Polonia spune că va ajuta Suedia şi Finlanda dacă ar fi atacate înainte de aderarea la NATO

Polonia va asista Suedia şi Finlanda dacă vor fi atacate înainte de a obţine calitatea de membru al NATO, a declarat joi prim-ministrul Mateusz Morawiecki, citat de Reuters.
AGERPRES - joi, 19 mai 2022, 12:48
Polonia spune că va ajuta Suedia şi Finlanda dacă ar fi atacate înainte de aderarea la NATO

„Consider aderarea Suediei şi Finlandei la NATO ca un semnal important de întărire a securităţii în Europa”, a spus el în timpul unei conferinţe, scrie Agerpres.

„Vreau să precizez că în cazul unui atac asupra Suediei sau Finlandei în timpul (procesului) aderării, Polonia va veni în ajutorul lor”, a adăugat el.

Finlanda şi Suedia au solicitat oficial miercuri să se alăture alianţei NATO, o decizie stimulată de invazia Ucrainei de către Rusia, punând în mişcare un proces de aderare care se estimează că va dura doar câteva săptămâni.

Finlanda nu vrea arme nucleare sau baze militare pe propriul teritoriu după eventuala aderare la NATO

Finlanda nu doreşte ca NATO să desfăşoare arme nucleare sau să înfiinţeze baze militare pe teritoriul său chiar dacă va deveni membră a Alianţei, a afirmat prim-ministrul Sanna Marin, într-un interviu apărut joi în cotidianul italian Corriere della Sera, transmite Reuters.

Finlanda şi Suedia au depus miercuri cererile oficiale de aderare la NATO, decizii impulsionate de invazia rusă în Ucraina, dar se confruntă cu obiecţii din partea Turciei faţă de un proces de aderare aşteptat iniţial să se desfăşoare relativ rapid.

Sanna Marin, aflată într-o vizită la Roma pentru discuţii cu şeful guvernului italian, Mario Draghi, a apreciat că problema poate fi rezolvată prin dialog.

‘Cred că în acest stadiu este important să ne păstrăm calmul, să avem discuţii cu Turcia şi cu toate celelalte state membre, să răspundem întrebărilor care pot exista şi să corectăm neînţelegerile’, a afirmat Sanna Marin.

Chestiunea desfăşurării de arme nucleare sau deschiderii de baze NATO în Finlanda nu face parte din negocierile de aderare ale acestei ţări cu Alianţa Nord-Atlantică, a explicat ea.

‘Şi nici nu cred că există vreun interes în desfăşurarea de arme nucleare sau deschiderea de baze NATO în Finlanda’, a mai afirmat şefa guvernului de la Helsinki.

Omoloaga sa suedeză Magdalena Andersson a spus la rândul său că Suedia nu doreşte baze NATO permanente sau arme nucleare pe teritoriul ţării.

Magdalena Andersson şi preşedintele finalndez Sauli Niinisto sunt aşteptaţi joi la Casa Albă pentru o întâlnire cu preşedintele american Joe Biden.

Italia sprijină cu putere candidaturile Finlandei şi Suediei la NATO şi este dispusă să accelereze procedurile interne pentru ca aceste două state să se alăture alianţei cât mai curând posibil, a afirmat Draghi miercuri după întrevederea cu prim-ministrul finlandez.

Ciucă: Aderarea Finlandei şi Suediei la NATO – un act de voinţă al fiecărei naţiuni. România susţine demersurile

România şi-a manifestat sprijinul pentru politica uşilor deschise în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, a declarat, joi, premierul Nicolae Ciucă, care a evidenţiat că opţiunea de aderare a Finlandei şi Suediei reprezintă „un act de voinţă” al acestor ţări, iar NATO şi-a demonstrat „caracterul defensiv, unitatea, soliditatea, consistenţa în acţiune”.

„România şi-a manifestat sprijinul pentru politica uşilor deschise în cadrul Alianţei Nord-Atlantice. Opţiunea de aderare a Finlandei şi Suediei reprezintă un act de voinţă al fiecărei naţiuni în parte, iar contextul actual în care Rusia a încălcat orice normă de drept internaţional, a încălcat prevederile Cartei Naţiunilor Unite, a recurs la agresiunea armată împotriva unui stat suveran şi independent a determinat cele două ţări să decidă să devină membre ale unei alianţe care şi-a demonstrat caracterul defensiv, şi-a demonstrat spiritul de solidaritate, şi-a demonstrat unitatea, soliditatea, consistenţa în acţiune şi decizia de a face tot ceea ce este posibil pentru apărarea fiecărui centimetru din teritoriul ţărilor membre. Ca atare, România susţine aceste demersuri”, a afirmat Ciucă, la o conferinţă de presă comună cu premierul Republicii Portugheze, Antonio Costa, aflat în vizită de lucru la Bucureşti.

Şeful Guvernului de la Lisabona a transmis, la rândul său, că aderarea Finlandei şi Suediei va întări NATO.

„Am manifestat sprijinul pentru aderarea Finlandei şi Suediei. Este o opţiune liberă a celor două state, două state care, cu siguranţă, contribuie la întărirea Alianţei Nord-Atlantice. Este unul dintre aspectele importante ale înfrângerii suferite de Rusia, iar NATO s-a întărit odată cu cererea de aderare a Suediei şi Finlandei. Statele membre NATO au nevoie să aprobe această aderare şi în spaţiul diplomatic se vor rezolva aceste probleme pentru a definitiva aderarea şi NATO va fi întărită prin această aderare”, a afirmat Costa.

Te-ar mai putea interesa și
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca....
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi ...
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparenţă, imediat după ...