Petrom: Profit de 2,892 mld. lei pe nouă luni, în scădere cu 1%. Cere fiscalitate favorabilă

Petrom a înregistrat în primele nouă luni un profit net de 2,892 miliarde lei (652 milioane euro), în scădere cu 1% faţă de cel din perioada similară a anului trecut, iar vânzările au avansat cu 18%, la 19,185 miliarde lei (4,327 miliarde euro). Petrom va continua investiţiile, „pe premisele unui mediu fiscal favorabil“.
Economica.net - mie, 07 nov. 2012, 06:41
Petrom: Profit de 2,892 mld. lei pe  nouă luni, în scădere cu 1%. Cere fiscalitate favorabilă

Acţiunile OMV Petrom (simbol bursier SNP) scădeau cu aproape 2%, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), după prima jumătate de oră de tranzacţii.

Oficialii celei mai profitabile companii româneşti din toate timpurile avertizează, însă, voalat,  că recordurile de profit şi investiţiile de care acestea depind ar mai putea avea de suferit fără o fiscalitate stimulativă.

În plus, anul viitor vor începe negocierile pentru noile redevenţe datorate statului român pentru exploatarea resurselor sale naturale. În raportul trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), se face aluzie şi la negocierile respective, în contextul cererilor de majorare a redevenţelor de către unele cercuri politice.

„Avem în plan implementarea programului nostru investiţional pentru anii următori, de ordinul a 0,8-1,2 miliarde euro anual, bazat pe premisele unor fundamente robuste de piaţă şi un mediu fiscal şi de reglementare favorabil investiţiilor„, a declarat directorul general al OMV Petrom (SNP) Mariana Gheorghe. 

„În cel de-al treilea trimestru al anului 2012, rezultatul operaţional al Petrom s-a situat aproximativ la acelaşi nivel cu cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, fiind susţinut, în principal, de efectul favorabil al  aprecierii dolarului faţă de leu“, se spune în raportul SNP.

Nivelul ridicat al preţului ţiţeiului „a continuat să influenţeze pozitiv performanţa segmentului E&P (explorare şi producţie – n.r.), dar a afectat volumele de vânzări şi marjele în activitatea de marketing“, se mai spune în raport.

„Ne-am concentrat investiţiile în segmentul E&P, în vederea stabilizării producţiei de hidrocarburi, şi am continuat eforturile noastre de explorare în perimetrul de mare adâncime al Mării Negre, pregătindu-ne pentru achiziţia de noi studii seismice 3D. În concordanţă cu direcţiile noastre strategice, am demarat exploatarea comercială a centralei electrice de la Brazi, care, începând din septembrie, este aprovizionată exclusiv cu gaze din producţia internă„, a mai spus  Mariana Gheorghe.

Ea a menţionat că Petrom (simbol bursier SNP) va urmări noi oportunităţi de creştere în regiunea învecinată din Marea Neagră, în parteneriat cu ExxonMobil.

În primele nouă luni ale anului trecut, al recordului absolut de profit înregistrat verodată de o companie românească, Petrom (SNP) a consemnat un câştig net de 2,921 miliarde lei şi vânzări de 16,224 miliarde lei.  Vânzările exclud accizele la produse petroliere.

 Spre deosebire de anul trecut, în Trimestrul 3 / 2012, preţul ţiţeiului a fost „mai puţin favorabil, deoarece preţul mediu al ţiţeiului Ural a scăzut cu 3%, comparativ cu Trimestrul 3 /11, ajungând la 109,26 USD / baril (o tonă de ţiţei are circa 7 barili). Preţul mediu realizat la ţiţei (înregistrat de către Petrom pe propria producţie, n.r.) a scăzut cu 3%, la 91,21 USD/baril, in linie cu evoluţia cotatiei ţiţeiului Ural“, se rarată în raportul SNP.

Deprecierea leului faţă de dolar „a compensat integral scăderea volumelor de
producţie şi creşterea costurilor de producţie nominale“. Pe de altă parte, cheltuielile în lei au crescut cu 5%, la 51,51 lei / bep (barili echivalent petrol, T3/11: 48,84 lei/bep), în special din cauza creşterii cheltuielilor cu personalul, ca urmare a  renegocierii contractului colectiv de muncă, dar şi din cauza scăderii volumelor de
producţie“.

Te-ar mai putea interesa și
Perspectivele macroeconomice obligă băncile din România să-şi ajusteze strategia – Deloitte
Perspectivele macroeconomice obligă băncile din România să-şi ajusteze strategia – Deloitte
Perspectivele macroeconomice privind Uniunea Europeană şi România determină sectorul bancar să-şi ajusteze strategia, iar băncile din România vor intra în această etapă de corecţie mai......
Digitalizarea instituțiilor statului: Trencadis din Baia Mare modernizează CNAS, un contract de peste 82 milioane de lei
Digitalizarea instituțiilor statului: Trencadis din Baia Mare modernizează CNAS, un contract de peste 82 milioane de lei
Compania Trencadis Corp din Baia Mare, specializată în integrarea de soluţii IT, va implementa pentru Casa Națională ...
Au fost stabilite cele șapte finaliste ale Car of The Year 2023
Au fost stabilite cele șapte finaliste ale Car of The Year 2023
Juriul competiției europene Car of The Year a stabilit cele șapte modele care intră în finala al cărei câștigător ...
Proiecte de un miliard de euro finanţate prin PNRR pentru capacităţi de producere a electricităţii din surse regenerabile, a hidrogenului şi a energiei în cogenerare de înaltă eficienţă la Ministerul Energiei
Proiecte de un miliard de euro finanţate prin PNRR pentru capacităţi de producere a electricităţii din surse regenerabile, ...
Ministerul Energiei are în analiză proiecte în valoare totală de un miliard de euro, care ar urma să fie finanţate ...