Peste 25.000 de tineri ar putea lua în 2018 creditele de studii cu dobândă zero prin programul „Investeşte în tine”

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a pus în dezbatere publică până pe data de 8 septembrie 2018 normele pentru Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 50/2018 pentru implementarea programului naţional „Investeşte în tine!". După publicare, băncile care vor dori să participe la această schemă de finanţare se vor înscrie în program şi vor afişa în locaţiile în care pot fi solicitate aceste credite sintagma "Programul Investeşte în tine finanţat de Guvernul României 2018. Zero costuri. Zero dobândă". Totalul garanţiilor care pot fi acordate de stat în 2018 a fost stabilit la 600 de milioane de lei, iar al subvenţiilor de 5 milioane de lei.
Gabriela Ţinteanu - mar, 04 sept. 2018, 05:57
Peste 25.000 de tineri ar putea lua în 2018 creditele de studii cu dobândă zero prin programul

Normele de aplicare a programului credite de studii cu dobândă zero, puse în dezbatere publică de CNSP, stabilesc garanţii de 600 de milioane de lei pentru 2018, bani suficienţi pentru peste 25.000 de beneficiari doar în acest an. Comisia de prognoză estimează că în doi ani de derulare a programului se vor executa de către bănci sub 3% din garanţiile acordate de cele două fonduri de garantare.

În condiţiile în care garanţiile acordate de stat în cadrul programului „Investeşte în tine!” sunt în proporţie de 80% din valoarea totală a creditului aprobat de bancă, înseamnă că în 2018 se vor acorda credite pentru studii de circa 750 de milioane de lei, cu valori cuprinse între maximum 35.000 sau 40.000 de lei, în funcţie de categoria în care este inclus solicitantul de credit. În concluzie, minimimum 25.000 de persoane ar putea apela încă din 2018 la credite de finanţare a studiilor propriu zise sau a celor de reconversie profesională.

Potrivit normelor, Ministerul Finanţelor Publice mandatează Fodul Naţional de Garantare al Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) şi Fondul Român de Contragarantare (FRC) pentru emiterea garanţiilor aferente creditelor din cadrul programului. Mai exact, statul va suporta rata dobânzii formată din Robor la 3 luni plus o marjă a băncii de maximum 2%, comisionul de analiză de maximum 0,1% din valoarea finanţării. Nivelul comisionului de gestiune a garanţiilor se va stabili anual de către MFP, CNSP şi fondurile de garantare.

În Nota de Fundamentare a Normelor Metodologice, CNSP estimează pentru perioada 2018 – 2020 o rată de executare a garanţiilor de până în 3%, care s-a calculat prin raportare la utilizarea plafonului de garantare de 600 milioane lei. „Având în vedere caracteristicile programului (categoriile de beneficiari, perioada de creditare, destinaţia creditelor), pentru toată durata de creditare estimăm o rată a creditelor neperformante de cca 17 %”, precizează aceasta.

În ceea ce priveşte garanţiile care vor fi solicitate beneficiarilor, acestea vor fi similare cu cele solicitate de către bănci pentru creditele de consum, respectiv veniturile și disponibilități bănești în lei și valută prezente şi viitoare ale beneficiarului și codebitorului(ilor) care se încadrează în categoria celor care pot fi valorificate de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi reglementate prin Codul de procedură fiscală.

În acelaşi timp, Normele Metodologice stabilesc si condiţii pentru finanţatorii care se vor înscrie în program după aprobarea şi publicarea Normelor Metodologice: „Băncile participante la program au obligaţia să afişeze la toate unităţile şi ghişeele unde se efectuează operaţiuni în cadrul acestui program materiale publicitare care să includă următorul mesaj „Programul Investeşte în tine finanţat de Guvernul României 2018. Zero costuri. Zero dobândă”. Dimensiunile materialelor publicitare şi modalitatea de prezentare a mesajului vor fi explicitate în convenţiile – cadru de plată semnate între C.N.S.P. şi finanţator”, stabileşte textul legislativ.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2018 privind implementarea programului guvernamental „Investeşte în tine” a fost publicată în Monitorul Oficial în luna iunie. Potrivit acesteia, tinerii cu vârsta de până la 26 de ani şi fără venituri vor putea solicita credite fără dobândă de până la 40.000 de lei. Programul se va adresa tinerilor fără un loc de muncă sau care sunt încă în perioada studiilor. Creditul este destinat acoperirii nevoilor tinerilor, şi anume a cheltuielilor legate de educaţie, sănătate, cultură, sport şi altele.

Durata creditului ce va putea fi contractat de către tinerii de până la 26 de ani va fi de maximum zece ani, inclusiv perioada de graţie de maximum cinci ani. Pot beneficia de acest program şi persoanele cu vârsta cuprinsă între 26 şi 55 de ani care sunt în sistemul de învăţământ sau care urmează cursuri de reconversie profesională. Aceste persoane pot beneficia de credite de 35.000 lei. Mai mult, toţi beneficiarii pot beneficia în plus de 20.000 de lei dacă sunt angajaţi sau se angajează în timpul derulării programului.

Potrivit Guvernului, actul normativ va avea un impact favorabil în integrarea tinerilor pe piaţa muncii şi creşterea ocupării cu circa 10 000 persoane anual. Rata dobânzii pentru creditul acordat, precum şi cheltuielile privind comisioanele de analiză şi de gestiune a garanţiilor vor fi suportate din bugetul de stat, prin bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, cu condiţia plăţii la scadenţă a ratelor creditului. Împrumutul se va acorda sub formă de linie de credit şi tragerea treptată din aceasta în funcţie de facturile prezentate la decontare sau plata directă a furnizorului pe baza facturii proformă. Creditul se acordă pentru o perioadă maximă de 10 ani, inclusiv perioada de graţie.

Beneficiarul împreună cu finanţatorul stabileşte de comun acord o perioadă de graţie, cu obligaţia finanţatorului de a asigura o perioadă de graţie cel puţin egală cu perioada studiilor, nu mai mult de 5 ani. Pentru acordarea creditului beneficiarul va fi însoţit de cel puţin un codebitor, dacă nu este el angajat. Destinaţia creditului este de a acoperi nevoile tinerilor privind educaţia, sănătatea, cultura şi sportul.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...