Peste 20 de moldoveni, printre care fostul premier Ion Sturza, figurează în Panama Papers

Numele a 22 de cetăţeni ai Republicii Moldova, printre care şi fostul premier Ion Sturza, figurează în investigaţia Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie, privind firme offshore dintre care unele au permis evaziuni fiscale de proporţii, relatează Unimedia.
Economica.net - lun, 04 apr. 2016, 14:44
Peste 20 de moldoveni, printre care fostul premier Ion Sturza, figurează în Panama Papers

Potrivit jurnaliştilor de la Rise Moldova, documentele obţinute din scurgerea globală de informaţii Panama Papers arată legăturile offshore ale fostului premier moldovean Ion Sturza cu miliardarul român Dinu Patriciu, dar şi cu primul director al filialei Rompetrol la Moscova, Constantin Luţenko. Cei trei au fost parteneri de afaceri în paradisul fiscal „Markside Holdings Limited”, companie înregistrată în Insulele Virgine Britanice.

În documente apare şi numele miliardarului Anatol Stati, considerat cel mai bogat om din Republica Moldova, cu o avere estimate la două miliarde de dolari. Stati este proprietarul companiei Ascom Group încă din 1994, aceasta având afaceri în domeniul petrolului în Kazahstan şi Sudan.

Un alt nume dezvăluit în scandalul Panama Papers este cel al milionarului Alexandr Babakov, care s-a născut la Chişinău, dar a fost deputat în Duma de Stat de la Moscova. El ar avea multe imobile de lux în Paris, Londra, dar şi în Rusia.

Investigaţia Panama Papers este rezultatul colaborării a jurnalişti din 80 de state, care au analizat 11,5 milioane de documente obţinute de la firma Mossack Fonseca.

Consorţiul a analizat timp de peste un an documentele firmei Mossak Fonseca.

Documentele dezvăluite de ICIJ includ numele a 140 de politicieni şi persoane publice din întreaga lume, între care foşti şi actuali lideri mondiali, respectiv premieri ai Islandei şi Pakistanului, preşedintele Ucrainei şi regele Arabiei Sauditate, dar şi apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin.

În total, documentele fac referire la peste 214.000 de companii offshore, legate de persoane din peste 200 de ţări şi teritorii.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...