Polonia, principala destinaţie de outsourcing din Europa

Polonia a devenit principala destinaţie de outsourcing din Europa, numeroase companii internaţionale alegând să îşi transfere aici activităţi tot mai complexe, notează AP, într-un comentariu difuzat miercuri.
Economica.net - mie, 27 feb. 2013, 20:56
Polonia, principala destinaţie de outsourcing din Europa

Economia Poloniei a fost pe creştere timp de 21 de ani consecutiv, în timp ce unele ţări occidentale încearcă să îşi revină din cea mai gravă criză postbelică. Rezultatul este o modificare izbitoare, încă „în faşă”: o ţară în care sărăcia şi opresiunea îi împingeau altădată pe locuitori să emigreze, atrage acum forţă de muncă din Occident.

„Aici îmi recapăt demnitatea. Polonia îmi oferă o a doua şansă”, explică Javier Bofarull Marques, un spaniol de 44 de ani, care a primit o slujbă la Cracovia pentru o firmă internaţională de contabilitate, după 8 luni de căutări zadarnice la Barcelona.

Numărul celor din ţările occidentale mai bogate care lucrează în Polonia este încă mic, şi mai sunt încă polonezi care emigrează în Marea Britanie şi în alte state care oferă salarii mai mari. Cu toate acestea, anii de creştere economică şi apartenenţa la UE transformă, fără urmă de îndoială, această ţară cu 38 milioane de locuitori, cea mai mare dintre statele fostului bloc comunist acum membre UE.

Una din cauzele esenţiale ale fenomenului provine de la sectorul de outsourcing, care a explodat în ultimii ani, transformând Polonia în „principala destinaţie de outsourcing din Europa”, potrivit unui raport recent al firmei de consultanţă Jones Lang Lasalle.

Fenomenul a început acum aproape 10 ani, când unele companii internaţionale au început să transfere în Polonia anumite activităţi simple, precum cele de call-center. De atunci, activităţile lor au devenit tot mai sofisticate, incluzând acum programare IT, contabilitate, servicii financiare şi juridice.

Rezultatul a fost creşterea numărului de locuri de muncă stimulative, care limitează migraţia creierelor din Polonia şi atrage străini ca Bofarull Marques.

Clădiri şi parcuri de birouri cu servicii de outsourcing au apărut în multe oraşe poloneze, printre care Gdansk, Varşovia, Wroclaw şi Lodz. Liderul detaşat este însă Cracovia, plasată în 2012 ca destinaţia nr.10 de outsourcing la nivel mondial, înainte chiar de Shanghai şi Beijing.

Companiile străine sunt atrase în Polonia din mai multe motive, printre care costurile cu forţa de muncă de două ori mai mici decât în Europa Occidentală. Şefii lor spun însă că nu acesta este singurul factor, citând şi alţii:
– absolvenţii de universităţi poloneze au adesea foarte bune competenţe de IT şi inginerie, o moştenire a sistemului de învăţământ din era comunistă, ca şi o bună cunoaştere a englezei şi altor limbi străine;
– Polonia este o ţară mare în centrul Europei şi produce anual circa 400.000 de absolvenţi de învăţământ superior, un „fantastic rezervor de talente”, apreciază Marek Grodzinski, care conduce centrul de afaceri al companiei franceze Capgemini la Cracovia;
– stabilitatea politică şi un puternic stat de drept întărit de apartenenţa la Uniunea Europeană. „Stabilitatea politică le oferă polonezilor un avantaj” şi, spre deosebire de China, o altă ţară importantă de outsourcing, Polonia, membră UE, protejează drepturile de proprietate intelectuală, subliniază Przemek Berendt, vicepreşedinte Luxoft.

În sectorul de outsourcing din Polonia lucrează acum peste 100.000 de angajaţi ai unor companii internaţionale, şi se prognozează o creştere de 15-20% până la sfârşitul lui 2013, potrivit unei asociaţii care reprezintă mai mult de 70 de firme.

Nu există statistici despre câţi ne-polonezi lucrează în acest sector, însă numărul lor este deocamdată mic. În unele cazuri, străini absolvenţi de universităţi poloneze rămân în această ţară, alteori la mijloc se află şi un partener de viaţă polonez. Însă unele companii încep să aducă persoane din alte ţări pentru activităţi pentru care nu găsesc pe plan local angajatul potrivit.

Krystian Bestry, director la Infosys BPO, o companie indiană cu o filială la Lodz, spune că firma sa a „importat” âţiva angajaţi din Olanda, pentru că avea nevoie de vorbitori de neerlandeză. „Oferta noastră este atractivă pentru ei. Chiar dacă salariile în Polonia sunt mai mici decât în Olanda, şi costul vieţii este mult mai scăzut”, explică Bestry.

Printre companiile care şi-au transferat o parte din operaţiuni în Polonia se află Shell, IBM, Google, HP, Motorola, Heineken, Procter & Gamble, UBS, Citibank, Credit Suisse, în total peste 50 de corporaţii din lista Fortune 500. Altele oferă numai servicii de contabilitate, juridice şi software pentru alte companii. Capgemini, de pildă, ce are printre clienţi aproape 100 de corporaţii, printre care Coca-Cola şi Volkswagen, funcţionează cu cinci centre în Polonia.

Şi alte ţări din regiune, precum Cehia şi Slovacia, au atras servicii de outsoucing, la o scară însă mai mică, date fiind şi dimensiunile lor mai reduse. La fel şi Ungaria, deşi politica autoritaristă a guvernului Viktot Orban, instalat în 2010, a speriat investitorii străini.

Între timp, România şi Bulgaria oferă, de asemenea, costuri mai reduse pentru investitori şi încep să crească drept destinaţii de outsourcing, deşi percepţia mai răspândită legată de corupţie a ţinut la distanţă unele companii, mai notează AP.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Platforma de crypto Tradesilvania a intermediat tranzacții de 200 milioane de euro în 2021
Platforma de crypto Tradesilvania a intermediat tranzacții de 200 milioane de euro în 2021
Tradesilvania, companie românească de investiții în criptomonede și gestionare de asseturi digitale, anunță înregistrarea ...
Consiliul Concurenței analizează tranzacția deceniului în asigurările din România. Safety Broker, preluat de polonezii de la Unilink, într-o tranzacție care va naște cel mai mare vânzător de asigurări din regiune
Consiliul Concurenței analizează tranzacția deceniului în asigurările din România. Safety Broker, preluat de polonezii ...
Consiliul Concurenței anunță că analizează preluarea Safety Broker, cel mai mare intermediar de asigurări din România ...
Microsoft lansează noi tehnologii dedicate milioanelor de lucrători esențiali care activează la nivel global
Microsoft lansează noi tehnologii dedicate milioanelor de lucrători esențiali care activează la nivel global
Microsoft a lansat o ediție specială a raportului Work Trend Index, intitulată "Un nou viitor al lucrătorilor esențiali, ...