Peste 20 companii ar putea derula IPO-uri sau SPO-uri la Bursa de la Moscova în acest an

Bursa de valori de la Moscova, cea mai mare din Rusia, speră că găzduiască peste 20 de oferte publice iniţiale (IPO) şi oferte publice secundare (SPO) în acest an, pe o piaţă care este dominată de investitorii de retail după exodul capitalului occidental, ca urmare a conflictului din Ucraina, transmite Reuters.
AGERPRES - mie, 31 ian. 2024, 15:03
Peste 20 companii ar putea derula IPO-uri sau SPO-uri la Bursa de la Moscova în acest an

Anul trecut, companiile ruseşti au strâns doar aproximativ 140 de miliarde de ruble (1,6 miliarde de dolari) cu prilejul a nouă oferte publice iniţiale şi a patru oferte publice secundare. Cea mai mare parte din suma totală a fost strânsă cu prilejul ofertei secundare derulate de banca de stat VTB, care a fost responsabilă pentru 94 de miliarde de ruble din suma totală. Comparativ, în anul 2021, înainte ca Rusia să îşi trimită armata în Ucraina, retailerul rus Fix Price a strâns aproximativ două miliarde de dolari cu prilejul unei singure oferte publice iniţiale derulate la Bursa de la Londra.

„Vedem planurile de tranzacţii ale caselor de investiţii şi din câte am înţeles va fi vorba de un număr semnificativ mai mare decât cele 13 tranzacţii care au avut loc în 2023. Sper că vom vedea o cifră de peste 20”, a declarat miercuri directorul Bursei de la Moscova, Vladimir Krekoten, care nu a dorit însă să facă estimări cu privire la sumele care ar putea fi strânse de companii.

Pe lângă volumul redus de IPO-uri, un alt trend important la bursa moscovită este participarea crescută a investitorilor de retail. Ponderea acestora în tranzacţiile cu acţiuni a urcat până la 80% în 2023, de la 40% în 2021, în timp ce ponderea investitorilor non-rezidenţi s-a prăbuşit până la 0,4%, de la 48%.

„Pe toate segmentele pieţei, vedem o creştere semnificativă a ponderii persoanelor fizice în volumul tranzacţiilor. Este clar că asta se datorează plecării investitorilor instituţionali internaţionali, precum şi modificărilor care au avut loc în condiţiile de pe piaţă, dar cu toate acestea investitorul individual rus a devenit rege pe această piaţă şi impune anumite trenduri”, a spus Krekoten la un forum financiar organizat de cotidianul Kommersant.

În condiţiile în care pieţele occidentale sunt practic închise, Rusia este singura piaţă pe care investitorii de retail pot să îşi plaseze fondurile. Krekoten a estimat că intrările de bani noi pe bursă şi în fondurile tranzacţionate la bursă s-au ridicat anul trecut la 394 miliarde ruble, iar numărul persoanelor fizice care au încheiat cel puţin o tranzacţie pe lună a crescut de la 2,2 milioane în 2022, până la 3,6 milioane în 2023.

Te-ar mai putea interesa și
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români cheltuie 40% din venitul lunar pe alimente – Ana Busuioc, Edenred
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români ...
Chiar dacă de la 1 ianuarie 2024, valoarea impozitelor pe tichetele de masă și voucherele cadou s-au dublat prin introducerea CASS, utilizarea cardului de masă în restaurante a crescut cu 29%......
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Consumul național de energie electrică din rețele a scăzut duminică după-amiază până aproape de neverosimilul prag ...
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...