Pierdere uriașă la Petromidia, cea mai mare rafinărie din România, 270 mil. USD, în 2023. Compania și-a depreciat activele cu aproape un sfert de miliard de dolari, resursele financiare se limitează drastic

Situația Petromidia, care asigură 40% din capacitatea de rafinare a României, s-a înrăutățit dramatic, inclusiv din cauza taxării suplimentare pe care a impus-o statul român. Compania aunță o devalorizare a activelor de 223 de milioane de dolari ca urmare a pierderii uriașe de 270 de milioane de dolari de anul trecut.
Mihai Nicuţ - joi, 29 feb. 2024, 18:43
Pierdere uriașă la Petromidia, cea mai mare rafinărie din România, 270 mil. USD, în 2023. Compania și-a depreciat activele cu aproape un sfert de miliard de dolari, resursele financiare se limitează drastic

“Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetril – n.red.), a înregistrat, în 2023, o scădere a indicatorilor financiari, pe fondul volatilității cotațiilor internaționale la țiței și produse rafinate. Cotațiile și-au continuat trendul descendent, atingând în 2023 o scădere de 14% la benzină și 21% la motorină. Astfel, cifra de afaceri brută a fost de 5,3 miliarde de dolari, în 2023, scădere de 19% comparativ cu anul precedent, profitul operațional (EBITDA) a fost de 201 milioane de dolari, iar rezultatul net a fost unul negativ, de 270,5 milioane de dolari”, arată compania în comunicatul de presă cu rezultatele fnanciare aferente anului trecut.

Ca atare, compania care administrează rafinăria Petromidia, cea mai mare din România, a procedat la o depreciere a activelor de aproape un sfert de miliard de dolari, lucru care va avea un impact major asupra proiectelor viitoare pe fondul restrângerii drastice a investițiilor.

“Pe fondul ultimelor prognoze pe termen lung, aferente factorilor macroeconomici (ex. marjele de rafinare europene în scădere, dinamica în scădere a cererii pentru produsele rafinate, costul mediu ponderat al capitalului în creștere) și considerând cele mai noi prevederi legale în materie de fiscalitate (taxă de solidaritate, taxă pe cifra de afaceri), raportul de final de an 2023 de reevaluare a activelor deținute și operate de companie, coordonat și auditat de companii parte a Big Four, a relevat o devalorizare a activelor operaționale cu o valoare de 223 de milioane de dolari, aproximativ 82% din rezultatul net negativ al anului 2023. Evaluarea a fost realizată în acord cu politica de contabilitate adoptată în 2021, pentru susținerea angajamentului Rompetrol Rafinare de a furniza informații financiare precise și transparente”, arată compania.

“Toți acești factori devalorizează întreg lanțul de active operaționale, iar resursele financiare limitate sunt orientate cu prioritate de companie către proiectele de mentenanță și revizie, dar și către asigurarea investițiilor obligatorii tehnologice și de mediu. Diminuarea semnificativă a resurselor financiare pentru continuarea planurilor de modernizare a activităților curente, dar și a dezvoltării de noi proiecte de eficiență energetică, influențează perspectivele, competitivitatea și stabilitatea regională a companiei”, mai precizează Rompetrol.

Oficialii Rompetrol Rafinare spun că într-un singur an din ultimii cinci compania a înregistrat profit, 2022, iar atunci compania a fot pusă să plătească taxa de solidaritate, pe care încă analizează dacă o va contesta în instanță. Penru acest an, compania va plăti și așa numită “taxă pe holding”.

“În perioada 2019 – 2023, compania a înregistrat o pierdere netă consolidată de 705 milioane de dolari, pe fondul contextului internațional și regional, dar și a pandemiei de COVID-19. Excepție face 2022, când compania a consemnat un profit net de 90 de milioane de dolari, an în care Rompetrol Rafinare s-a conformat măsurilor fiscale obligatorii – taxa de solidaritate (126 de milioane de dolari) și reducerea/compensarea prețurilor carburanților (35 de milioane de dolari).

