Patronul firmei Ro Star, Halil Bulut, şi alte cinci peroane, reţinuţi de procurorii DIICOT pentru evaziune fiscală şi spălare

Patronul firmei Ro Star, Halil Bulut, şi alte cinci peroane au fost reţinuţi de procurorii DIICOT pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, fiind acuzaţi că au înregistrat în contabilitatea societăţii achiziţii fictive de bunuri şi servicii de la 22 firme de tip „fantomă”, prejudiciul produs fiind estimat la peste 13,6 milioane de euro. Procurorii cer miercuri Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a acestora, scrie News.ro.
Economica.net - mie, 12 oct. 2016, 12:17
Patronul firmei Ro Star, Halil Bulut, şi alte cinci peroane, reţinuţi de procurorii DIICOT pentru evaziune fiscală şi spălare

Sursa foto: Wall-street.ro / Mircea Dragoş

Halil Bulut, Raluca Anamaria Blaj, Ioan Todoran, Mihai Gheorghe, Cornel Costea şi Imad Ali au fost reţinuţi marţi, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, care îi acuză de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

Tribunalul Bucureşti urmează să decidă dacă aceştia vor fi arestaţi preventiv, pentru 30 de zile, la solicitarea procurorilor.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2011 – 2015 inculpatul Bulut Halil, având calitatea de administrator la SC Ro Star SA a constituit un grup infracţional organizat împreună cu inculpaţii Blaj Raluca Anamaria, referent contabil al SC Ro Star SA şi Todoran Ioan, director tehnic, grup care a acţionat în sensul sustragerii SC Ro Star SA de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, prin evidenţierea în actele contabile ale acestei societăţi sau în alte documente legale a unor cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale”, potrivit DIICOT.

În acest sens, în contabilitatea firmei Ro Star au fost înregistrate achiziţii fictive de bunuri şi servicii provenind de la 22 societăţi comerciale cu comportament specific celor de tip „fantomă”.

În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat că membrii grupului infracţional întocmeau, în înţelegere cu Halil Bulut şi din dispoziţiile acestuia, facturi fiscale fictive ce atestau în mod nereal achiziţionarea de către firma Ro Star de bunuri şi servicii (materii prime, materiale auxiliare, produse de curăţenie, consumabile, materiale publicitare şi promoţionale, servicii de reparaţii, amenajări, reparaţii ţi transporturi produse finite) de la furnizori de tip „fantomă”, pe care le introducea sau dispunea introducerea lor în contabilitatea societăţii beneficiare, în scopul diminuării obligaţiilor fiscale ale acesteia către bugetul de stat.

„Cei în cauză prezentau angajaţilor SC Ro Star SA documente justificative (facturi de achiziţii bunuri şi servicii, procese-verbale de recepţie a lucrărilor, note de intrare recepţie, etc.) şi alte documente (anexe contracte, devize de transport, foi de parcurs, etc.), determinându-i să le semneze în mod formal, în scopul de a crea aparenţa realităţii achiziţiilor fictive de bunuri şi servicii. De asemenea, inculpata Blaj Raluca Anamaria a dispus efectuarea sau, după caz, a efectuat plăţi către societăţile de tip fantomă anterior enumerate în baza documentelor justificative fictive înregistrate în contabilitate”, au precizat procurorii.

În baza facturilor fiscale ce atestau în mod nereal achiziţia de servicii de la furnizorii „fantomă”, erau întocmite procese verbale de recepţie a lucrărilor, dar şi procese verbale de recepţie a unor mijloace fixe achiziţionate, de regulă utilaje, ce au fost semnate în perioada 2011-2015 exclusiv de către inculpaţii Ioan Todoran, director tehnic, Cornel Costea, inginer şef, şi Gheorghe Mihai, şef secţie transporturi.

„În mod similar, în baza facturilor fictive de achiziţie materii prime erau înregistrate în contabilitatea SC Ro Star SA note de intrare-recepţie, întocmite şi semnate exclusiv de către alte persoane”, susţin procurorii.

Din probele administrate de anchetatori a mai rezultat că, prin dispoziţii ale membrilor grupării infracţionale, firma Ro Star a înregistrat în actele contabile şi alte documente legale cheltuieli totale de 72.598.598,95 lei (echivalentul a peste 16 milioane de euro), constând în achiziţii fictive de bunuri şi servicii provenind de la cele 22 de firme de tip „fantomă”, cauzând un prejudiciu de 14.292.881,11 lei (echivalentul a peste trei milioane de euro), reprezentând TVA dedus în mod nelegal.

„Facturile fiscale ce atestau operaţiuni comerciale nereale au servit ca justificare pentru dispunerea şi efectuarea a 372 de plăţi din conturile SC Ro Star SA către furnizorii de tip fantomă anterior enumeraţi, totalizând 65.405.177 lei (echivalentul a 14.534.483,77 euro). Sumele de bani rezultate din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală au fost supuse astfel unui proces de spălare, fiind retrase în numerar sau, după caz, transferate succesiv în conturile unor societăţi comerciale româneşti şi din spaţiul asiatic”, potrivit procurorilor.

Din totalul sumei spălate, 58.660.987,53 lei (echivalentul a peste 13 milioane de euro) au fost reintegraţi în circuitul financiar legal prin creditarea societăţii Ro Star. Astfel, în perioada 2011-2015 au fost înregistrate în documentele contabile ale societăţii 262 de contracte de creditare semnate de către administratorul Halil Bulut, „cu scopul creării aparenţei de legalitate a provenienţei sumelor de bani şi a disimulării originii ilicite a acestora”, au mai arătat procurorii

Anchetatorii au instituit măsuri asiguratorii în valoare de 61.340.732 de lei, echivalentul a peste 13,6 milioane de euro.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate- Serviciul de Combatere a Macrocriminalităţii Economico-Financiare, cu sprijinul Brigăzii Speciale a jandarmeriei şi cu suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale.

Te-ar mai putea interesa și
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile proprii, menținând prețul motorinei....
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...