PE a refuzat să stabilească o dată pentru votarea acordului comercial post-Brexit din cauza dosarului privind Irlanda de Nord

AGERPRES - joi, 04 mart. 2021, 17:17
PE a refuzat să stabilească o dată pentru votarea acordului comercial post-Brexit din cauza dosarului privind Irlanda de Nord

Parlamentul European a refuzat joi să stabilească o dată pentru votul său asupra acordului comercial post-Brexit, în semn de protest faţă de ceea ce Uniunea Europeană percepe drept o schimbare unilaterală de către Marea Britanie a aranjamentelor privind Irlanda de Nord, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Se aştepta ca liderii de grupuri din PE să stabilească în şedinţa de joi a Conferinţei preşedinţilor o dată în martie pentru votul asupra acordului comercial post-Brexit. Totuşi, ei au refuzat să facă acest lucru după ce guvernul britanic a extins unilateral perioada de graţie pentru controale asupra importurilor alimentare în Irlanda de Nord, o decizie despre care Bruxellesul susţine că încalcă termenii acordului de divorţ.

Parlamentul European mai are timp până la sfârşitul lui aprilie să ratifice acordul comercial. Dacă nu va face acest lucru, iar aplicarea provizorie a acordului nu va fi prelungită, acordul comercial va înceta să se aplice, lăsând Regatul Unit şi UE să aibă relaţii comerciale în termenii reglementaţi de Organizaţia Mondială a Comerţului.

„Suntem gata să folosim această armă dură”, a declarat Bernd Lange, preşedintele comisiei PE pentru comerţ internaţional (INTA), pentru Reuters. „Este lucru pe care îl vom face în ultimă instanţă. Ceea ce dorim cu adevărat este o detensionare a situaţiei”, a adăugat el.

Termenul-limită a fost anterior prelungit de la sfârşitul lui februarie la solicitarea UE, pentru a permite traducerea acordului comercial în toate cele 24 de limbi ale UE.

Comisia Europeană a anunţat miercuri că va răspunde cu mijloacele legale prevăzute de acordul de Brexit şi acordul comercial la ceea a catalogat drept a doua ameninţare britanică de a încălca dreptul internaţional.

Regatul Unit a recunoscut în septembrie anul trecut că va încălca dreptul internaţional ignorând unele părţi ale acordului de retragere semnat în ianuarie 2020, când a părăsit oficial UE. Totuşi, a renunţat la unele clauze contencioase în decembrie, cu două săptămâni înainte ca cele două părţi să ajungă la o înţelegere privind acordul comercial.

Primul pas ar fi trimiterea către Londra a unei scrisori de punere în întârziere, urmată de un aviz motivat şi în cele din urmă de trimiterea în faţa Curţii de Justiţie a UE. CE a trimis o astfel de scrisoare de punere în întârziere cu prilejul disputei precedente din octombrie.

Guvernul britanic a dat asigurări joi că nu a încălcat tratatul de Brexit încheiat cu UE prelungind unilateral o măsură specifică privind Irlanda de Nord menită să faciliteze schimburile comerciale.

Citiți și: Ce prevede acordul comercial dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană în privința spinoasei dispute privind pescuitul (economica.net)

„Aceste tipuri de măsuri operaţionale au numeroase precedente şi sunt curente în alte acordurile comerciale internaţionale”, a declarat un purtător de cuvânt al premierului Boris Johnson, potrivit AFP.

Ele „sunt perfect în concordanţă cu intenţia noastră de a ne achita cu bună credinţă de obligaţiile noastre prevăzute în protocolul nord-irlandez”, a adăugat el.

Guvernul britanic a decis miercuri să prelungească până la 1 octombrie perioada de graţie pentru controalele controversate asupra produselor agroalimentare între Marea Britanie şi Irlanda de Nord, prevăzute pentru a le permite întreprinderilor să se adapteze la noile dispoziţii post-Brexit.

Citiți și: UE îi cere Londrei în termeni foarte categorici ca până la sfârșitul lunii să retragă un proiect de lege privind Irlanda de Nord (economica.net)

Este vorba despre o măsură „temporară” menită să evite perturbări majore „în cadrul unei aplicări pragmatice şi proporţionale a protocolului nord-irlandez”, a subliniat într-o declaraţie scrisă către Parlament secretarul de stat pentru Irlanda de Nord, Brandon Lewis.

Te-ar mai putea interesa și
Turcan: Funcționarii care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi stimulente
Turcan: Funcționarii care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi stimulente
Recalcularea pensiilor din România este un proces care trebuie parcurs cu atenţie şi respect faţă de beneficiari, dar şi fără întârzieri, iar pentru continuarea accelerată a acestei......
Claudiu Năsui promite eliminarea din nou a declarației de beneficiar real
Claudiu Năsui promite eliminarea din nou a declarației de beneficiar real
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, a discutat vineri cu ambasadorul Austriei în România, ...
3.474 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 1.505 de pacienți sunt internați la ATI
3.474 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 1.505 de pacienți sunt internați la ATI
Un număr de 3.474 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Tramvaie noi în București: Contractul cu Astra Vagoane Călători Arad ar putea fi semnat pe 6 mai – sindicat STB
Tramvaie noi în București: Contractul cu Astra Vagoane Călători Arad ar putea fi semnat pe 6 mai – sindicat STB
După mai multe luni de tergiversări, contractul pentru livrarea a 100 de tramvaie noi în Capitală ar putea fi în sfârșit ...