Piața berii s-a întors în 2015, după un minus de 5% în volum. Românii cumpără mai puțin, dar se reorientează către brandurile premium. PET-ul este singurul ambalaj care scade

Vânzările de bere au scăzut în 2022 cu 5% în volum față de 2021, până 15,8 milioane hl, un volum similar cu cel din anii 2015 și 2016. Este al doilea an consecutiv pe un trend descendent, însă în 2021 scăderea a fost nesemnificativă, de sub 1%. În valoare, având în vederea creșterea prețurilor dar și reorientarea către mărcile mai scumpe, piața a crescut.
Alina Stanciu - joi, 06 apr. 2023, 14:32
Piața berii s-a întors în 2015, după un minus de 5% în volum. Românii cumpără mai puțin, dar se reorientează către brandurile premium. PET-ul este singurul ambalaj care scade

Volumul pieței berii a înregistrat o scădere de 5% în volum în 2022 comparativ cu anul anterior, până la 15,8 milioane hl, într-un an cu inflație și o creștere de cumulată de aproximativ 60% a costurilor suportate de procesatori cu energia, ambalaje, materii prime și creșterea accizei de la jumătatea anului trecut, potrivit datelor Asociației Berarii României.

„După patru ani în care piața berii a rămas stabilă, este prima dată când asistăm la o scădere a volumului anual de bere consumat în România. La constrângerile economice deja existente, care au dus la o creștere cumulată de peste 60% a costurilor de producție în cazul berii, s-a adăugat și presiunea fiscală ridicată asupra producătorilor din sectorul nostru. De aceea, Berarii României militează pentru stabilitate fiscală și o abordare constructivă în dialogul cu autoritățile, adaptate contextului economic actual”, a declarat Julia Leferman, Director general Asociația Berarii României.

În 2021, în România s-au vândut 16,6 milioane hl de bere, cu 0.7% mai puțin decât în 2020.

Din punct de vedere valoric, categoriile de bere sunt pe un trend semnificativ crescut față de anul trecut atât din cauza inflației cât și datorită premiumizării.

„Trendul descendent ( al volumelor vândute n.red) a continuat și de la începutul acestui an, dar pentru restul acestui an de așteptăm la o evoluție pozitivă. Probabil vom asista la unele inovații în piață și ne așteptăm, de asemenea, ca tendința de premiumizare să continue”, a declarat a declarat Dan Robinson, Președintele Asociației Berarii României.

Cum s-au reflectat costurile în prețul de la raft al berii

Din datele Asociației, la jumătatea anului trecut, în contextul unei inflații de 16%, costul berii era cu 8% mai mare. Ca idee, având în vedere relațiile contractuale dintre producători și retaileri, exită o întârziere de cel puțin 30-120 de zile între majorarea costurilor de producție sau a taxelor și majorarea prețurilor la consumatorul final.

„Consecințele acestor majorări de preț și de producție și de latură fiscală s-au reflecatt în majorări ulterioare în prețul berii care s-au regăsu mai degrabă în lunile noiembtrie-ianuarie. (…) Producătorii au încercat pe cât posibil să integreze aceste costuri și să nu meargă cu majorarea de preț foarte mult pentru că ține și de puterea de cumpărare a consumatorului și există un anumit grad de elasticitate al prețului ce nu poate fi depășit”, a explicat Leferman.

“Producătorii de bere traversează o perioadă extrem de volatilă. 2022 a fost un an plin de provocări venite din contextul economic dificil – cu inflație record, creșteri semnificative ale costurilor pentru energie și combustibili, materii prime si ambalaje, creșterea taxelor – dar și din consecințele războiului din Ucraina. În ciuda tuturor acestor limitări, sectorul berii rămâne important atât pentru economie, cât și prin consumatori. Anul 2023 este esențial pentru sustenabilitate, cu Sistemul Garanție-Returnare care va fi lansat la finalul acestui an și care creează premisele pentru o economie circulară competitivă”, a declarat Dan Robinson, Președintele Asociației Berarii României.

Românii consumă tot mai multă bere premium. Singura categorie care scade este berea la PET

În ceea ce privește preferințele pentru anumite tipuri de bere, cea  lager a continuat să domine preferințele românilor și în 2022, cu o pondere de 93,4%, în ușoară scădere față de anul anterior. Categoria fără alcool, care include berea fără alcool și mixurile de bere fără alcool, a avut cea mai spectaculoasă evoluție, depășind 5% cotă de piață. Cele mai mici segmente – specialitățile, reprezentate de berea neagră, pasteurizată, albă, ale, roșie etc., dețin 1 procent din piață, fiind într-o ușoară creștere față de anul anterior, iar mixurile de bere și berile aromatizate cu alcool și-au adjudecat 0,5% din piață.

Structura în funcție de ambalaj a pieței berii în 2022 a reluat tendințele de dinainte de pandemie. Vedetele incontestabile ale anului 2022 au fost sticla și butoiul, cu ponderi în creștere de aproape 3 puncte procentuale față de anul anterior. Berea la halbă a ajuns la ponderea deținută înainte de criza sanitară marcată de perioade lungi de închidere a sectorului Horeca. În cazul berii ambalate la cutie, tendința ultimilor ani este de avans constant, chiar dacă nu semnificativ. PET-ul este singurul tip de ambalaj care a scăzut anul trecut, cu aproape 3 puncte procentuale. Ponderea pe fiecare tip de ambalaj este următorul-  sticlă: 33,3%, doză: 24,8%, butoi: 3,2%, PET: 38,7%.

În ceea ce privește categoriile de preț, procesatorii susțin că există o creștere pe segmentul premium, trend care se va menține și în 2023. „Cred că, parțial, motivul ( acestui trend n.red) este legat de prețul berii în general. În România, berea este relativ ieftină în comparație cu alte băuturi alcoolice .Am observat, de aseamenea, că oameni vor să se răsfețe, iar berea este o băutură accesibilă ca preț. Vedem această tendință de premiumizare ( preferința de a cumpăra branduri mai scumpe n.red)”, a explicat Dan Robinson.

„Berea fără alcool răspunde nevoilor consumatorilor moderni, din ce în ce mai pretențioși – păstrează intacte efectul de răcorire și aroma berii pentru cei care nu își doresc sau nu pot să consume alcool. Astfel, berile fără alcool din portofoliile producătorilor susțin consumul responsabil promovat de categoria de bere”, a adăugat Julia Leferman, Director General Asociația Berarii României.

Primul an cu mai puțini producători

2022 a fost primul an când numărul producătorilor de bere scade pe fondul crizei economice la 90 în 2022, față de 93 în 2021. Anul trecut a fost marcat, spre exemlu, de anunțul Heineken care a decis să închidă unitatea de producție din Constanța. În plus, anul acesta s-a închis și Martens Galați. Piața locală a berii continuă însă să își păstreze caracterul profund național, ponderea producției locale rămânând de 97% din consumul intern. Pe parcursul anului 2022, importurile au cunoscut o ușoară creștere de 0,3 milioane hl, atingând un total de 0,72 milioane hl. Exporturile au crescut și ele ușor, cu 0,3 milioane hl față de anul anterior, atingând un total de 0,52 milioane.

În ceea ce privește investițiile, eforturile investiționale ale producătorilor de bere membri ai Asociației se ridică la 78 milioane euro anul trecut. Investițiile cumulate ale membrilor Berarii României de la înființarea Asociației au atins 1,88 miliarde euro.

Industria berii asigură la nivelul întregii țări, direct și indirect, un număr de peste 61.000 locuri de muncă, acoperă exclusiv din producția locală aproximativ 97% din consumul intern de bere, iar 50% din ingredientele folosite la fabricarea berii provin din agricultura României.

Contribuțiile din taxe ale membrilor Berarii României la bugetul statului sunt în creștere față de anii anteriori, acesta atingând 286 milioane euro în 2022. Nivelul contribuției cumulate din partea membrilor Asociației în ultimii 19 ani a depășit 4,7 miliarde euro.

 

Te-ar mai putea interesa și
Declaraţia unică poate fi trimisă la Fisc, fără penalităţi, până la 25 mai inclusiv. Plafoane minime, CAS şi CASS datorate pentru veniturile estimate în 2024
Declaraţia unică poate fi trimisă la Fisc, fără penalităţi, până la 25 mai inclusiv. Plafoane minime, CAS şi CASS ...
Termenul-limită privind trimiterea, fără penalităţi, a declaraţiei unice la Fisc pentru definitivarea contribuţiilor pentru 2023 şi pe cea estimativă pentru anul 2024 e 25 mai inclusiv. ...
Leoni închide fabrica de la Luduș, salariații au protestat azi
Leoni închide fabrica de la Luduș, salariații au protestat azi
Aproximativ 200 de angajaţi ai Fabricii LEONI din Luduş (producţie cablaje auto) au protestat, joi, după decizia de închidere ...
Creștere masivă a numărului de acte antisemite în Suedia
Creștere masivă a numărului de acte antisemite în Suedia
Peste 100 de plângeri pentru incitare la ură antisemită au fost înregistrate în Suedia la sfârşitul lui decembrie, ...
Criza migranţi – Record. Peste 700 de persoane au traversat Canalul Mânecii într-o zi
Criza migranţi – Record. Peste 700 de persoane au traversat Canalul Mânecii într-o zi
Peste 700 de migranţi au sosit miercuri în Regatul Unit la bordul unor ambarcaţiuni mici după ce au traversat Canalul ...