Plafonarea tarifelor RCA poate majora preţul biletelor de autobuz

Se conturează prima victimă a tiriştilor: transportul public. Tarifele de referinţă RCA pentru mijloacele de transport în comun au toate şansele să fie mult mai mari decât cele stabilite acum de piaţă. Costurile cu un RCA mai mare pe autobuz se vor duce în bugetul primăriilor şi apoi direct în buzunarele cetăţenilor.
Gabriela Ţinteanu - lun, 19 sept. 2016, 21:02
Plafonarea tarifelor RCA poate majora preţul biletelor de autobuz

După ce a fost aprobată ordonanţa de guvern referitoare la tarifele RCA, iar transportatorii au plecat din faţa Guvernului cu promisiunea că vor avea un tarif de de referinţă de 7.500 de lei pentru un camion de marfă de peste 16 tone, restul categoriilor de autovehicule, chiar şi dintre cele care au participat la proteste aşteaptă 30 de zile verdictul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). La discuţiile dintre reprezentanţii transportatorilor şi cei ai ASF au fost avansate câteva preţuri de referinţă şi pentru alte categorii de autovehicule.

„Noi am negociat tariful de referinţă şi ASF a venit cu propuneri de 1000- 1200 lei pentru un taximetru pe an şi 4000 lei pentru un autobuz, 6000 lei pentru un cap tractor. Aceste tarife vor fi plafonate, îngheţate pentru o perioadă mai lungă de şase luni”, a declarat pentru Mediafax Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR (una dintre organzaţiile patronale ale transportatorilor).

Un comunicat al transportatorilor spune însă că „transportatorii au solicitat următoarele tarife: 1.050 lei/an — turisme persoane juridice, 1.108 lei/an — autoutilitară până la 3.500 kilograme, 1.633 lei/an — autoutilitară între 3.500 kg și 7.500 kg, 3.610 lei/an — autoutilitară între 7.500 kg și 16.000 kg, 4.907 lei/an — autoutilitare peste 16.000 kg și 2.129 lei/an — autobuze transport persoane”

Dincolo de faptul că declaraţiile ferderaţíilor patronale ale transportatorilor nu sunt unitare, trebuie să precizăm că în cazul transportului de persoane, poliţa RCA medie pe un autobuz, troleibuz, tramvai este în jur de 1.500 de lei, după cum ne-a declarat liderul sindical RATB, Mircea Ionescu. În concluzie, transportul public „costă” acum mult mai puţin decât cerinţele făcute de transportatori către ASF, de 4.000 de lei sau de 2.129 de lei. Şi vorbim despre Regia Autonomă de Transport Bucureşti, unde probabil tarifele RCA sunt ceva mai mari decât în ţară.

Impunerea unui preţ de referinţă maximal va conduce piaţa către acel tarif unic, indiferent de rata daunelor la autobuze, aşa cum de altfel a precizat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chriţoiu. Acelaşi lucru s-a întâmplat cu stabilirea preţurilor maximale la ţigări. Dealtfel, Mircea Ionescu a spus că pe segmentul RCA la trasportul public nu a existat nici un fel de majorare de tarif în ultima perioadă, dar transportatorii privaţi ar fi afectaţi în viitor dacă aceste prime ar creşte.

Cheltuilelile cu transportul public operat de regiile autonome sunt asigurate de bugetele locale. Cum parcurile auto nu sunt neglijabile (la Bucureşti vorbim despre circa 2.000 de autobuze, troleibuze şi tramvaie), sumele pe care le vor bugeta primăriile vor creşte. În cazul Bucureştiului, creşterea va fi de la circa 3 milioane de lei, în prezent, la circa 8 milioane de lei, dacă tariful de referinţă pentru autobuze va fi de 4.000 de lei. Iar aceste costuri s-ar putea reflecta în preţul biletului de autobuz sau în interzicerea unor gratuităţi.

De altfel, preşdintele ASF Mişu Negriţoiu spune că măsura de îngheţare temporară sau definitivă a tarifelor de primă ar putea induce riscul de migraţie a costurilor către alte categorii de asigurări. „În plus, de aceste plafonări sunt şi beneficii ale transportatorilor pe plan extrern şi nu ştim exact impactul. Cele mai multe daune merg pe carte verde, 25% pentru reparaţii în service-uri şi restul pentru despăgubirile pentru victimele străzii în România”, a declarat Negriţoiu.

OUG adoptată de Guvern prevede că, pentru o perioadă de 6 luni, A.S.F. va calcula un tarif de referinţă, cu caracter orientativ, trimestrial, pe baza daunei medii determinate statistic pentru fiecare categorie de vehicul în parte, pe baza plăților efective de daune achitate de către asigurătorii RCA din piață și raportate la frecvența statistică a producerii evenimentelor pe categoria segmentelor de vehicule.

A.S.F. va publica tarifele de referinţă, dauna medie şi frecvenţa statistică a producerii evenimentelor, pe categorii de vehicule, va evalua efectele acestei măsuri și va întocmi un raport ce va fi înaintat Consiliului Concurenței.

Te-ar mai putea interesa și
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment menit să descurajeze turiştii să sosească în perioadele de vârf,......
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, ...
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile ...