PAID: Am solicitat ASF modificarea legislaţiei pentru ca PAID să vândă direct poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea care emite poliţele de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD), estimează în acest an o creştere de 10% la nivelul portofoliului de poliţe, de la circa 1,49 milioane în 2014, după derularea unei campanii de informare a populaţiei referitoare la importanţa acestei asigurări, a declarat directorul general al PAID, Nicoleta Radu-Neacşu, într-un interviu acordat scrie Agerpres.
Economica.net - mar, 23 iun. 2015, 12:10
PAID: Am solicitat ASF modificarea legislaţiei pentru ca PAID să vândă direct poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor

Neacşu a precizat că a făcut o serie de propuneri Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pentru a modifica legislaţia, astfel încât PAID să poată vinde direct poliţe PAD.

‘Poliţele PAD sunt vândute prin intermediul companiilor acţionare sau partenere, care sunt autorizate să încheie asigurări de catastrofă. PAID nu are calitatea de a încheia poliţe PAD, decât pentru persoanele care beneficiază, din diferite motive, de ajutoare sociale. Pentru diversificarea canalelor de distribuţie este nevoie de o modificare legislativă pentru ca PAID să poată emite poliţe PAD în mod direct şi pentru ceilalţi proprietari de locuinţe. În acest sens, am făcut o serie de propuneri către ASF pentru a modifica legislaţia. Conform studiilor noastre, comercializarea poliţelor PAD online ar putea fi o soluţie viabilă. Astfel am reuşi să ne concentrăm mai bine pe strategii şi tactici de popularizare a avantajelor poliţei’, a subliniat Neacşu.

Directorul general al PAID a mai vorbit despre valoarea despăgubirilor plătite de PAID în primele cinci luni ale acestui an, care a crescut de 4,3 ori faţă de acelaşi interval al anului trecut, precum şi de judeţele unde s-au plătit cele mai mari despăgubiri.

AGERPRES: Gradul de cuprindere în asigurare era de aproximativ 18% în luna mai, fiind active peste 1,52 milioane poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor, în condiţiile în care la nivel naţional sunt aproape 8,8 milioane de locuinţe. Care sunt estimările dumneavoastră pentru acest an în ceea ce priveşte gradul de cuprindere în asigurare a locuinţelor din România?

Nicoleta Radu-Neacşu: Aşa după cum se poate observa, gradul de penetrare al PAD este mic, deşi vorbim despre o asigurare obligatorie. Din nefericire însă, majoritatea proprietarilor încă nu încheie această asigurare. Nu cred că este vorba despre rea voinţă ci, mai degrabă, despre lipsă de informare. Important este ca populaţia să conştientizeze care sunt riscurile în cazul unui dezastru natural şi, astfel, să realizeze cât de importantă este această asigurare. Acesta este motivul pentru care am adoptat o strategie de comunicare diferită. Vom demara în viitorul apropiat o campanie naţională de informare în acest sens şi vom aduce la cunoştinţă cât mai multor persoane cât de important şi simplu este să încheie poliţa PAD. Am prognozat până la finalul anului o creştere a numărului de prime subscrise cu aproximativ 10%, iar pentru următorii 10 ani vizăm un grad de cuprindere în asigurare de 60%, faţă de 17,35% în aprilie, anul acesta.

AGERPRES: În 2014, valoarea primelor brute subscrise de PAID a însumat 126,63 milioane lei, dublu faţă de anul anterior. Care este estimarea pentru acest an?

Nicoleta Radu-Neacşu: Pentru a analiza corect activitatea din anul 2014, trebuie să luăm în considerare modificările legislative din anul 2013, care au dus la transferarea unui număr de asigurări facultative în portofoliul de asigurări obligatorii. Practic, am asistat la o aşezare a acestui portofoliu de asigurări obligatorii care s-a făcut în acord cu noile modificări ale legii. În ceea ce priveşte anul acesta, avem deja de-a face cu un portofoliu mai stabil şi estimăm o creştere de maximum 10%.

