Dăncilă, despre Pilonul 2: Sunt discuţii să fie opţional. Nu avem o modificare certă, nu se pune problema desfiinţării

Premierul Viorica Dăncilă a declarat miercuri că Pilonul II de pensii nu va fi desfiinţat şi că în continuare pe acest subiect există o analiză, precizând că propunerea avansată de ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, potrivit căreia Pilonul II ar urma să fie opţional, nu i-a fost prezentată.
Economica.net - mie, 30 mai 2018, 09:03
Dăncilă, despre Pilonul 2: Sunt discuţii să fie opţional. Nu avem o modificare certă, nu se pune problema desfiinţării

‘În niciun caz nu se pune problema desfiinţării Pilonului II, vreau să fac această precizare din start. În altă ordine de iei, da, sunt discuţii ca Pilonul II să fie opţional, dar încă nu avem o modificare certă. Nu am văzut această modificare, deci nu pot să dau amănunte referitor la acest lucru. Ceea ce pot să spun cu certitudine este că Pilonul II nu se desfiinţează, pentru a nu crea îngrijorare. Eu încă nu am văzut acest proiect, după ce o să văd acest proiect, o să-mi spun punctul de vedere’, a declarat Viorica Dăncilă, întrebată de jurnalişti despre propunerea avansată de ministrul Muncii.

Citeşte şi Taxa despre care nu vorbeşte nimeni: la încasarea pensiei din Pilonul II, statul îţi ia 10% din toţi banii

În afara comisioanelor stabilite de legea pensiilor private obligatorii Pilon II, de 2,5% pe an din totalul contribuţiilor plătite şi 0,05% pe lună din activul net total al fondului, pensia aferentă Pilonului II mai este grevată şi de alte taxe. La expirarea perioadei de contribuţii, în momentul acordării pensiei propriu-zise, statul percepe impozitul pe venit de 10% din întreaga sumă. Din fericire, din acest an, nu se mai percepe şi CASS.

În ultimii 10 ani, unii dintre participanţii care au optat pentru Pilonul II de pensii private au atins vârsta pensionării şi a trebuit să-şi încaseze şi pensia privată obligatorie, chiar dacă deocamdată nu avem o lege de distribuţie a pensiilor private obligatorii Pilon II. În alte cazuri în care pensia din Pilonul II a trebuit să fie încasată mai devreme de atingerea vârstei de pensionare a fost vorba despre deces sau invaliditate permanentă a contributorului în sistemul privat.

Conform răspunsurilor oficiale transmise de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în sistemul pensiilor administrate privat au fost efectuate până în martie 2018 plăţi în valoare de 103.893.266 lei pentru un număr de 20.646 persoane. Persoanele care au ajuns la vârsta pensionării şi şi-au încasat pensia într-o singură tranşă au fost în număr de 7.730 şi au încasat în total 68.574.557 lei. Grosier, împărţind suma la numărul de persoane (chiar dacă în unele cazuri sunt ani diferiţi şi bineînţeles contribuţii diferite), obţinem o pensie medie de 8.871 de lei, pensie încasată într-o singură tranşă de către beneficiarul Pilonului II, în 7-10 ani de cotizaţii în sistemul privat.

Totuşi, nu mică le-a fost surpriza proaspeţilor pensionari când au constat că suma nu este liberă de sarcini şi că, „potrivit prevederilor legale în vigoare, activul personal al participantului care beneficiază de pensie pentru limită de vârstă, de pensie de invaliditate de gradul I sau de gradul II pentru invaliditate, precum și beneficiarul participantului decedat este supus taxării potrivit prevederilor legale, fiind perceput impozitul pe venit în cota stabilită în Codul fiscal (10%)”, arată răspunsul ASF. Legea în baza căreia se percepe acest impozit este Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Autoritatea de Supraveghere Financiară precizează că acest impozit pe venit, de 10%, este valabil de la 1 ianuarie 2018, dată la care suma neimpozabilă s-a modificat de la 1.100 lei la 2.000 lei, iar contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) este suportată de bugetul de stat și astfel nu se mai reține CASS în cazul plăților activului net aferent pensionării. Cu alte cuvinte, cei care s-au pensionat în anii trecuţi au plătit şi CASS la această unică sumă primită ca pensie privată care să completeze pensia publică. Şi depinde cum şi în ce fel se va modifica în următorii ani Codul Fiscal.

La acelaşi exemplu pur teoretic al sumei încasate pe post de pensie privată, impozitul către stat anul acesta a fost de 887 lei, ceea ce aduce pensia privată medie încasată până în prezent la 7983,9 lei.

Pe perioada contribuţiei în sistemul privat de pensii obligatorii Pilon II, cotizanţii plătesc două tipuri de comisioane. Astfel, „potrivit reglementărilor în vigoare, administratorul percepe un comision de administrare care se constituie prin: 1. deducerea unui cuantum din contribuţiile plătite, dar nu mai mult de 2,5%, cu condiţia ca această deducere să fie făcută înainte de convertirea contribuţiilor în unităţi de fond; şi 2. deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,05% pe lună, stabilit prin prospectul schemei de pensii private. Administratorul percepe și penalitate de transfer cazul în care transferul la alt administrator se realizează mai devreme de 2 ani de la aderarea la fondul de pensii precedent”, potrivit informării ASF.

Potrivit cifrelor oficiale aflate în secţiunea date statistice de pe site-ul ASF, valoarea totală a activelor aferente Pilonului II era de 43,045 miliarde lei la sfârşitul lunii aprilie 2018, comparativ cu 39,75 miliarde de lei la sfârşitul lunii decembrie 2017. De asemenea, valoarea totală a activeului net era de 43,02 miliarde lei la sfârşitul lunii aprilie 2018 şi de 39,74 miliarde de lei îm decembrie.

ASF mai spune că „valoarea netă a activelor unui fond de pensii private se calculează, potrivit prevederilor legale, prin scăderea obligațiilor din valoarea totală a activelor. În categoria obligațiilor se regăsesc obligațiile de decontare cu participanții, respectiv plata activului în caz de transfer, pensie, invaliditate și deces. De asemenea, sunt incluse taxele și comisioanele suportate din activul total, respectiv comisionul din Activ Net și taxa de audit”.

Pornind de la acestă definiţie, constatăm că activul total din fondurile de pensii Pilon II sunt grevate de taxe lunare de circa 20 de milioane de lei la nivel total. Astfel, diferenţele dintre valoarea activului total şi a celui net arată un minus de 21,58 milioane de lei, cuantumul diverselor taxe în luna aprilie 2018, la nivelul sistemului de pensii private.

Comparativ cu cuantumul taxelor şi comisioanelor perceput în decembrie 2017, de 18,60 milioane de lei, constatăm o creştere a acestora în ciuda faptului că am avut o scădere a contribuţiilor individuale de la 5,1% la 3,7%. Creşterea se datorează însă faptului că a crescut numărul de participanţi în 2018.

În sistemul pensiilor private obliogatorii Pilon II cotizează în prezent 7.126.590 de români, iar sistermul administrează active totale de 43,045 miliarde de lei, adică ceva mai mult de 9 miliarde de euro. La sfârşitul anului 2008, an în care a debutat sistemul de pensii private în România, totalul participanţilor la Pilonul II era de 4.531.860, iar valoarea totală a activelor 832,4 milioane de lei. În toată această perioadă 20.646 de participanţi au părăsit sistemul, fie din motive de deces, invaliditate permanentă sau pensionare.

Miercuri, premierul Viorica Dăncilă a participat, alături de ministrul Agriculturii, Petre Daea, şi preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, la punerea în funcţiune a Staţiei de Pompare şi Repompare 5 Haret (SRP5) din Amenajarea complexă Rugineşti-Pufeşti-Panciu (Vrancea), care va iriga culturile cu apă din canalul Siret-Bărăgan.

Te-ar mai putea interesa și
Emiratele Arabe Unite și Gibraltarul au fost scoase de pe lista gri a statelor și teritoriilor cu un risc crescut de criminalitate financiară
Emiratele Arabe Unite și Gibraltarul au fost scoase de pe lista gri a statelor și teritoriilor cu un risc crescut de criminalitate ...
Grupul de Acţiune Financiară în Domeniul Spălării de Bani (FATF) a anunţat vineri că a scos Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Gibraltarul de pe "lista gri" a ţărilor şi teritoriilor care......
Ministerul Finanţelor propune un act normativ pentru instituirea Programului IMM PLUS, cu un buget 12,5 miliarde de lei
Ministerul Finanţelor propune un act normativ pentru instituirea Programului IMM PLUS, cu un buget 12,5 miliarde de lei
Ministerul Finanţelor continuă măsurile de sprijin pentru mediul de afaceri din România şi propune un act normativ pentru ...
Nicușor Dan: A crescut în ultimii doi ani numărul bucureștenilor care aleg să folosească mijloacele de transport în comun
Nicușor Dan: A crescut în ultimii doi ani numărul bucureștenilor care aleg să folosească mijloacele de transport în ...
Numărul bucureştenilor care circulă cu mijloacele de transport în comun a crescut, astfel că, dacă în septembrie 2021 ...
Agroland încheie anul 2023 cu venituri din exploatare de 295,6 milioane de lei și un profit operațional de 11,2 milioane de lei
Agroland încheie anul 2023 cu venituri din exploatare de 295,6 milioane de lei și un profit operațional de 11,2 milioane ...
Agroland Business System (BVB: AG), grup antreprenorial românesc de retail, agricultură și alimentație, care deține ...