Palatul Camerei de Comerţ din Bucureşti, scos la licitaţie pentru 39 de milioane de lei

Palatul Camerei de Comerţ din Bucureşti, inaugurat în 1911 în prezenţa Regelui Carol I este scos la licitaţie publică. Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti este în executare silită. 
Andrada Ghira - mar, 27 oct. 2015, 09:46
Palatul Camerei de Comerţ din Bucureşti, scos la licitaţie pentru 39 de milioane de lei

Clădirea scoasă la licitaţie este momument instoric şi se află pe strada Ion Ghica, nr. 4, în apropiere de sediul Băncii Naţionale a României. Clădirea a fost de-a lungul timpului Palatul Bursei, dar şi sediul Bibliotecii Naţionale. Astăzi, acolo au loc expoziţii cu obiecte meşteşugite de diverşi artişti. Clădirea este un pericol şi pentru pietoni. Nu te puţine ori, cei care au trecut pe lângă clădire au putut vedea anunţuri cu „Atenţie, cade tencuiala”.

Licitaţia publică va avea loc pe 12 noiembrie 2015, iar preţul de pornire este de 39,15 milioane de lei, peste 8,7 milioane de euro, la sediul SCPEJ Dumitru, Iancu şi Asociaţii, se arată în anunţul de vânzare. 

Lucrările de construcţie la Palat au început la 1 august 1907 şi a fost inaugurat pe 23 mai 1911, în prezenţa Regelui Carol I. Arhitectul clădirii a fost Ştefan Burcuş. 

„În 1904, George G. Assan, preşedintele Camerei de Comerţ Bucureşti, primit în audienţă de Regele Carol I, aduce în discuţie problema sediului Camerei. Majestatea Sa sugerează construirea unei clădiri proprii, promiţând că Guvernul va oferi un teren într-o zonă centrală. Prin Legea 863/25.02.1906, locul statului din colţul ce face strada Doamnei cu strada Vestei (actuala stradă Ion Ghica) rămas vilan pe urma dărâmarii fostei cladiri a clucerului Bărcănescu, unde odinioară fusese aşezat Senatul ţării, în suprafaţă de 2.215 mp, este dăruit Camerei, în vederea construirii Palatului propriu”, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul propriu al Camerei de Comerţ. 

Tot de pe site-ul Camerei de Comerţ aflăm că Palatul a reintrat în posesia Camerei în octombrie 2008, dar şi că instituţia „îşi propune să redea sediului său istoric anvergura şi stralucirea de altădată, astfel încât să redevină ceea ce a fost în perioada interbelică – casa oamenilor de afaceri. Obiectivul este ambiţios, însă realizabil”. 

Şi pentru acest lucru, Camera a deschis Fundaţia Fondul Carol I, dar şi conturi la bancă pentru primirea de donaţii. Se pare că proiectul de restaurare a clădirii nu atât de realizabil pe cât îţi propunea Camera de Comerţ, din moment ce imobilul este scos la licitaţie. 

Te-ar mai putea interesa și
City Insurance, cu 3 milioane de clienți, a reînceput plata daunelor. Liderul RCA, șanse să scape de faliment în ciuda găurilor uriașe. ASF și City, către brokeri: „Nu opriți vânzările! Există încă interes pentru preluare”
City Insurance, cu 3 milioane de clienți, a reînceput plata daunelor. Liderul RCA, șanse să scape de faliment în ciuda ...
Cu întreaga conducere suspendată și cu acționariatul decăzut din drepturi, City Insurance, cea mai mare companie de asigurări din România, are încă șanse să revină pe linia de plutire,......
Biden l-a avertizat pe Putin că moartea lui Navalnîi ar avea consecințe dezastruase asupra Rusiei
Biden l-a avertizat pe Putin că moartea lui Navalnîi ar avea consecințe dezastruase asupra Rusiei
Preşedintele american Joe Biden a dezvăluit miercuri că i-a transmis omologului său rus, Vladimir Putin, că, dacă opozantul ...
Gazprom dă asigurări că proiectul Nord Stream 2 este finanțat în totalitate
Gazprom dă asigurări că proiectul Nord Stream 2 este finanțat în totalitate
Proiectul gazoductului Nord Stream 2 este pe deplin finanţat, a afirmat miercuri adjunctul directorului general al Gazprom, ...
Statul acordă subvenții de 2.000 de euro/1.000 mp cultivați pentru legumicultori
Statul acordă subvenții de 2.000 de euro/1.000 mp cultivați pentru legumicultori
Legumicultorii vor beneficia în acest an de un ajutor de minimis de 2.000 de euro/cultură/1.000 metri pătraţi, plafonul ...