AGERPRES: În prezent, poliţele sunt vândute doar prin intermediul companiilor de asigurări. Când va începe şi PAID să emită direct poliţe de de asigurare obligatorie a locuinţelor?

Nicoleta Radu-Neacşu: Poliţele PAD sunt vândute prin intermediul companiilor acţionare sau partenere, care sunt autorizate să încheie asigurări de catastrofă. PAID nu are calitatea de a încheia poliţe PAD decât pentru persoanele care beneficiază, din diferite motive, de ajutoare sociale. Pentru diversificarea canalelor de distribuţie este nevoie de o modificare legislativă pentru ca PAID să poată emite poliţe PAD în mod direct şi pentru ceilalţi proprietari de locuinţe. În acest sens, am făcut o serie propuneri către ASF pentru a modifica legislaţia. Conform studiilor noastre, comercializarea poliţelor PAD online ar putea fi o soluţie viabilă. Astfel am reuşi să ne concentrăm mai bine pe strategii şi tactici de popularizare a avantajelor poliţei.

AGERPRES: Care este valoarea daunelor plătite de PAID în primele cinci luni din 2015? Cum a fost evoluţia faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut?

Nicoleta Radu-Neacşu: Valoarea despăgubirilor plătite de PAID în intervalul ianuarie – mai 2015 a fost de 1.549.674 lei. Despăgubirile plătite în intervalul ianuarie – mai 2015 au crescut de 4,3 ori faţă de acelaşi interval al anului 2014. Evoluţia aceasta poate fi explicată prin creşterea valorii primelor brute subscrise, dar mai ales prin o cu totul altă configuraţie a evenimentelor din finalul de an 2014, evenimente care au fost despăgubite la începutul anului 2015. Două dintre ele, care au fost cele mai mari despăgubiri plătite la începutul anului 2015 pentru locuinţe asigurate de PAID, au fost în judeţul Vâlcea, în valoare de 88.590 de lei, respectiv 69.880 de lei. Ambele despăgubiri au fost pentru avarii provocate de alunecări de teren. A treia despăgubire ca valoare în aceste prime cinci luni ale anului 2015 a fost de 38.657 de lei, pentru daune produse de inundaţii, în judeţul Mehedinţi.

AGERPRES: În ce regiuni constataţi o creştere mai accentuată a numărului asigurărilor obligatorii încheiate pentru locuinţe? Care ar fi explicaţia?

Nicoleta Radu-Neacşu: Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, din punctul de vedere al poliţelor subscrise, creşterea este de 4,91%. Pe regiuni geografice, cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Moldova, Oltenia şi Muntenia, cu 20,12%, 19,60% şi respectiv 13,73%, în timp ce în regiunile Maramureş şi Crişana au fost înregistrate scăderi cu 16,16%, respectiv 13,73%. Din punctul de vedere al poliţelor active la 31 mai 2015, faţă de 31 mai 2014, creşterile cele mai mari au fost în regiunile Banat şi Muntenia, cu 27,32%, respectiv 25,78%. Creşterea numărului de poliţe subscrise se datorează evenimentelor care au marcat anul 2014, atât cutremure cât şi inundaţii.

AGERPRES: Este nevoie de noi măsuri legislative pentru a creşte numărul de poliţe încheiate?

Nicoleta Radu-Neacşu: Cel mai important aspect al legii 260/2008, privind asigurarea locuinţelor este că această asigurare este obligatorie. Legea ar putea, bineînţeles, să suporte anumite optimizări privind modul de comercializare a poliţei PAD. Credem că cea mai bună metodă de a creşte numărul primelor brute subscrise este prin educarea şi informarea publicului şi prin înlesnirea unor canale simple şi eficiente de achiziţionare. Mai mult, având posibilitatea de a vinde direct poliţe PAD, ne-am putea implica activ în creşterea numărului de poliţe. Însă, pentru a fi posibil acest lucru, este nevoie de o modificare legislativă.

