Persoanele fizice autorizate, cele cu venituri din drepturi de autor şi alte surse extrasalariale ar putea fi excluse de la pilonul al II-lea în noua lege a pensiilor, din „pix”, după ce guvernul a înlocuit în lege „sau” cu ”şi”

Guvernul vrea să excludă din pilonul al II-lea de pensii private persoanele fizice care plătesc contribuţie de asigurări sociale (CAS) aplicată asupra veniturilor extrasalariale obţinute. Modul în care vrea să facă această schimbare e semnificativ însă pentru felul în care guvernul gândeşte reformele actelor normative: în proiectul noii legi a pensiilor, guvernul a înlocuit "sau" cu ''şi" în prevederea care vizează ţintit participarea persoanelor fizice cu venituri extrasalariale la pilonul al II-lea de pensii, mai precis în alineatul 2 din articolul 35 al proiectului de act normativ.
Cristina Şomănescu - mie, 08 nov. 2023, 13:20
Persoanele fizice autorizate, cele cu venituri din drepturi de autor şi alte surse extrasalariale ar putea fi excluse de la pilonul al II-lea în noua lege a pensiilor, din

Proiectul noii legi a pensiilor exclude de la pilonul al II-lea de pensii private persoanele fizice care obţin venituri extrasalariale pentru care datorează CAS.

Guvernul a scos persoanele fizice care obţin venituri extrasalariale din lista celor care contribuie la pilonul al II-lea prin înlocuirea, în alineatul de mai jos, a cuvântului „sau” cu ”şi”.

Articolul 35 alineatul (2) din proiectul noii legi a pensiilor:

(2) Contribuţia la fondul de pensii administrat privat, care este parte din contribuţia de asigurări sociale prevăzută pentru persoanele fizice care au calitatea de angajaţi și pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale, datorată la sistemul public de pensii, se transmite de CNPP fondurilor de pensii administrate privat.

Astfel că, din noua formulare a acestui alineat, prin înlocuirea cuvântului „sau” cu „şi”, doar angajaţii vor putea cotiza la pilonul al doilea de pensii, excluzând astfel persoanele fizice care nu sunt salariate şi care plătesc CAS pentru veniturile extrasalariale obţinute, prin intermediul declaraţiei unice trimise la Fisc, de la acest pilon.

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat ne-a semnalat această modificare.
„Astfel, în art. 35 alin. (2) din proiectul noii legi a pensiilor, prevederea în vigoare în prezent (potrivit căreia la pilonul II contribuie salariații și toți cei care plătesc CAS) este înlocuită de o prevedere care menține în sistem doar salariații, nu și pe cei asimilați salariaților (profesii liberale, contracte de mandat. Modificarea legislativă este aparent minoră – înlocuirea unui „sau” cu un „şi” – dar produce efecte dramatice pentru aproape un milion de români și pentru pilonul II ca sistem. APAPR face apel public la Ministerul Muncii, Guvern și Parlamentul României să mențină în proiectul legii pensiilor prevederea care este în vigoare în prezent (Art. 39 alin. (2) din Legea 263/2010), fară să afecteze dreptul românilor de a contribui la Pilonul II de pensii private, cu rezultate excelente în primii 15 ani de funcționare”, spune Asociaţia într-o luare de poziţie trimisă redacţiei.

Proiectul noii legi a pensiilor e deocamdată în dezbatere publică.

În prezent, persoanele fizice care nu sunt salariate şi obţin venituri extrasalariale anuale cel puţin egale cu 12 salarii minime brute (cu unele excepţii) plătesc CAS în cotă de 25% asupra plafonului în care se află venitul obţinut, prin declaraţia unică, trimisă la Fisc. Din cota de 25%, 21,25% merge către pilonul I de pensii, pensia publică, iar 3,75% către pilonul al II-lea de pensii.

Te-ar mai putea interesa și
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% au fost comise de grupuri de crimă organizată, reiese din datele unei......
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...