Patru metode de economisire a energiei în casa ta

Primul pas pentru micșorarea facturii la energie electrică este evaluarea consumatorilor din cadrul locuinței, cum ar fi aparatul de aer condiționat, frigiderul, becurile incandescente, mașina de spălat, centralele, etc. Află din acest articol cum poți reduce consumul de energie, fie prin intermediul unor trucuri care să te ajute să efectuezi într-un mod cât mai eficient activitățile casnice, fie recurgând la anumite îmbunătățiri, care să te ajute să poți economisi pe termen lung.
Ion Dobreanu - vin, 23 apr. 2021, 10:27
Patru metode de economisire a energiei în casa ta

1. Folosirea aparatelor de uz casnic pentru economisirea energiei

Aparatele de uz casnic sunt principalii factori de utilizarea energiei electrice. Prin aplicarea anumitor strategii se poate economisi energie:

  • Folosește mașina de spălat rufe plină, la sarcină completă (ce poate fi de 3 sau 5 kg în funcție de model) astfel vei spăla mai mult, o vei folosi mai rar, deci poți reduce consumul de energie
  • Poți folosi și mașina de spălat vase la sarcina ei completă
  • Ai putea usca vasele în aer, pentru a nu folosi ciclul de uscare al mașinii de spălat vase
  • Deconectează aparatele de la priză atunci când nu le folosești, pentru ca ele să nu consume energie suplimentară
  • Spală rufele cu apă rece dacă nu trebuie neapărat să le dezinfectezi cu apă fierbinte, pentru că detergenții pot curăța și cu apă rece, iar în plus poți economisi bani
  • Ai grijă de întreținerea aparatelor pentru că astfel vor avea o durată de viață mai mare și vor funcționa eficient
  • Redu timpul de deschidere a ușii de la frigider
  • Nu deschide prea des ușa de la cuptor, pentru că temperatura acestuia poate scădea de fiecare dată cu 25 de grade, astfel timpul de coacere va crește.

2. Șemineul electric poate fi mai eficient decât alte tipuri de șeminee

Semineu
Semineu

 

Un șemineu electric poate transforma 100% din energie în căldură, risipa fiind minimă sau chiar zero. La fel de eficient este și un focar electric care folosește doar energia necesară pentru a menține locuința la temperatura dorită.

Un alt avantaj oferit de un șemineu este că nu produce vapori toxici. Întreținerea este redusă a unui astfel de sistem de încălzire și prețul este rezonabil de cumpărat și instalat.

Merită să investești într-un șemineu electric, mai ales dacă se alege unul dintre acele modele de calitate, eficiente din punct de vedere energetic.

3. Izolarea ferestrelor și acoperirea fisurilor de la uși sau pervazuri

O izolație corectă a locuinței poate duce la un consum mai mic de energie. Izolarea ferestrelor contează foarte mult; după cum se știe, iarna se pierde căldură prin ferestre. Unii oameni previn asta prin folosirea de ferestre cu geam triplu, la care pierderea de căldură este minimă.

Pentru a preveni scăderea căldurii în casă, este necesară acoperirea fisurilor de la uși sau pervazurile ferestrelor. Acestea pot produce curenți de aer, pot facilita pătrunderea umezelii în spațiul de locuit și asta duce la apariția igrasiei și la creșterea cheltuielilor de întreținere și încălzire.

4. Panouri solare

Panouri solare
Panouri solare

În ziua de azi tot mai mulți proprietari caută modalități de a reduce facturile la utilități. Cu ajutorul panourilor solare, plasate pe acoperișul casei, se poate profita de surse de energie cu cost redus pentru locuință. Pentru asta este important de cumpărat panouri solare de calitate înaltă, care furnizează echipamente durabile în timp. Investiția inițială este mare, dar merită, pentru că ajută la economisirea energiei. Ea se poate recupera în aproximativ 10 ani. Dacă alegi un furnizor bun de panouri solare, le poți cumpăra la un preț accesibil.

Acestea sunt disponibile într-o gamă variată de dimensiuni. Înainte de a alege, trebuie să știi capacitatea și caracteristicile lor. Energia solară este gratuită, ea va fi colectată de panourile solare și utilizată pentru a genera energie electrică, ce este distribuită în locuință. Ține cont de puterea panourilor solare, costul lor de achiziție și de instalare.

Trecerea la autoconsum solar înseamnă alegerea unei soluții responsabile, pentru care trebuie la început să ai un buget consistent, deci să faci economie de bani. În principiul vor exista două surse de energie la casa ta, respectiv electricitatea produsă de panourile solare și cea de la rețeaua electrică, la care este conectată locuința.

Cel mai mult contează electricitatea produsă de panourile solare, pentru că ea va acoperi parțial sau total nevoile de energie ale casei. În cazul în care aceste nevoi sunt mai mari, decât cantitatea de energie solară produsă prin panouri, atunci rețeaua electrică va prelua controlul. Dacă producția de energie de la panouri depășește nevoile casei, atunci surplusul de energie electrică se poate vinde (pentru a compensa financiar cheltuielile) ori stoca.

Te-ar mai putea interesa și
Tramvaiele noi de la Astra Arad, prea lungi pentru peroanele unor stații din București
Tramvaiele noi de la Astra Arad, prea lungi pentru peroanele unor stații din București
Odată cu achiziția celor 100 de tramvaie de la Arad, Primăria Capitalei trebuie să mai investească în modernizarea de linii, dar și în alungirea unor peroane. În caz contrar, noile tramvaie......
Primăria Oradea va testa primul autobuz electric produs de o companie din România
Primăria Oradea va testa primul autobuz electric produs de o companie din România
Primăria Oradea va testa, timp de o lună, un autobuz electric lansat de compania producătoare de autovehicule de transport ...
Primăria Sectorului 1 propune ca restaurarea Teatrului Excelsior să fie făcută de Compania de Investiții S1
Primăria Sectorului 1 propune ca restaurarea Teatrului Excelsior să fie făcută de Compania de Investiții S1
Primarul Clotilde Armand vrea predarea către Compania de Investiţii şi Dezvoltare în Sănătate şi Domenii de Interes ...
Stellantis şi Foxconn se asociază într-un joint-venture care va produce tehnologie IT pentru autoturisme
Stellantis şi Foxconn se asociază într-un joint-venture care va produce tehnologie IT pentru autoturisme
Producătorul auto Stellantis şi compania taiwaneză Foxconn au anunţat marţi că intenţionează să înfiinţeze o societate ...