Plecarea Alison Hayes din România se opreşte la Buzău. Motiv: Muncitorii din Urziceni nu prea dădeau pe la muncă

Închiderea unei fabrici de textile din Urziceni şi o aşa-zisă retragere din România au creat ieri dezbateri în media din cauza motivului invocat de investitorul britanic Alison Hayes: creşterea salariului minim. Motivele sunt mai multe, dar se pare că nu acesta. Solicitată de Prefectura Ialomiţa pentru explicaţii, firma a spus că ales să închidă fabrica din cauza transportului prea scump şi că muncitorii nu prea veneau la muncă.
Ionut Tudorica - mie, 08 mart. 2017, 12:30
Plecarea Alison Hayes din România se opreşte la Buzău. Motiv: Muncitorii din Urziceni nu prea dădeau pe la muncă

Surse administrative au spus pentru ECONOMICA.NET că oficialii Alison Hayes au fost solicitaţi de Prefectura Ialomiţa să explice care au fost motivele care i-au forţat să închidă investiţia de la Urziceni.

Ei au argumentat că vor să centralizeze producţia proprie la fabrica pe care o au în Buzău.  Şi că aşa s-ar reduce şi problemele create de procentul de absenteism, considerabil mai mare în Urziceni. Costurile cu transportul angajaţilor au mai fost invocate.

Citeşte şi Absenteismul, o problemă mare pe piaţa muncii din România: Angajaţii din fabrici primesc bonus pentru că vin la muncă

Surse locale au mai spus pentru ECONOMICA.NET că la baza acestei decizii ar fi un dezacord între primar şi firmă privind construcţia unui drum.

Altfel, problemele se cunoşteau deja oficial. Alison Hayes Romania a înregistrat la  AJOFM Ialomita o notificare aferentă concedierii personalului din Urziceni. În ea a notat că la 1 mai 2017 vor fi desfiintate 424 locuri de muncă, din care 394 de posturi la fabrica din Urziceni care urmează să fie desfiinţată, şi 30 de posturi la fabrica din Buzău.

Potrivit actului numărul total al salariaţilor din cadrul societăţii la această dată este de 1.339 distribuiţi astfel:

394 fabrica din Urziceni, 669 fabrica din Buzau, 276 alte divizii administrative ale companiei.

Motivele oficiale care au determinat concedierea sunt:

– Previziunile nefavorabile privind evolutia economiei britanice ca urmare a Brexitului si continua apreciere a monedei locale fata de lira sterlină;

– Societatea incearca sa reduca pierderile generate de fabricile proprii si sa creasca competitivitatea;

– Reducerea capacitatii de productie proprie numai la nivelul comenzilor care acopera costurile de productie;

– Localizarea facilitatii de productie proprie la o distanta mai mare de 100 km de Bucuresti;

Compania Alison Hayes, cel mai mare producător de textile din România după cifra de afaceri din 2015, a decis închiderea fa­bricii din Urziceni unde lu­crea­ză în prezent circa 350 de croitorese şi cusătorese, nota Ziarul Financiar recent.

Majorarea costurilor de producţie prin creş­terea salariului minim precum şi deprecie­rea lirei sterline ca urmare a Brexitului au de­ter­minat închiderea fabricii, au spus acţionarii com­paniei.

Alison Hayes, o companie cu un to­tal de aproape 1.400 de salariaţi în două fa­brici şi un birou de design, lucrează doar cu cli­enţi din Marea Britanie. „Nu suntem împotriva creşterii salariului mi­nim din Romania, ba chiar credem că este prea mic dacă ne uităm la Europa. Totuşi, dacă luăm în calcul majorările acestuia, taxele prea mari şi lipsa de infrastructură, atunci realizăm că avem un cost de producţie prea mare în Romania”, a spus Nicolas Georghiades (45 de ani), directorul operaţional al Alison Hayes şi unul dintre acţionari.

Profit.ro nota, într-un articol recent, că „surse apropiate spun că britanicii intenționează să deschidă o fabrică în Republica Moldova, unde costurile sunt mai mici”.

Producătorul, care mai deţine în oraşul din ju­deţul Ialomiţa un centru de design de 220 de oa­meni, este cel mai mare angajator din Urzi­ceni. Oraşul am­pla­sat la doar 60 de kilometri de Bu­cureşti numără circa 15.000 de locuitori. 

Nicolas Georghiades spunea că la Urziceni cro­itorii şi cusătorii primeau 1.800 – 2.000 de lei brut (1.300 – 1.435 de lei net). Aici erau rea­lizate ce­le mai scumpe şi complicate produse.

De re­gulă în industria textilă salariile plă­tite sunt de mul­te ori apropiate de salariul mi­nim. Pe piaţa lo­cală salariul minim brut a ajuns începand cu acest an la 1.450 de lei (1.065 de lei net) după o no­uă majorare. Salariul minim pe eco­nomie a fost majorat de opt ori în ultimii doisprezece ani.

Ialomiţa poate angaja personalul concediat

Potrivit AJOFM, în judetul Ialomita sunt disponibile 396 locuri de muncă din care 60 locuri de muncă în zona Urziceni ( 32 în municipiul Urziceni).

Te-ar mai putea interesa și
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Transportatorul aerian HiSky anunță că se alătură campaniei de includere a țării noastre în programul Visa Waiver, derulat de Guvernului Statelor Unite ale Americii, care ar permite......
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) a depus în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) procedura de consultare ...
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar – studiu
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar ...
Bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar, pentru 60% dintre cititori, arată ...
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Partidul Social Democrat va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria ...