1EUR = 4.7786 RON | Bucureşti 11 º

Companii

Papalekas: Ne uităm la diversificarea portofoliului prin achiziţii în regiune

Omul de afaceri Ioannis Papalekas, care a pus bazele firmei cu cele mai mai multe spaţii de birouri din ţară, vrea să-şi extindă operaţiunile în ţările din regiune. Anunţul a fost făcut în raportul financiar, şi vine la câteva luni de când sud-africanii de la Growthpoint au devenit acţionarul majoritar al companiei. 

05 apr, 2017 | | ECONOMICA.net

"România rămâne obiectivul nostru principal şi piaţa imobiliară continuă să ofere bazele potrivite pentru noi în a ne pune în aplicare strategia. Cu toate aceste, ne vom uita la diversificarea potofoliului prin achiziţii în Europa Centrală şi de Est şi Europa de Sud Est", este declaraţia omului de afaceri Ioannis Papalekas, cel care a pus bazele Globalworth, cel mai mare proprietar de spaţii de birouri din ţară. 

Veniturile totale generate de activele din portofoliu au crescut de la 44,8 milioane de euro în 2015, la 68,2 milioane de euro în 2016, ca urmare a achiziţiei mai multor clădiri generatoare de venituri, dar şi din finalizarea propriilor proiecte, potrivit datelor din raportul financiar al companiei. 

Gradul de îndatorare s-a redus foarte puţin, de la 43,9%, la 43,4%. Compania şi-a îmbunătăţit poziţia financiară prin semnarea unui acord de vânzare a unor obligaţiuni garantate, în valoare de 180 de milioane de euro. Sumele rezultate din tranzacționarea obligațiunilor au fost îndreptate către refinanțarea unei datorii de 100 de milioane de euro acordată de fonduri de investiții gestionate de York Capital și Oak Hill Advisors în 2015, dar şi către refinanțarea a trei facilități de credit acordate către trei filiale din România ale Globalworth. 

În plus, la finalul anului trecut, compania a reuşit să atragă capital de 200 de milioane de euro prin vânzarea unor acţiuni grupului imobiliar Growthpoint din Africa de Sud, care a devenit astfel cel mai mare acţionar al companiei, cu 26,88% din acţiuni. Ioannis Papalekas deţine 25,72% din companie, urmat de fondurile York şi Oak Hill, fiecare cu 18,55% din acţiuni, respectiv 11,25%.  

Portofoliu de aproape un miliard de euro 

Valoarea portofoliului de proprietăţi imobiliare al Globalworth a crescut cu 5% la sfârşitul anului trecut, la 977,5 milioane de euro. Creşterea de 5% se datorează finalizării a două clădiri de birouri - Globalworth Tower şi Gara Herăstrău, dar şi de investiţiile în noile proiecte. La finalizare, aceste proiecte, care includ şi a doua fază din proiectul Globalworth Campus de la staţia de metrou Pipera, vor aduce un plus de aproximativ 115 milioane de euro portofoliului, care se va apropia de valoarea de 1,1 miliarde de euro, se mai arată în raportul financiar al companiei. 

Globalworth avea la sfârşitul lui 2016 un portofoliu de 370.000 de mp de spaţii de birouri închiriabile, cu o rată de ocupare de 83,1%, iar cel mai important activ al companiei este clădirea Globalworth Tower, evaluată la 162,5 milioane de euro.

Anul 2017 a început cu o achiziţie, de data aceasta din segmentul spaţiilor logistice. Papalekas a cumpărat depozitul Dacia de la Oarja, judeţul Arges, pentru suma de 42,5 milioane de euro, iar oficialii promit că vor mai anunţa noi achiziţii şi anul acesta, se mai arată în raportul financiar al companiei. 

CITEŞTE ŞI Papalekas a făcut o ofertă să cumpere firma care deţine mallul AFI din Cotroceni

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO