai poți repara ...
După ce Senatul a aprobat o serie de modificări importante ale regulilor RCA, comisiile de specialitate din Camera Deputaților ...