Petrescu, CPBR: Legea privind darea în plată va creşte comisioanele şi dobânzile în sistemul bancar

Legea privind darea în plată va creşte comisioanele bancare şi dobânzile în sistemul bancar, după ce instituţiile de credit vor absorbi impactul, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Oana Petrescu, director executiv al Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR).
Economica.net - joi, 26 nov. 2015, 12:22
Petrescu, CPBR: Legea privind darea în plată va creşte comisioanele şi dobânzile în sistemul bancar

‘Nu ar fi nicio problemă dacă nu ar creşte toate costurile sectorului bancar. Faptul că tu ai avantajul acesta costă pe altcineva. Dacă statul român vrea să-ţi dea ţie avantajul asta să stai cu chirie sau să dai casa în plată problema e că băncile vor absorbi în primul an impactul privind provizioanele şi aşa mai departe dar începând cu al doilea sau al treilea, ei sunt intermediari, vor include în preţul tuturor celorlalte servicii costul acestui produs pe pierdere. Vor creşte inevitabil comisioanele bancare, dobânzile în întregul sistem bancar pentru că vom avea un produs subvenţionat. Nu subvenţionat de stat cum ar fi în regulă, va fi subvenţionat de bănci’, a spus Petrescu.

Potrivit acesteia, niciun operator privat nu poate fi obligat să-şi menţină în costuri nedefinit un asemenea produs.

‘Băncile sunt intermediari. Dacă vrem să-şi menţină capitalul în România vor trebui să producă randamente egale cu celelalte bănci, cu celelalte sisteme bancare. Randamentele tuturor sistemelor bancare din jur, cele cu care ne comparăm, Cehia, Polonia sunt peste 10%, România trebuie să ajungă acolo. Vom continua să avem dividende de 10% la bănci la 2-3 ani dar cu costuri mult mai mari pentru populaţie. Dacă asta vor parlamentarii României, asta o să se întâmple. Asta este trist, că nu s-a făcut dezbaterea asta’, a explicat oficialul CPBR.

La rândul său, Bogdan Preda, director executiv Relaţii Publice şi Instituţionale a afirmat că legea are probleme de constituţionalitate.

‘Legea are probleme de constituţionalitate, pe lângă faptul că nu respectă propria expunere de motive. Cele de neconstituţionalitate ţin de retroactivitate şi dreptul de proprietate al băncii asupra banilor pe care i-a împrumutat’, a explicat Preda.

El consideră că oamenilor cu probleme sociale le va fi cel mai greu să plece din apartamente, pentru că nu au unde să se ducă.

‘Noi ne gândim să încercăm să punem la punct un sistem legal, oficial, cât se poate de transparent, să existe un registru de evidenţă a celor care vor să beneficieze de această lege. Este foarte important să se ştie acest lucru. Atât pentru a dovedi sau a înţelege exact pentru ce a fost nevoie de această lege cât şi pentru a înţelege care sunt efectele ei pe termen lung’, a mai afirmat Bogdan Preda.

Acesta a precizat că CPBR va trimite o scrisoare către preşedintele ţării în care îi va semnala problemele ce ţin de constituţionalitate.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri, cu 233 de voturi ‘pentru’, un vot ‘împotrivă’ şi o abţinere, proiectul de lege privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite. Proiectul de lege prevede că debitorul are dreptul să stingă creditul ipotecar prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului, fără a mai plăti altceva. Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect de lege.

Te-ar mai putea interesa și
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele deficienţe în aprovizionarea cu carburant, după ce atacurile cu drone au......
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, ...
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Gradul de colectare înregistrat prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a înregistrat o creştere exponenţială de ...