Petrom a scumpit din nou carburanții, azi. Care sunt noile prețuri

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților a screscut din nou azi prețurile la benzină și motorină, după patru zile de la precedenta scumpire.
Mihai Nicuţ - mar, 17 ian. 2023, 09:19
Petrom a scumpit din nou carburanții, azi. Care sunt noile prețuri

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează pe data de 17 ianuarie 2023, un preț al benzinei standard de 6,39  lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,57 lei/litrul.

Așadar, în această dimineață Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut prețul benzinei și motorinei cu 5 bani pe litru. Ultima modificare de preț a avut loc acum patru zile, și a fost o creștere de preț tot de cinci bani pe litru, și la benzină și la motorină.

Anterior acestor scumpiri, avusese loc o ieftinire, de aceeași amploare, care a venit după scumpirea masivă de la începutul anului.

Atunci, prețul benzinei standard a crescut cu 36 de bani pe litru, iar cel al motorinei standard cu 38 de bani pe litru. Majorările de preț la pompă au survenit ca urmare a două modificări importante: eliminarea compensației de 50 de bani la litru – jumărate suportată de Guvern, jumătate de companii, și o reducere a accizelor la nivelul minim din Uniunea Europeană.

Prețurile petrolului sunt în creștere de la începutul anului, cotația țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană, crescând până 84,5 dolari, valoare valabilă la momenul redactării acestei știri. Amintim că, pe lângă embargoul UE asupra livrărilor de țiței rusesc pe conductă, la 5 februarie va intra în vigoare un nou embargu, pe combustibilii prduși din țiței rusesc.

Nu trebuie uitat că Petrom a intrat într-un conflict deschis cu statul, în condițiile în care a anunțat joi investitorii că nu va plăti taxa de solidaritate impusă de Guvernul României în ultimele zile ale anului trecut. Compania a spus că nu intră în sfera de aplicare a taxei în acest an. Ulterior anunțurilor companiei, mai mulți oficiali, printre care Ministrul de Finanțe și șeful Fiscului au spus că firma s-a grăbit cu acest anunț și că vor urma controale.

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu  o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...