Pe autostrada demolată şi refăcută, Sibiu-Orăştie, asfaltul s-ar fi tasat din nou – angajat de la Drumuri. Reacţia CNAIR

Asfaltul s-ar fi tasat şi crăpat din nou pe lotul 3 al autostrăzii Sibiu-Orăştie, în zona unde a fost demolată şi reparată în regie proprie, potrivit unui angajat din Compania de Drumuri. Oficialii CNAIR susţin însă că de la repunerea în circulaţie, sectorul reconstruit "s-a comportat normal".
Economica.net - lun, 31 oct. 2016, 13:05
Pe autostrada demolată şi refăcută, Sibiu-Orăştie, asfaltul s-ar fi tasat din nou - angajat de la Drumuri. Reacţia CNAIR

Foto: Imagine de pe Autostrada Sibiu-Orăştie, lotul 3, dinainte de începerea lucrărilor de reparaţii

Update ora 18:00

Reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au precizat că după demolarea celor peste 200 m din lotul 3 al autostrăzii Orăştie-Sibiu, în 2016 s-a luat decizia reconstruirii acestui tronson în regie proprie.

„În conformitate cu expertizele comandate şi realizate, această demolare a avut drept cauze folosirea unor materiale de slabă calitate şi, de asemenea, nerespectarea prevederilor Proiectului tehnic iniţial. În concluzie, s-a ajuns la demolare din cauza unor deficienţe de execuţie”, au spus aceştia.

Potrivit lor, reconstrucţia acestui tronson s-a efectuat astfel încât reluarea circulaţiei pe întreg lotul 3, Orăştie-Sibiu să se poată face cât mai repede, în condiţii de siguranţă.

CNAIR în paralele cu reconstrucţia, a solicitat şi a demarat procedura pentru achiziţia unei expertize a întregului lot 3 Orăştie – Sibiu, pentru a se dovedi ştiinţific calitatea materialelor şi a lucrărilor de pe acest lot. Până când expertiza va prezenta atât concluziile, cât şi soluţiile, compania va monitoriza Lot 3, astfel încât circulaţia rutieră să nu fie pusă în pericol.

„Până în prezent, de la repunerea în circulaţie, sectorul reconstruit s-a comportat normal, în condiţii de exploatare şi în conformitate cu datele tehnice prevăzute în Proiect”, au adăugat reprezentanţii CNAIR.

La nici o lună de la redeschiderea traficului, pe lotul 3 din autostrada Sibiu-Orăştie se pare că s-a tasat din nou asfaltul, în zona faimoasei gropi de 200 de metri, ce a fost reparată în regie proprie de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR, fosta CNADNR), potrivit lui Alin Goga, consilier juridic în cadrul companiei.

„Din informaţiile care ne-au parvenit din zona Direcţiei de Autostrăzi şi Proiecte, rezultă că au apărut probleme de tasări şi crăpături, care se dezvoltă în amonte şi în aval de zona reparată. Urmează să verificăm informaţiile”, a spus Alin Goga.

Goga este unul dintre membrii Grupului de Iniţiativă pentru Reformarea şi Reprofesionalizarea CNADNR, grup care a contestat deseori activitatea actualei conduceri a companiei.

Pentru monitorizarea în timp a zonei reparate, CNAIR a semnat un contract cu Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti (UTCB).

Un reprezentant al acesteia susţine că până acum nu a fost întocmit un raport din care să reiasă apariţia unor probleme de tasare în zona respectivă.

Soluţia de refacere a porţiunii demolate din autostrada Sibiu-Orăştie prin reconstruirea terasamentului a fost criticată de către specialiştii de la asociaţia Construim România, care au atras atenţia că aceasta se va surpa din nou.

„Înainte de inaugurare secțiunea problemă de 300 m a fost (re)construită de trei ori (!!) este de așteptat că la KM 276 a fost de departe cel mai bun terasament realizat de Impregilo din întreg tronsonul. Şi atunci cum se explică faptul că numai aici s-a surpat terasamentul în mod repetat? Răspunsul evident este că nu terasamentul e problema, ci stratul de suport. Cu toate acestea CNADNR speră că reconstruind terasamentul de la KM 276 pentru a cincea oară – a patra reconstrucție parţială a fost făcută în vara lui 2015 – autostrada se va stabiliza și va fi aptă de trafic. O metaforă spune că „nebunia înseamnă să încerci mereu acelaşi lucru şi să speri de fiecare dată că obții alt rezultat”…

„Soluţia tehnică reală a problemei terasamentului de la KM 276 nu este reconstrucţia lui ca terasament, ci înlocuirea lui cu un viaduct de 300m. Cu alte cuvinte, până când autostrada nu va fi așezată la KM 276 pe coloane de beton armat înfipte în stânca din adâncime, autostrada va continua să se surpe sistematic. Iar dacă CNADNR ar demara astăzi construcţia inevitabilului viaduct, chiar la un ritm de construcţie accelerat, reluarea traficului ar fi posibilă cel mai devreme abia în vara viitoare. Şi asta doar dacă KM 276 ar fi cea mai mare problemă a tronsonului. Numai că nu este”, spun specialiştii menţionaţi.

Circulaţia pe lotul 3 al autostrăzii Orăştie-Sibiu a fost redeschisă pe 10 octombrie, după ce a stat închisă timp de un an, pentru lucrări de reparaţii.

Te-ar mai putea interesa și
Calea ferată Brașov – Sighișoara: Valoarea contractului pentru loturile 1 și 3 a fost suplimentată cu peste 23 de milioane de lei
Calea ferată Brașov – Sighișoara: Valoarea contractului pentru loturile 1 și 3 a fost suplimentată cu peste 23 ...
Valoarea contractului pentru reabilitatea subsecțiunilor 1 Brașov - Apața și 3 Cața - Sighișoara (84 km) din cadrul liniei de cale ferată Brașov - Sighișoara a fost suplimentată cu 23,69......
Ucraina: Recolta de cereale din acest an ar putea să scadă până la 54,1-55,7 milioane de tone
Ucraina: Recolta de cereale din acest an ar putea să scadă până la 54,1-55,7 milioane de tone
Recolta de cereale a Ucrainei în acest an ar putea totaliza doar 54,1 - 55,7 milioane de tone, faţă de nivelul record ...
Directorul ANPC: 60% dintre debitori nu cunosc diferenţa dintre o bancă şi un IFN / Vă recomand să citiţi contractul înainte de semnare şi să întrebaţi acolo unde sunt termeni neclari / Alte recomandări
Directorul ANPC: 60% dintre debitori nu cunosc diferenţa dintre o bancă şi un IFN / Vă recomand să citiţi contractul ...
Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, afirmă, duminică, ...
Aliaţi ai lui Putin se declară îngrijoraţi de „excesele”  mobilizării
Aliaţi ai lui Putin se declară îngrijoraţi de „excesele” mobilizării
Şefii celor două camere ale parlamentului rus au răspuns duminică la o serie de plângeri cu privire la campania de mobilizare ...