PAID România a plătit cu 60% mai multe despăgubiri în 2019. Inundaţiile au produs cele mai multe daune

PAID România (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) a plătit anul trecut daune în valoare de 5,35 milioane lei, cu 60% mai mult decât în anul precedent, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.
Economica.net - mie, 22 ian. 2020, 11:34
PAID România a plătit cu 60% mai multe despăgubiri în 2019. Inundaţiile au produs cele mai multe daune

Cele mai multe despăgubiri au fost achitate ca urmare a inundaţiilor naturale – 3,07 milioane lei pentru 654 dosare. Alunecările de teren au produs pagube în valoare de 1,36 milioane lei, din 87 dosare. Cutremurele de mici intensităţi au generat 334 dosare de daună.

„În contextul unei slabe acoperiri la nivel naţional, chiar şi fără să avem un eveniment major în 2019, iată că există daune provocate de riscurile asigurate de PAID România. Astfel mai bine de 1.000 de proprietari de locuinţe au înţeles că nu este nevoie de un dezastru naţional pentru a folosi poliţa PAD. Misiunea noastră este să ajungem la cât mai mulţi proprietari de locuinţe şi să îi ajutăm să fie mai puţin vulnerabili financiar în cazul producerii unor catastrofe naturale”, a precizat Nicoleta Radu, director general al PAID România, citată în comunicat.

Cele mai mari daune plătite au fost în Prahova (0,65 milioane lei), Buzău (0,48 milioane lei) şi Bistriţa-Năsăud (0,39 milioane lei).

Cele mai asigurate judeţe (în afară de Bucureşti – 38,91% şi Ilfov – 38,55%) sunt Braşov (34,8%), Timiş (29,4%) şi Sibiu (24,4%), la polul opus fiind Gorj, Botoşani şi Olt, toate cu un grad de acoperire de sub 8%.

PAID avea, la finalul anului trecut, 1,73 milioane de poliţe de asigurare obligatorii în vigoare, reprezentând un avans de 1,6% faţă de anul anterior.

Fondul locativ, la nivel naţional, a crescut de la 8,97 la 9,03 milioane locuinţe (+0,6%), astfel gradul de acoperire prin poliţa PAD (poliţa de asigurare împotriva dezastrelor) a ajuns la 19,18% la nivel naţional, în uşoară creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (+0,19%). Din totalul locuinţelor asigurate prin poliţa PAD, trei sferturi dintre acestea se află în mediul urban.

„Avem în continuare peste 7 milioane de locuinţe neasigurate, adică 4 din 5 locuinţe nu au nicio protecţie, ceea ce este îngrijorător, având în vedere nivelul ridicat de expunere la riscuri catastrofale pe care îl are România. Vedem, spre exemplu, că mediul rural este foarte slab protejat prin asigurare, deşi riscuri precum inundaţiile şi alunecările de teren au o incidenţă ridicată în aceste zone”, a mai spus Radu.

PAID este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăţilor de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuinţă, în conformitate cu prevederile Legii nr.260/2008.

Conform prevederilor legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României: cutremur, inundaţii, alunecări de teren

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...