AGERPRES: Care este suma totală asigurată de PAID şi care este dauna maximă posibilă pentru PAID în cazul unui eveniment catastrofal?

Nicoleta Radu-Neacşu: În momentul de faţă, suma totală asigurată de PAID este de aproximativ 28,5 miliarde euro. Dauna maximă posibilă, calculată conforma normelor ASF, este de aproximativ 450 milioane euro, sumă care este în totalitate acoperită de programul de reasigurare al PAID.

AGERPRES: Care este impactul trecerii la Solvency II pentru compania PAID?

Nicoleta Radu-Neacşu: Noul regim de supraveghere va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2016. Acest program complex va armoniza reglementările privind solvabilitatea în toată Uniunea Europeană, vizând stabilirea unui cadru european prudent, sigur şi durabil. Solvency II, împreună cu standardele IFRS, vor conduce la o schimbare foarte importantă atât în ceea ce priveşte regimul de supraveghere, cât şi cel de organizare şi funcţionare a asigurătorilor. Pentru PAID, ca şi pentru ceilalţi asigurători-reasigurători, Solvency II este o mare provocare, datorită complexităţii sale.

Până în prezent, pentru alinierea la cerinţele privind Solvabilitate II, la iniţiativa ASF, PAID a fost implicat în Exerciţiul Balance Sheet Review (efectuat de către Price Waterhouse Coopers) şi în efectuarea Testelor de stres de către Milliman. În procesul de tranziţie la Solvency II, PAID are în desfăşurare o serie de acţiuni menite să asigure crearea unui sistem de guvernanţă, în conformitate cu prevederile Directivei Solvency II şi a Ghidurilor pregătitoare, în vederea asigurării unui management eficient şi prudent, bazat pe principiul continuităţii activităţii.

Menirea Solvency II este aceea de a conduce la o gestionare efectivă şi mai eficientă a riscurilor, cu impact semnificativ în procesul de decizie, permiţându-ne să identificăm din timp riscurile, în vederea implementării măsurilor de reducere a acestora. În plus, exigenţele în materie de capitaluri proprii ale marjei de solvabilitate vor trebui să acopere riscurile semnificative la care suntem expuşi ca şi asigurători.

AGERPRES: Care sunt principalele obiective pentru acest an? Dar pe termen mai lung?

Nicoleta Radu-Neacşu: Pentru anul acesta avem câteva obiective îndrăzneţe. În primul rând, lucrăm la un plan de acţiune în cazul unui dezastru extins pe care dorim să îl gândim anul acesta şi vom începe, cel mai probabil, implementarea anul viitor. De asemenea, lucrăm la o campanie de informare a populaţiei referitor la importanţa asigurării obligatorii pentru locuinţe. Şi, nu în ultimul rând, avem în vedere creşterea subscrierilor cu 10% pe fondul măsurilor de consolidare a sustenabilităţii companiei.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
OMS recomandă persoanelor de peste 60 de ani şi celor vulnerabile să nu călătorească
OMS recomandă persoanelor de peste 60 de ani şi celor vulnerabile să nu călătorească
Persoanele expuse riscului de infectare cu coronavirus, între care cele peste 60 de ani, ar trebui să evite călătoriile, ...
Slovenia întrerupe vaccinarea cu Johnson & Johnson după un deces
Slovenia întrerupe vaccinarea cu Johnson & Johnson după un deces
Slovenia nu va mai folosi vaccinul Janssen împotriva COVID-19 produs de compania americană Johnson & Johnson după ce experţii ...
Dacia Spring, al treilea cel mai vândut model electric din Europa în octombrie
Dacia Spring, al treilea cel mai vândut model electric din Europa în octombrie
Peste 5.000 de europeni au înmatriculat în octombrie câte un model Dacia Spring, modelul urcând astfel până pe locul ...