Parlamentul European îi atrage atenţia lui Boris Johnson asupra riscurilor unui Brexit fără acord

Parlamentul European i-a atras atenţia miercuri noului premier britanic Boris Johnson asupra consecinţelor "extrem de dăunătoare din punct de vedere economic" ale unei ieşiri a Marii Britanii din UE fără acord, în ziua în care el îşi preia funcţia, relatează AFP.
Economica.net - mie, 24 iul. 2019, 16:12
Parlamentul European îi atrage atenţia lui Boris Johnson asupra riscurilor unui Brexit fără acord

Legislativul comunitar a reafirmat posibilitatea de a modifica declaraţia politică ataşată acordului de retragere acceptat de Londra, dar nu şi acordul în sine.

Boris Johnson şi-a reiterat în mai multe rânduri intenţia de a pune în aplicare Brexit-ul la 31 octombrie, data ţintă fixată după două amânări, şi asta chiar fără un acord cu UE.

„Declaraţii recente, în special cele făcute în timpul campaniei pentru conducerea Partidului Conservator, au sporit considerabil riscul unei ieşiri dezordonate a Marii Britanii”, au avertizat reprezentanţii grupurilor politice din Parlamentul European într-o declaraţie difuzată la capătul unei reuniuni cu negociatorul-şef al UE, Michel Barnier.

„O ieşire fără acord ar fi extrem de dăunătoare economic, chiar dacă daunele nu vor afecta în acelaşi mod cele două părţi”, au avertizat ei.

Un Brexit fără acord „nu va fi compensat printr-o formă de aranjament sau de mini-acord între UE şi Marea Britanie”, au mai afirmat ei.

Uniunea Europeană nu va renegocia acordul de retragere încheiat între UE şi guvernul britanic, au reamintit eurodeputaţii.

„O ieşire ordonată nu este posibilă decât dacă drepturile cetăţenilor, reglementările financiare şi plasa de siguranţă (‘backstop’) care, în toate circumstanţele, va garanta absenţa înăspririi frontierei pe insula Irlanda, va proteja acordul din Vinerea Sfântă şi va apăra integritatea pieţei unice, sunt garantate”, au insistat ei.

Grupul din Parlamentul European însărcinat cu Brexit-ul se declară „deschis ideii de a aduce modificări declaraţiei politice, în special dacă aceste modificări prevăd detalii mult mai precise şi un viitor parteneriat UE-Marea Britanie mai ambiţios, astfel încât să nu fie necesară desfăşurarea plasei de securitate irlandeze”.

Michel Barnier nu a făcut declaraţii la capătul acestei întâlniri cu eurodeputaţii. Dar el a anunţat marţi că „este nerăbdător să lucreze într-un mod constructiv cu premierul Boris Johnson, odată instalat în post, pentru a facilita ratificarea acordului de retragere şi pentru a permite un Brexit ordonat”.

Negociatorul UE a confirmat de asemenea că este „pregătit să lucreze la declaraţia asupra noului parteneriat, în linie cu orientările” definite de statele membre.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...