OUG de rectificare bugetară intră în Comisii pe 9 septembrie, iar joi la aprobare în plen. PSD vrea să ia de la primării ca să majoreze pensiile

Până miercuri, 9 septembrie, comisiile reunite ale Parlamentului aşteaptă amendamentele privind OUG dată de guvern pentru cea de-a doua rectificare bugetară din acest an, urmând ca joi ea să fie votată în plen. În ciuda avertismentelor Fitch, PSD caută acum surse bugetare pentru majorarea pensiilor cu 40%, suplimentările dela primării putând reprezenta o sursă alternativă pentru pensii.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 06 sept. 2020, 18:38
OUG de rectificare bugetară intră în Comisii pe 9 septembrie, iar joi la aprobare în plen. PSD vrea să ia de la primării ca să majoreze pensiile

Ordonanţa de Urgenţă care prevede cea de-a doua rectificare bugetară în acesta an, care prevede printre altele şi majorarea punctului de pensie cu 14 şi a alocaţiilor cu 20%, ar fi ajuns deja în comisiile reunite ale Camerei Deputaţilor.

Conform unor surse din mediul politic consultate de ECONOMICA.NET până pe 9 septembrie, partidele interesate pot depune amendamente la comisii, iar joi, 10 septembrie, noua formă a ordonanţei ar putea să fie votată în plenul parlamentului.

Surse din mediul financiar-bancar au declarat pentru ECONOMICA.NET că PSD intenţionează să anuleze articolul din OUG care prevede majorarea punctului de pensie cu 14%, pentru a lăsa prevederile iniţiale din legea pensiilor (majorarea cu 40%) să îşi urmezecursul.

Surse din mediul politic au confirmat pentru ECONOMICA.NET că există această intenţie, dar că, amendamentele aduse la ordonanţa de rectificare bugetară ar trebui nu doar să anuleze un articol, ci şi să identifice resurse pentru majorarea punctului de pensie cu 40%, nu cu 14% cât a alocat Guvernul. Conform aceloraşi surse, banii de majorare a pensiilor ar putea veni din relocarea rezervelor bugetare acordate primăriilor. De asemenea, oamenii politici consultaţi au declarat că nu există bază legală pentru majorarea alocaţiilor pentru copii doar cu 20%. Printre alte probleme care ar trebui rezolvate de viitoarea lege a rectificării bugetare se numără şi identificarea de surse de finanţare pentru cheltuielile Radiodifuziunii Române.

Trebuie să menţionăm că agenţia de rating Fitch a atras recent atenţia că o majorare consistentă a pensiilor este un risc pentru previziunile sale fiscale de bază pentru România. „Creșterea propusă de guvernul român cu 14% din septembrie ar reduce provocarea consolidării finanțelor publice în comparație cu creșterea bugetată anterior de 40%, spune Fitch Ratings. Cu toate acestea, eventuala creștere poate depinde de calcule politice complexe pe fondul alegerilor care se apropie, iar o creștere semnificativă a pensiilor rămâne un risc pentru previziunile noastre fiscale de bază”, arată o analiză a Fitch, dată publicităţii pe 25 august 2020.

Guvernul PNL de centru-dreapta minoritar a aprobat o ordonanță de urgență care reduce dimensiunea creșterii legislației din septembrie, alături de o a doua revizuire a bugetului 2020 la jumătatea lunii august. Anterior, sugerase această abordare pentru a aborda deteriorarea finanțelor publice din cauza unui punct de pornire slab și a șocului coronavirus. Deficitul administrației publice a fost de 4,3% în 2019 și a atins 4,2% din PIB în primul trimestru din acest an, comparativ cu 1,9% în T1 2019. Fitch aprecizează că OUG dată de guvernul Orban este în concordanță cu ipoteza lor de bază, conform căreia o creştere de 10% -15%, ar fi sustenabilă. „Creșterea pensiilor și stabilitatea politică sunt importante pentru ratingul suveran al României”, concluzionează Fitch.

Cu cât creșterea pensiei este mai mare, cu atât este mai mare provocarea în introducerea unor măsuri compensatorii care să evite declanșarea acestei sensibilități. Fitch estimează că o creștere de 14% ar crește definitiv cheltuielile cu 1-1,2 pp din PIB începând cu 2021, în timp ce o creștere de 40% ar crește cheltuielile anuale cu 4pp. Flexibilitatea bugetară este limitată și ar putea fi necesare cheltuieli suplimentare pentru a aborda COVID-19, dar compensarea măsurilor de venituri (cum ar fi o creștere a TVA) s-ar putea dovedi nepopulară și riscă să înăbușe redresarea economică. Cu alte cuvinte, cheltuielile bugetare cu majorarea pensiilor ar putea să arunce România în categoria junk, nerecomandată investitorilor străini.

La ora actuală, România se află pe ultima treaptă a investemnt grade la toate agenţiile de rating.

Te-ar mai putea interesa și
Codin Maticiuc și Cosmopolis încheie prima etapă de renovare a etajului 7 de la Institutul Clinic Fundeni
Codin Maticiuc și Cosmopolis încheie prima etapă de renovare a etajului 7 de la Institutul Clinic Fundeni
La mai puțin de șase luni de la demararea proiectului de renovare a Secției de Oncologie Pediatrică a Institutului Clinic Fundeni din București, Codin Maticiuc, Fundația Metropolis și...
Război total între asigurători și transportatori. Se acuză reciproc de înșelăciune și minciună
Război total între asigurători și transportatori. Se acuză reciproc de înșelăciune și minciună
Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a ieșit luni după-amiază la atac ...
CONAF se extinde în Transilvania
CONAF se extinde în Transilvania
Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) se extinde în Transilvania, lansând sucursala de la Cluj, ...
Lufthansa vine la Iași cu zboruri spre Frankfurt
Lufthansa vine la Iași cu zboruri spre Frankfurt
Lufthansa, cel mai mare transportator aerian din Europa, îşi diversifică reţeaua de zboruri şi intră pe aeroportul ...