Ponta: Delegaţia FMI nu va veni în România până nu avem buget

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că delegaţia FMI nu va veni în România decât după promulgarea proiectului de buget pe 2014, arătând că Guvernul nu va adresa o invitaţie în acest sens până la data promulgării.
Economica.net - mie, 04 dec. 2013, 13:52
Ponta: Delegaţia FMI nu va veni în România până nu avem buget

„Delegaţia FMI nu va veni în România până nu avem buget. Nu există o dată fixă a delegaţiei. Delegaţia FMI şi a Comisiei Europene vine la invitaţia Guvernului şi noi nu vom adresa nicio invitaţie decât după ce avem buget şi începem execuţia bugetului, pentru că altfel nu avem ce discuta”, a spus Ponta.

El a adăugat că reprezentanţii FMI nu sunt la dispoziţia „hachiţelor” unui om politic din România, ca să stea pe drum toată ziua între Washington şi Bucureşti, şi că, în lipsa unui buget promulgat, aceştia nu ar avea ce să evalueze de fapt.

„Au fost o dată aici, au bătut palma, ne-am înţeles, am semnat. Deci nu vin acum, nu sunt la dispoziţia hachiţelor unui om poitic din România, toată ziua-s pe drum de la Washington la Bucureşti. Deci nu vor fi la Bucureşti, nu va fi misiune de evaluare decât după ce avem buget şi după ce începem implementarea măsurilor fiscale şi bugetare, pentru că altfel nu au ce să evalueze”, a spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, că a decis să nu aprobe Memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenţi la carburanţi. El a menţionat că a informat FMI în legătură cu poziţia sa faţă de problema accizei la carburanţi şi a spus că la vizita delegaţiei Fondului din ianuarie se poate renegocia acest punct.

FMI a comunicat că aşteaptă ca autorităţile române să decidă dacă doresc să modifice măsurile necesare pentru a atinge ţinta de deficit bugetar pe 2014 înainte de a transmite memorandumul Consiliului Executiv al instituţiei financiare internaţionale.

Surse guvernamentale au declarat pentru MEDIAFAX că board-ul FMI va discuta cel mai probabil în luna martie a anului viitor prima şi a doua evaluare a acordului cu România, după ce o misiune a instituţiei financiare se va afla în luna ianuarie la Bucureşti, întrucât scrisoarea de intenţie şi memorandumul convenit în noiembrie nu pot fi analizate fără semnătura preşedintelui ţării.

Consiliul Director al FMI a aprobat la finele lunii septembrie un nou acord stand-by cu România, cu o durată de doi ani, în valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca preventiv.

Board-ul FMI a avizat în iunie, cu trei derogări, ultimele evaluări ale precedentului acord. Acordul României cu FMI şi UE, în valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autorităţile române ca preventiv, fără să fie trase fonduri, după o înţelegere de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro semnată în 2009 şi încheiată în 2011.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul britanic Rishi Sunak refuză să livreze Ucrainei avioane de luptă
Premierul britanic Rishi Sunak refuză să livreze Ucrainei avioane de luptă
Premierul britanic Rishi Sunak consideră că "nu este practic" să ofere Ucrainei avioane de luptă britanice, dar promite să accelereze sprijinul pentru a permite "câştiguri decisive" împotriva......
Adrian Criț, directorul STB: Nu am recepționat autobuzelor etajate second-hand pentru că nu respectau condițiile cerute
Adrian Criț, directorul STB: Nu am recepționat autobuzelor etajate second-hand pentru că nu respectau condițiile cerute
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti (STB), Adrian Criţ, a declarat marţi că societatea nu a recepţionat ...
NYT: Sancțiunile impuse de Occident Rusiei par să nu aibă efect, din cauza sprijinului acordat de mai multe state vecine
NYT: Sancțiunile impuse de Occident Rusiei par să nu aibă efect, din cauza sprijinului acordat de mai multe state vecine
Sancţiunile impuse de Occident Rusiei nu par să aibă efect, comerţul său exterior situându-se aproape la nivelul de ...
Curtea de Conturi Europeană: S-au înregistrat progrese lente în interconectarea piețelor de energie. Prețurile la electricitate sunt prea mari
Curtea de Conturi Europeană: S-au înregistrat progrese lente în interconectarea piețelor de energie. Prețurile la electricitate ...
În pofida previziunilor ambiţioase şi a anumitor eforturi, Uniunea Europeană nu a înregistrat decât progrese lente ...