Petromidia, cea mai mare rafinărie din România, intră în revizie, pentru o lună și jumătate. Compania a anunțat pierderi și deprecieri masive de active, generate și de suprataxele puse de Guvern

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a început revizia generală a rafinăriei Petromidia, programată pentru perioada 8 martie – 26 aprilie, un amplu proiect care vizează mentenanța, recertificarea și modernizarea unităților de producție din cea mai mare rafinărie din România, arată compania într-un comunicat de presă.
Mihai Nicuţ - vin, 08 mart. 2024, 14:19
Petromidia, cea mai mare rafinărie din România, intră în revizie, pentru o lună și jumătate. Compania a anunțat pierderi și deprecieri masive de active, generate și de suprataxele puse de Guvern

În prima etapă a reviziei, toate instalațiile își vor sista procesele operaționale, produsul petrolier va fi eliminat din toate unitățile de producție, urmând ca lucrările propriu-zise să dureze aproximativ 40 de zile. La finalul acestora, instalațiile vor fi reintroduse, etapizat, în fluxul de producție al rafinăriei, iar specialiștii estimează că Petromidia va putea reveni la capacitate optimă în luna mai, mai arată compania.

Lucrările vor fi coordonate de Rominserv (contractorul general al KMG International) și vor fi executate cu sprijinul a peste 30 de companii subcontractate din România și din alte țări europene, cu expertiză vastă în proiecte de o asemenea anvergură.

În cadrul programului de revizie vor fi implementate și proiecte care vizează înlocuirea reactoarelor din instalația de Hidrofinare Motorină, modernizarea și schimbarea unor componente și subansamble din Fabrica de Hidrogen, respectiv instalația de Cocsare Întârziată.

Revizia generală a rafinăriei Petromidia reprezintă o măsură obligatorie și necesară implementată de Rompetrol Rafinare, cu o ciclicitate de 4 ani, menită să asigure un grad ridicat de siguranță, atât instalațiilor tehnologice, cât și angajaților de pe platformă.

“De asemenea, prin lucrările care vor fi efectuate, poate fi creat un cadru favorabil pentru viitoare investiții în capacitățile de producție, în cazul în care o potențială dezvoltare a activelor operaționale se va dovedi viabilă”, mai spune compania

În timpul reviziei, rafinăria Vega Ploiești își va reduce parțial activitatea, pentru o serie de lucrări de mentenanță, dar și pe fondul reducerii materiilor prime și semifabricatelor furnizate de rafinăria Petromidia Năvodari.

În toată această perioadă, din stocuri proprii și cu sprijinul diviziei de trading a Grupului KMG International (Rompetrol), compania va asigura necesarul de carburanți de pe piața internă și își va onora livrările de produse petroliere, conform contractelor comerciale aflate în vigoare.

Acționarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% – direct și indirect) și Statul Român, prin Minsterul Energiei (44,7%).

Anunțul reviziei vine după ce Petromidia a raportat o pierdere uriașă, de 270 de milioane de dolari, anunțând în același timp și o depreciere severă a activelor, de un sfert de miliard de dolari, sitații apărute inclusiv pe fondul suprataxării la care a fot supusă de statul român. Detaliile sunt în textul de aici:

Pierdere uriașă la Petromidia, cea mai mare rafinărie din România, 270 mil. USD, în 2023. Compania și-a depreciat activele cu aproape un sfert de miliard de dolari, resursele financiare se limitează drastic

În ciuda situației dificile, Guvernul de la București cere în continuare investiții. “România este țara gazdă cu cel mai mare nivel al investițiilor din Kazahstan la nivel mondial, prin Rompetrol (KazMunayGaz). Am subliniat necesitatea accelerării la maxim a investitilor din Fondul Româno-Kazah și am primit asigurări că Rompetrol va investi în tot ceea ce înseamnă infrastructură, respectând planul de operare și mentenanță al rafinăriilor și al tuturor activelor energetice deținute”, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja, după întrevederea cu o delegație kazahă, condusă de omologul său din țara asiatică, ce a avut loc la București.

Compania spune că a investit 349 de milioane de dolari în perioada 2019-2023, dar a raportat o pierdere cumulată de 705 milioane de dolari în această perioadă.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...