Parisul va introduce din această toamnă un indicator de poluare pentru industria textilă

Guvernul francez a anunţat miercuri că începând din toamnă va lansa un sistem care va evalua poluarea generată de producţia de îmbrăcăminte, dat fiind că emisiile poluante asociate producţiei textile au crescut în întreaga lume, relatează miercuri agenţia EFE, transmite Agerpres.
AGERPRES - mie, 03 apr. 2024, 19:28
Parisul va introduce din această toamnă un indicator de poluare pentru industria textilă

Potrivit Ministerului francez al Tranziţiei Ecologice, noul „Eco-Scor al textilelor”, inspirat din cunoscutul Nutri-Scor, care atribuie o notă nutriţională alimentelor, se va aplica iniţial doar într-o manieră voluntară, dar intenţia este de a-l face obligatoriu începând din 2025.

Cetăţenii francezi cumpără în fiecare an, în medie, 48 de noi articole de îmbrăcăminte, obicei considerat de ministerul menţionat ca fiind „ultra-contaminant” pentru mediu. Sectorul textil este responsabil pentru 8% din emisiile de carbon la nivel mondial, procent care ar putea creşte până la 25% în următorii 20 de ani dacă nu se iau măsuri, argumentează acelaşi minister.

Ideea acestui Eco-Scor este de a determina consumatorii să cumpere haine mai sustenabile ecologic. Conform datelor industriei franceze, un kilogram de textile vândut în Franţa generează 54 de kilograme de CO2, ţinând cont de faptul că producţia este importată în proporţie de 95,7%, iar acelaşi kilogram „made in France” generează jumătate din acea cantitate de CO2.

Astfel, acest Eco-Scor textil va lua în calcul emisiile generate de producţia şi distribuţia textilelor, de contaminarea apei în procesul de producţie şi durabilitatea materialelor folosite.

În concluzie, cu cât nota acestui Eco-Scor va fi mai mică, cu atât „mai virtuos” va fi produsul, subliniază Ministerului francez al Tranziţiei Ecologice.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...