Plecarea Alison Hayes din România se opreşte la Buzău. Motiv: Muncitorii din Urziceni nu prea dădeau pe la muncă

Închiderea unei fabrici de textile din Urziceni şi o aşa-zisă retragere din România au creat ieri dezbateri în media din cauza motivului invocat de investitorul britanic Alison Hayes: creşterea salariului minim. Motivele sunt mai multe, dar se pare că nu acesta. Solicitată de Prefectura Ialomiţa pentru explicaţii, firma a spus că ales să închidă fabrica din cauza transportului prea scump şi că muncitorii nu prea veneau la muncă.
Ionut Tudorica - mie, 08 mart. 2017, 12:30
Plecarea Alison Hayes din România se opreşte la Buzău. Motiv: Muncitorii din Urziceni nu prea dădeau pe la muncă

Surse administrative au spus pentru ECONOMICA.NET că oficialii Alison Hayes au fost solicitaţi de Prefectura Ialomiţa să explice care au fost motivele care i-au forţat să închidă investiţia de la Urziceni.

Ei au argumentat că vor să centralizeze producţia proprie la fabrica pe care o au în Buzău.  Şi că aşa s-ar reduce şi problemele create de procentul de absenteism, considerabil mai mare în Urziceni. Costurile cu transportul angajaţilor au mai fost invocate.

Citeşte şi Absenteismul, o problemă mare pe piaţa muncii din România: Angajaţii din fabrici primesc bonus pentru că vin la muncă

Surse locale au mai spus pentru ECONOMICA.NET că la baza acestei decizii ar fi un dezacord între primar şi firmă privind construcţia unui drum.

Altfel, problemele se cunoşteau deja oficial. Alison Hayes Romania a înregistrat la  AJOFM Ialomita o notificare aferentă concedierii personalului din Urziceni. În ea a notat că la 1 mai 2017 vor fi desfiintate 424 locuri de muncă, din care 394 de posturi la fabrica din Urziceni care urmează să fie desfiinţată, şi 30 de posturi la fabrica din Buzău.

Potrivit actului numărul total al salariaţilor din cadrul societăţii la această dată este de 1.339 distribuiţi astfel:

394 fabrica din Urziceni, 669 fabrica din Buzau, 276 alte divizii administrative ale companiei.

Motivele oficiale care au determinat concedierea sunt:

– Previziunile nefavorabile privind evolutia economiei britanice ca urmare a Brexitului si continua apreciere a monedei locale fata de lira sterlină;

– Societatea incearca sa reduca pierderile generate de fabricile proprii si sa creasca competitivitatea;

– Reducerea capacitatii de productie proprie numai la nivelul comenzilor care acopera costurile de productie;

– Localizarea facilitatii de productie proprie la o distanta mai mare de 100 km de Bucuresti;

Compania Alison Hayes, cel mai mare producător de textile din România după cifra de afaceri din 2015, a decis închiderea fa­bricii din Urziceni unde lu­crea­ză în prezent circa 350 de croitorese şi cusătorese, nota Ziarul Financiar recent.

Majorarea costurilor de producţie prin creş­terea salariului minim precum şi deprecie­rea lirei sterline ca urmare a Brexitului au de­ter­minat închiderea fabricii, au spus acţionarii com­paniei.

Alison Hayes, o companie cu un to­tal de aproape 1.400 de salariaţi în două fa­brici şi un birou de design, lucrează doar cu cli­enţi din Marea Britanie. „Nu suntem împotriva creşterii salariului mi­nim din Romania, ba chiar credem că este prea mic dacă ne uităm la Europa. Totuşi, dacă luăm în calcul majorările acestuia, taxele prea mari şi lipsa de infrastructură, atunci realizăm că avem un cost de producţie prea mare în Romania”, a spus Nicolas Georghiades (45 de ani), directorul operaţional al Alison Hayes şi unul dintre acţionari.

Profit.ro nota, într-un articol recent, că „surse apropiate spun că britanicii intenționează să deschidă o fabrică în Republica Moldova, unde costurile sunt mai mici”.

Producătorul, care mai deţine în oraşul din ju­deţul Ialomiţa un centru de design de 220 de oa­meni, este cel mai mare angajator din Urzi­ceni. Oraşul am­pla­sat la doar 60 de kilometri de Bu­cureşti numără circa 15.000 de locuitori. 

Nicolas Georghiades spunea că la Urziceni cro­itorii şi cusătorii primeau 1.800 – 2.000 de lei brut (1.300 – 1.435 de lei net). Aici erau rea­lizate ce­le mai scumpe şi complicate produse.

De re­gulă în industria textilă salariile plă­tite sunt de mul­te ori apropiate de salariul mi­nim. Pe piaţa lo­cală salariul minim brut a ajuns începand cu acest an la 1.450 de lei (1.065 de lei net) după o no­uă majorare. Salariul minim pe eco­nomie a fost majorat de opt ori în ultimii doisprezece ani.

Ialomiţa poate angaja personalul concediat

Potrivit AJOFM, în judetul Ialomita sunt disponibile 396 locuri de muncă din care 60 locuri de muncă în zona Urziceni ( 32 în municipiul Urziceni).

Te-ar mai putea interesa și
Creștere minoră a înmatriculărilor de mașini noi în România în noiembrie 2023
Creștere minoră a înmatriculărilor de mașini noi în România în noiembrie 2023
Înmatriculările de mașini noi au crescut în România cu doar 0,54% în luna noiembrie, însă pentru întreaga perioadă ianuarie - noiembrie piața se menține pe o direcție pozitivă mai......
Toyota vrea să vândă mai multe maşini electrice în Europa
Toyota vrea să vândă mai multe maşini electrice în Europa
Toyota Motor, cel mai mare producător auto mondial, a anunţat luni că îşi va extinde gama de vehicule electrice (EV) ...
Investiție de 60 de milioane de euro în Prahova. Francezii de la Atlantic vor produce piese pentru brandurile din portofoliu în România și angajează 370 de oameni
Investiție de 60 de milioane de euro în Prahova. Francezii de la Atlantic vor produce piese pentru brandurile din portofoliu ...
Grupul francez Atlantic, unul dintre liderii industriei de încălzire, ventilație, aer condiționat la nivel global, deschide ...
Veniturile celor mai mari 100 de companii globale de armament au scăzut anul trecut – SIPRI
Veniturile celor mai mari 100 de companii globale de armament au scăzut anul trecut – SIPRI
Veniturile celor mai mari 100 de companii globale de armament au scăzut anul trecut, în pofida războiului din Ucraina ...