Pentru 2023, taxa de solidaritate este estimată la 31,1 milioane de dolari. Rompetrol Rafinare continuă să analizeze eventuale măsuri legale în ceea ce privește taxa și impactul ei asupra activităților curente.

În această perioadă, compania și-a respectat obligațiile față de angajați, parteneri comerciali și autorități și a luat toate măsurile necesare să asigure un flux stabil de țiței pentru rafinăria Petromidia, securizând, astfel, livrările de produse petroliere (carburanți, bitum, hexan, polimeri etc.), în special către piața din România”, arată comunicatul.

Compania este unul dintre cei mai importanți contribuabili la bugetul de stat al României, plătind peste 1,65 miliarde de dolari pe tot parcursul anului precedent. Valoarea cuprinde toate taxele datorate și plătite de Rompetrol Rafinare către statul român, inclusiv taxa de solidaritate pe 2022, în valoare de 126 de milioane de dolari, plătită în iunie 2023, dar și accize, TVA, contribuții salariale și alte impozite.

Astfel, nivelul total al sumelor plătite de companie către bugetul de stat se ridică la circa 7,6 miliarde de dolari, pentru perioada 2019 – 2023.  Acționarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare S.A. sunt KMG International (54,63% – direct și indirect) și Statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%).

Cheltuieli mari de mediu prevăzute în viitor, kazahii s-au plâns de taxare

Pe fondul acestei situații dificile, business-ul Rompetrol din România va fi afectat de noile obligații de mediu.

Ministrul Energiei din Kazahstan, Almassadam Satkaliyev, a declarat recent într-un interviu pentru Adevărul că este îngrijorat de taxele puse de Guvernul României în contextul viitoarelor cheltuieli masive pentru conformarea la cerințele de mediu.

“Perspectivele viitoare pentru dezvoltarea businessului în Europa vor depinde de climatul investițional. În special, suntem îngrijorați de măsurile fiscale recente implementate de Guvernul României și de presiunea fiscală exercitată asupra întreprinderilor, sub forma unui impozit adițional pe profitul excedent și a unui viitor impozit pe cifra de afaceri.

Ținând cont de modificările intervenite în cerințele normative de mediu ale Uniunii Europene, strategia KMGI (KazMunayGas International grupul Rompetrol – n.red.) prevede elaborarea și implementarea proiectelor de decarbonizare și petrochimie.

Potrivit calculelor noastre, până în anul 2030, costul achiziționării certificatelor de carbon pentru KMGI ar putea ajunge la 70 de milioane de euro anual, iar costul de achiziție a biocomponentelor va ajunge la 329 de milioane de dolari/an.

În aceste condiții, fără îndoială, vor fi necesare implementarea unor proiecte de reducere a amprentei de carbon și respectarea cerințelor de mediu mai exigente. Pe termen mediu, portofoliul de proiecte în direcția decarbonizării producției KMGI este estimat la circa 600 de milioane de dolari” a spus atunci oficialul kazah.

Te-ar mai putea interesa și
Roşeanu, despre cele 62 de trenuri contractate de la producătorul polonez PESA: Suntem în aşteptarea motivaţiei Curţii;este prematur să ne pronunţăm despre anulări sau neanulări
Roşeanu, despre cele 62 de trenuri contractate de la producătorul polonez PESA: Suntem în aşteptarea motivaţiei Curţii;este ...
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) aşteaptă motivarea Curţii de Apel în privinţa admiterii contestaţiei depuse de Alstom Transport la contractul semnat de ARF cu producătorul polonez......
Rata șomajului în România a ajuns până la 3,14%, la sfârșitul lunii martie
Rata șomajului în România a ajuns până la 3,14%, la sfârșitul lunii martie
Rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 3,14%, la sfârşitul lunii martie 2024, în creştere de la 3,06% ...
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței românești: minus 65 de euro/MWh
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței ...
Prețul spot al energiei electrce tranzacționate sâmbătă cu livrare duminică la miezul zilei este din nou negativ în ...
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Un cutremur cu magnitudinea 6,5 pe scara Richter s-a produs sâmbătă în largul coastei insulei indoneziene Java, a anunţat ...