Promisiunile PNL
Implementarea unui sistem de asigurări medicale facultative. Aceste asigurări suplimentare acoperă servicii care nu sunt incluse în pachetul de bază, cum ar fi anumite tratamente dentare, de recuperare sau alte servicii specializate, spun autorii programului de guvernare PNL, consultat de Economica.net.
Revizuirea şi ajustarea tarifului pe caz ponderat, crescându-l la 1.200 de euro.
Cel puțin 8% din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate să fie alocat pentru medicina de familie, cu o creştere treptată a rolului său pentru a reduce numărul internărilor evitabile prin monitorizare și prevenție a bolilor cronice.
Simplificarea proceselor administrative între medicii de familie şi CNAS.
Extinderea accesului la servicii medicale în zone izolate.
Alocarea de fonduri dedicate în cadrul bugetului destinat sănătății, care să susțină accesul la terapii dovedite clinic pentru a îmbunătăți rezultatele tratamentului pentru pacienți.
Implementarea şi după caz extinderea programele de prevenție primară și secundară, precum și celor de screening pentru cele mai frecvente boli.
Profesionalizarea şi responsabilizarea managerilor spitalelor de stat.
Creșterea atribuţiilor şi responsabilităților managerilor de spitale pentru a le oferi mai multă autonomie în luarea deciziilor.
Monitorizarea fondurilor alocate CNAS şi a modului în care sunt utilizate în spitale, verificarea decontării şi acordării concediilor medicale.
Introducerea unui program naţional de anestezie şi terapie intensivă pentru a compensa deficitul de alocare de fonduri în sistem DRG.
Implementarea integrală a programului naţional de combatere a cancerului, spun autorii programului de guvernare PNL, consultat de Economica.net.
Planurile AUR în domeniul sănătăţii
„Vom dezvolta politici multidimensionale, medicale și administrative privind construcția spitalelor regionale, debirocratizarea, depolitizarea și reprofesionalizarea conducerii acestora, eradicarea corupției în domeniul achizițiilor medicale.
Creșterea rolului medicului de familie, degrevarea de sarcini suplimentare a medicului specialist și revenirea policlinicilor la menirea lor, degrevarea spitalului de tratamente care pot fi acordate în ambulator, la medicul de familie sau la policlinică, eliminarea căpușării sistemului public de sănătate, creşterea accesului mediului rural la asistenţă medicală, la toate nivelurile – medicină de familie, de urgență și de specialitate sunt câteva dintre direcţiile de acţiune ale partidului în acest domeniu.
Vom acționa ferm pentru oprirea distorsionării actului medical de către relația comercială dintre medic și furnizorul de medicamente, așa încât actul medical să fie în primul rând un act moral de utilitate publică”, scrie în programul AUR de dezvoltare a României.
Autorii acestui plan nu detaliază modul în care vor pune în aplicare măsurile anunţate.
Viziunea PSD despre sistemul asigurărilor sociale de sănătate
Îmbunătățirea finanțării sistemului de sănătate, prin bugetare multianuală, acordarea de deduceri pentru asigurări complementare de sănătate și realizarea unui grad ridicat de absorbție a fondurilor europene dedicate domeniului sănătății pentru perioada 2025-2028.
Dezvoltarea asigurărilor complementare voluntare de sănătate, care să cofinanțeze servicii medicale.
Crearea cadrului legislativ pentru încurajarea şi creşterea deductibilităţii fiscale pentru asigurări complementare de sănătate.
Menținerea rolului statului de reglementator, finanțator și ofertant de servicii de asigurare prin CNAS şi Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate.
Susținerea investițiilor în industria farmaceutică de producție de medicamente în România.
Implementarea sistemului informatic național pentru monitorizarea paturilor de ATI.
Creșterea capacității administrative a Centrului Operativ pentru Situații de Urgență și digitalizarea fluxurilor de management a situațiilor de criză și a ambulanțelor.
Creșterea finanțării pentru minimum 4.000 de paturi de paliație, dezvoltarea de centre publice de paliație pentru copii și îngrijiri paliative la domiciliu.
Accelerarea derulării programelor naționale de screening și extinderea acestora cu finanțare de la UE sau bugetul de stat, pentru boli cardiovasculare, diabet zaharat, cancere.
Finalizarea planului național de combatere și control al cancerului.
Încurajarea deschiderii de farmacii în mediul rural și oficine farmaceutice mobile în zonele izolate.
Dezvoltarea unor noi mecanisme de evaluare și de preț a medicamentelor pentru compensare și menținerea acestora pe piață.
Dezvoltarea asistenţei medicale primare.
Continuarea investițiilor în spitalele regionale Iași, Cluj-Napoca, Craiova, în valoare de 10 miliarde de lei, cu termen de finalizare în 2028.
Finalizarea investițiilor în centrele de mari arși din București, Timișoara, Tîrgu-Mureș – în valoare de 1 miliard de lei, cu termen de finalizare în 2025-2026.
Construcția primului centru de excelență pentru diagnosticarea și tratamentul cu protonoterapie la București – 600 milioane de lei, termen de finalizare în 2027.
Profesionalizarea managementului pentru structurile de conducere din spitale.
Dezvoltarea serviciilor de asistență medicală pentru pacienții critici (infarct miocardic, AVC, poli-traumă, arși) și a capacității de răspuns a secțiilor ATI, scrie în programul de guvernare al PSD, consultat de Economica.net.