1EUR = 4.8746 RON | Bucureşti 2 º

IT&C

Piaţa serviciilor de telecomunicaţii din România va ajunge la 3,7 miliarde de dolari în 2021. Netul mobil, pricipalul motor

Veniturile din servicii pe piaţa telecom din România au ajuns în 2016 la 3 miliarde de dolari şi vor creşte, în medie, cu 4,1% pe an în următorii cinci ani, potrivit unui raport al Pyramid Research. Astfel, în 2021, veniturile din servicii la nivelul întregii pieţe ar urma să ajungă la aproximativ 3,7 miliarde de dolari.

04 ian, 2017 | ECONOMICA.net

Principalele motoare de creştere în perioada 2016-2021 vor fi internetul mobil şi serviciile de tip pay TV, iar veniturile din servicii mobile vor reprezenta, peste cinci ani, 61,9% din piaţă, potrivit estimărilor Pyramid Research.

Operatorii se vor focusa pe dezvoltarea pachetelor de servicii fix-mobil pentru a-şi îmbunătăţi indicatorul ARPU (venitul mediu pe utilizator) şi pentru a-şi convinge clienţii abonaţi la o parte dintre serviciile pe care le oferă să treacă la un pachet complet.

Investiţiile în reţelele de date mobile şi cele de fibră optică vor continua în ritm alert şi vor genera noi oportunităţi de creştere, estimează analiştii Pyramid Research. Piaţa va fi dominată de liderul Orange România, urmat de Telekom România şi Vodafone România, potrivit raportului citat.

Anul 2016 a adus mai multe noutăţi relevante pe piaţa de telecomunicaţii din România.

Orange România, subsidiară a grupului francez Orange, a lansat astă vară servicii fixe de internet, televiziune şi telefonie, devenind cel de-al treilea operator "quad-play" (servicii mobile, internet fix, televiziune şi telefonie fixă pe aceeaşi factură), alături de Telekom România, parte a grupului german Deutsche Telekom şi RCS & RDS, companie controlată de antreprenorul Zoltan Teszari.

RCS & RDS s-a impus ca cel de-al patrulea jucător semnificativ pe piaţa de telefonie mobile, revendicând un sfert din piaţa de abonamente după ce a mizat pe o strategie cu preţuri mici, minute nelimitate şi internet mobil generos.

Vodafone România, parte a grupului britanic Vodafone, a lansat, în această toamnă, servicii de streaming video pe mobil, inclusiv posturi de televiziune, cu acces la filme şi seriale în parteneriat cu Netflix, câutând astfel să pună în valoare investiţiile în reţeaua 4G.

De asemenea, peste capul companiilor din România, grupul Vodafone şi gigantul american Liberty Global, controlat de miliardarul John Malone, au făcut primul pas spre combinarea comunicaţiilor mobile de la Vodafone cu serviciile fixe ale UPC, companie aflată în portofoliul Liberty. UPC România este în top trei furnizori de servicii fixe de internet şi televiziune prin cablu.

Orange şi Telekom au parafat o alianţă de "network sharing" - Orange are acces la reţeaua fixă de fibră a Telekom, iar Telekom la reţeaua 4G a Orange. Totodată, Vodafone şi RCS & RDS au prelungit acordul de network sharing prin care clienţii Digi Mobil sunt deserviţi de reţeaua mobilă a Vodafone în zonele unde nu au semnal de la propriul furnizor.

Pentru context, ECONOMICA.NET vă recomandă să consultaţi rezultatele financiare pentru primele nouă luni ale acestui an de la Orange, Vodafone, Telekom şi RCS & RDS.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO