Peste 170 de localităţi vor avea Internet broadband până la finele anului, prin proiectul Ro-Net – MCSI

Mai mult de 170 de localităţi din mediul rural vor avea acces la Internet de bandă largă (broadband), până la sfârşitul acestui an, prin intermediul proiectului Ro-Net, a declarat, marţi, Lucian Şova, ministrul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, în cadrul evenimentului de deschidere a cursului de securitate cibernetică, organizat de CERT-RO şi AGERPRES.
Economica.net - mar, 22 aug. 2017, 07:47
Peste 170 de localităţi vor avea Internet broadband până la finele anului, prin proiectul Ro-Net - MCSI

‘În mediul rural, din păcate, încă sunt multe ‘zone albe’. Ministerul nostru a reuşit să deblocheze Ro-Net şi deja se fac recepţii în zonele rurale foarte sărace, neinteresante din punct de vedere comercial pentru dezvoltatorii de comunicaţii specifice. Apreciem că, până la sfârşitul anului, deja două loturi, împreună cu concesionarul Telekom, vor fi recepţionate. Vor fi peste 170 de localităţi recepţionate din 780 şi vor fi conectate la Internet de bandă largă, sub acest program finanţat cu fonduri europene. Se va asigura acces în cele mai izolate 780 de localităţi rurale din România’, a spus ministrul Comunicaţiilor.

Oficialul a menţionat, totodată, că, la momentul actual, există dezbateri la nivelul ministerului de resort cu privire la implementarea Directivei NIS.

‘Avem în lucru la nivelul ministerului transpunerea Directivei NIS, care consacră la nivel european un cadru legal de apărare cibernetică şi la nivelul României. Este o directivă care va întări, va consolida într-o manieră foarte exactă ceea ce va trebui să facă CERT-RO. Este un proiect la care noi ţinem şi nu vrem să aibă o conotaţie exclusiv civilă, fără să genereze vulnerabilităţi sau susceptibilităţi că ar pătrunde într-o manieră intruzivă în intimitatea utilizatorilor de Internet, dar, pe de altă parte, să-i şi pregătească să creeze standarde, instrumente ca acest război care, practic, se duce în fiecare zi, să poată fi controlat şi să putem genera răspunsuri pe măsura pericolelor la care suntem supuşi. Suntem apărătorii intereselor utilizatorilor privaţi de servicii de IT&C, nicidecum agresorii lor’, a subliniat Lucian Şova.

Ro-Net este un proiect major finanţat prin fonduri structurale europene. La finalul lunii mai, Comisia Europeană a decis modificarea acestui proiect şi împărţirea sa în două etape. Valoarea totală aprobată pentru prima etapă a proiectului este de 18,8 milioane de euro, din care 12,5 milioane reprezintă co-finanţarea prin Fondul european de dezvoltare regională. Bugetul proiectului pentru cea de-a doua etapă este de 53 milioane de euro.

Potrivit MCSI, ‘Ro-Net va acoperi 783 din cele 2.268 de localităţi identificate ca ‘zone albe’ iar acest lucru va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane şi zonele rurale aducând Internetul în bandă largă mai aproape de 130.000 de gospodării, cu 400.000 de locuitori, 8.500 de întreprinderi şi 2.800 de instituţii publice’.

Graţie proiectului, aproximativ 400.000 de persoane, precum şi 8.500 de firme şi 2.800 de instituţii publice vor avea acces la Internet în bandă largă. Cei doi operatori desemnaţi să implementeze proiectul, în urma licitaţiei organizate de Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, sunt Telekom Communications şi Telekom Mobile.

CERT-RO organizează în perioada 22-24 august 2017, alături de AGERPRES, un curs de securitate cibernetică destinat jurnaliştilor. La acest eveniment participanţii vor avea ocazia să se familiarizeze cu cazuri specifice şi noţiuni legislative existente în România şi la nivel internaţional în domeniul securităţii cibernetice.

Cursul va conţine elemente de securitate cibernetică din perspectiva atacatorului şi a utilizatorilor, dar şi măsuri de protecţie şi anonimizare. Obiectivul principal al cursului este creşterea gradului de conştientizare în rândul jurnaliştilor asupra atacurilor aferente spaţiului cibernetic, precum şi posibile direcţii de protecţie, facilitând informarea corectă a publicului.

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO este o instituţie publică, având ca atribuţii prevenirea, analiza, identificarea şi reacţia la incidente ce afectează infrastructurile cibernetice care asigură funcţionalităţi de utilitate publică sau servicii ale societăţii informaţionale.

Fondată în anul 1889, AGERPRES este Agenţia Naţională de Presă a României. Aceasta are rolul de a oferi informaţii echilibrate, cu caracter imparţial, şi de a fi principala sursă de informare pentru cetăţeni şi instituţiile din ţară, dar şi cea mai importantă sursă de ştiri despre România, în exterior.

Te-ar mai putea interesa și
GTS, principalul furnizor de soluții de securitate pentru sectorul bancar din România, devine Hyperfy
GTS, principalul furnizor de soluții de securitate pentru sectorul bancar din România, devine Hyperfy
GTS, dezvoltatorul român de platforme de software integrate pentru industria de securitate fizică și principalul furnizor la nivel național de astfel de soluții pentru sectorul bancar, devine......
Stoltenberg: Rusia încearcă să îngheţe luptele din Ucraina pe timpul iernii, înaintea unei ofensive în primăvară
Stoltenberg: Rusia încearcă să îngheţe luptele din Ucraina pe timpul iernii, înaintea unei ofensive în primăvară
Rusia încearcă să îngheţe luptele din Ucraina pe timpul iernii pentru a-şi întări forţele în vederea unui nou asalt ...
România în topul ţărilor cu cea mai mare creştere economică din UE – date Eurostat
România în topul ţărilor cu cea mai mare creştere economică din UE – date Eurostat
Produsul Intern Brut al Uniunii Europene a înregistrat o creştere cu 0,4%, iar cel al zonei euro cu 0,3%, în trimestrul ...
România în Schengen – Poziţia unor state membre nu afectează poziţia Comisiei Europene (purtătoare de cuvânt a CE)
România în Schengen – Poziţia unor state membre nu afectează poziţia Comisiei Europene (purtătoare de cuvânt a CE)
Poziţia unor state membre individuale nu afectează poziţia Comisiei Europene, care este că România, Bulgaria şi Croaţia ...