Phillipe Lothe, BRD: România poate avea o creştere economică de 5%, pe termen mediu

România poate atinge o creştere economică de 5%, pe un orizont mediu de timp, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele BRD, Phillipe Lhotte.
Economica.net - mie, 07 mai 2014, 10:47
Phillipe Lothe, BRD: România poate avea o creştere economică de 5%, pe termen mediu

‘În 2014, este posibilă o creştere de 2,5 – 3%. Cred că, în ceea ce priveşte potenţialul pe termen mediu şi lung al României, nu este irealist să se spere că se va atinge o creştere de 5%. În niciun caz anul acesta sau în 2015, dar, pe termen mediu, România va avea nevoie de o creştere economică din ce în ce mai ridicată’, a spus Philippe Lhotte.

Comisia Europeană (CE) a îmbunătăţit din nou, pe 5 mai, previziunile privind creşterea economică a României în 2014 şi 2015, estimată acum la 2,5% în 2014 şi 2,6% în 2015, faţă de de 2,3% şi, respectiv, 2,5%, cât prognozase la momentul prezentării previziunilor de iarnă, în februarie. Este pentru a doua oară consecutiv când executivul comunitar face acest lucru, după ce, în februarie, la prezentarea previziunilor de iarnă, a revizuit în sus estimările de creştere economică a României, prognozate în toamnă la 2,1% în 2014 şi 2,4% în 2015.

La rândul ei, Banca Mondială a estimat că România va înregistra în 2014 o creştere economică între 2,5 şi 3%, posibil chiar mai mare, în cazul în care va fi un an agricol bun, potrivit declaraţiilor făcute într-un interviu acordat AGERPRES de Elisabetta Capannelli, manager de ţară pentru România al BM.

Premierul Victor Ponta a declarat, pe 14 aprilie, că România a înregistrat în primul trimestru al acestui an o creştere economică de peste trei procente.

‘Pe primul trimestru, s-au încheiat acum datele, avem o creştere economică aproape la media anului trecut, de peste 3%. (…) Din munca românilor, producţia industrială a crescut din nou cu 12%’, a declarat Ponta, la postul de televiziune România TV.

În 2013, economia României a depăşit aşteptările şi a avut o creştere de 3,5%, aceasta fiind determinată de producţia industrială robustă şi de recolta abundentă care a alimentat exporturile.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...