1EUR = 4.7786 RON | Bucureşti 12 º

Companii

Parcul eolian Fântânele-Cogealac al CEZ a fost finalizat şi a intrat în faza de testare

Parcul eolian Fântânele-Cogealac al grupului CEZ a intrat joi în faza de testare operaţională, după conectarea la reţea a ultimei din cele 240 de turbine, iar capacitatea instalată totală a ajuns la 600 de megawaţi, astfel încât peste 1 milioan de gospodării pot fi alimentare cu energie.

22 noi, 2012 | Mediafax

Prima turbină de la Fântânele-Cogealac, cel mai mare parc eolian continental din Europa, a fost pusă în funcţiune în iunie 2010, iar ultima în dimineaţa zilei de joi, se arată într-un comunicat al CEZ.

"În ultima fază de finalizare a construcţiei parcului, am lucrat intens şi am conectat până la patru turbine pe săptămână. Acest parc eolian este una dintre cele mai bune investiţii ale noastre şi unul dintre cele mai importante proiecte de acest tip la nivel mondial", a declarat Tomáš Pleskač, directorul diviziei Diviziei distribuţie şi achiziţii externe a grupului.

De la punerea în funcţiune a primei turbine, parcul eolian a generat deja 1.646 TWh de energie electrică.

Parcul eolian Fântânele-Cogealac este situat în Dobrogea, la 17 kilometri de Marea Neagră. Turbinele de 2,5 megawaţi şi cu o înălţime de 100 de metri au fost instalate pe o suprafaţă de 12/6 kilometri.

"Astăzi am intrat în faza de testări, în timpul căreia vom analiza cu atenţie toţi parametrii şi performanţele operaţiunilor cu turbine eoliene", se spune în comunicat.

Grupul CEZ a cumpărat proiectul pentru construirea parcului Fântânele-Cogealac de la Continental Wind Partners LLC în august 2008. Investiţia totală a CEZ în acest proiect a ajuns la 1,1 miliarde de euro (aproximativ 27 miliarde de coroane ceheşti). Cu toate acestea, rata de rentabilitate a investiţiei este mare în acest caz, astfel că în primele nouă luni din acest an parcul a contribuit cu un miliard de coroane ceheşti la rezultatele financiare totale ale grupului CEZ.

CEZ urmează să folosească experienţa acumulată la construcţia acestui parc, inclusiv a unor experţi din România, pentru un proiect din Polonia, Eco-Wind, care va avea o capacitate de circa 700 de megawaţi.

CEZ a intrat pe piaţa romînească de energie în 2005, prin preluarea filialei de distribuţie şi furnizare de energie Electrica din Oltenia, şi s-a extins având în prezent şi operaţiuni de producţie a energiei electrice, în turbine eoliene şi microhidrocentrale.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO